Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U DRUGOM KVARTALU

AstraZeneca će EU isporučiti manje od polovice naručenog. Dužnosnik: Ne mogu komentirati

Zagreb: Cijepljenje građana u Domu zdravlja Centar u Runjaninovoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.02.2021.
u 21:32

EU se suočava i s kašnjem isporuka Pfizer/BioNTech cjepiva i cjepiva Moderne

AstraZeneca će u drugom kvartalu godine najvjerojatnije isporučiti manje od polovice cjepiva protiv covida-19 koje je ugovorila s Europskom unijom, kazao je u utorak europski dužnosnik Reutersu.

Očekivani manjak dolazi nakon velikog smanjenja isporuka već u prvom kvartalu i mogao bi ugroziti namjeru EU-a da do ljeta cijepi 70 posto odraslog stanovništva.

Europski dužnosnik, koji je izravno uključen u razgovore s britansko-švedskom tvrtkom, rekao je da je AstraZeneca obavijestila Bruxelles da će "u drugom kvartalu isporučiti manje od 90 milijuna doza". 

Prema ugovoru s EU-om, AstraZeneca je u tome razdoblju trebala isporučiti 180 milijuna doza cjepiva.

Glasnogovornik AstraZenece je kazao da tvrtka naporno radi kako bi povećala produktivnost za europski lanac isporuke.

Glasnogovornik Europske komisije, koja koordinira pregovore s proizvođačima, izjavio je da ne može komentirati razgovore koji su povjerljivi.

Dodao je da bi Unija, bez obzira na situaciju s AstraZenecom, trebala imati dovoljno doza ako ostali proizvođači dostave ugovorene količine cjepiva.

AstraZeneca bi do kraja lipnja Europskoj uniji mogla isporučiti oko 130 milijuna doza, daleko ispod 300 milijuna koliko se obvezala.

EU se suočava i s kašnjem isporuka Pfizer/BioNTech cjepiva i cjepiva Moderne.

Neke članice EU-a poput Mađarske koriste i cjepiva proizvedena u Rusiji i Kini.

 

Komentara 9

RE
realisticki
08:04 24.02.2021.

Dužnosnicima EU je glavni problem kaznit Rusiju radi Alekseja Navalnyog. Ugovori sa farmatceutskom industrijom, neisporučeno već plačeno cjepivo i briga o zdravlju svojih 448 000 000 građana pada u drugi plan. Ova pandemija je pokazala razinu nesposobnosti predstavnika koje sudstavnika koje su članice EU poslale u Brisel.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
22:05 23.02.2021.

Nema veze... za tri godine će Imunološki proraditi

VI
vidum
08:33 24.02.2021.

Najbolja reklama za cjepivo i cijepljenje je reći da cjepiva nema. Onda bi se svi cijepili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije