Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud

Assangeova posljednja prilika da spriječi izručenje Švedskoj

'A picture taken on February 24, 2011 shows WikiLeaks founder Julian Assange arriving at Belmarsh Magistrates\' Court, in south-east London. WikiLeaks founder Julian Assange on July 12, 2011 begins hi
'BEN STANSALL'
01.02.2012.
u 10:04

Švedska Assangea traži zbog navodnog silovanja, seksualnog zlostavljanja i prisile za što ga optužuju dvije žene koje je upoznao tijekom svog posjeta Stockholmu u kolovozu 2010. godine

Osnivač Wikileaksa Julian Assange ulazi u zadnju fazu svoje pravne bitke kojom želi izbjeći izručenje Švedskoj koja ga traži zbog seksualnih prijestupa. Nakon što nije uspio uvjeriti suca i drugostupanjski sud kako je međunarodni nalog za njegovo uhićenje nevažeći, njegov australski odvjetnički tim žalit će se britanskom Vrhovnom sudu u Londonu u želji da spriječe izručenje.

Švedska Assangea želi ispitati, kako donosi Guardian, zbog navodnog silovanja, seksualnog zlostavljanja i prisile za što ga optužuju dvije žene koje je upoznao tijekom svog posjeta Stockholmu u kolovozu 2010. godine. Assange niječe sve optužbe.

Dvodnevno saslušanje britanskog Vrhovnog suda neće se fokusirati na optužbe protiv Assangea, nego na pravno pitanje može li se švedski tužitelj koji je izdao europski nalog za uhićenje u prosincu 2010. smatrati važećom sudskom vlašću. Assangeov pravni tim, koji uključuje i stručnjakinju za građanske slobode i zakone Europske unije, smatra da je to nemoguće.

U Britaniji, kao i u SAD-u, samo suci mogu odobriti i izdati nalog za uhićenje, a u Assangeovu slučaju nalog je izdao švedski državni odvjetnik. Assangeovi odvjetnici tvrde kako je švedski sustav nepravedan jer mogućnost izdavanja naloga za uhićenje stavlja u ruke istih onih koji ga i optužuju.

Sedam sudaca, a ne uobičajenih pet, saslušat će tvrdnje Assangea i njegova pravnog tima, a na povećani broj članova vijeća sud se odlučio zbog "velikog javnog značaja". Odluka Vrhovnog suda očekuje se kroz nekoliko tjedana.

Komentara 5

TA
Takaros
10:38 01.02.2012.

uspoređujući \'zločin\' Juliana Assange-a sa stvarnim zločinima silovanja onda optužbe ispadaju smješne. naravno nije smješno, jer ovaj je čovjek objavio dokumente američke administracije koje se nitko nije usudio. progon izvora, mladog Bradleya Manning koji je u zatvoru, progon Juliana Assange, govore koliko je zapravo ovaj čin objavljivanja značajan. jedno je jasno, manipulacija putem diplomacije, podržavanje diktatorskih režima, korupcija dovele su i do današnje krize. sve je sada otvorena knjiga koju svatko može pročitati na internetu. da, političkoj eliti potrebna je SOPA, PIPA i ACTA, potrebno im je zatvoriti ljude kao Assange i Manning. zato sretno Julianu na sudu.

AA
aabbcc
10:46 01.02.2012.

Triba podnijeti kontra obtuzbu za namjestanje silovanja, jer one su njega silovale . On je htjeo jednu a dosla i druga pa morao da se ne osramoti u Svedskoj. Sada triba on tuziti Svedsku i traziti ostetu jer trebe su ga slomile pa morao pobjeci jer dosla bi i treca...!!

Avatar Panter2007
Panter2007
11:27 01.02.2012.

Bravo legendo ,da nije tebe bilo nebi se neke stvari ni razotkrile.Ovo mu je sve stela daga smaknu dase istina ustka.Nadam se daces se oslovoditi nepravde,Neka ti je Bog na pomoci dase spasis od ljdske NEPRAVDE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije