Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ofenziva na Idlib

Assadovi ‘bojni otrovi’ zadnji su Trumpov adut za Siriju

Ilustracija
DPA/Pixsell
06.09.2018.
u 09:25

Prešućuje se činjenice da su bojni otrovi u Siriji pali i u ruke pobunjenika i džihadista i da bi ih svako mogao upotrijebiti.

Nedugo nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Rusiji i Iranu da nipošto ne napadaju Idlib jer bi to “moglo donijeti apokaliptični scenarij svijetu i stradanje više stotina tisuća ljudi”, sirijska vojska je sa svojim saveznicima, Rusijom i Iranom te borcima Hezbollaha, pokrenula odlučujuću bitku za Idlib koja bi, kako kaže ruski predsjednik Vladimir Putin, trebala značiti i konačno okončanje sedmogodišnjeg rata u Siriji. Ruski su bombarderi u utorak i srijedu izveli zračne udare na položaje džihadista u sjeverozapadnoj provinciji Idlib.

Tigrovi spremni za akciju

Ruski bombarderi izveli su napade na zapadu Idliba i sjeveru susjedne Hame kao i na mjesta Jisr es-Shugur, Bisenkul, Gani, Inneb, SIrmaniyye i Zeyzun. Izvori iz sirijskog ministarstva obrane za Večernji list su potvrdili kako su tri ruska bombardera, Suhoy izveli najmanje 20 napada na džihadističke skupine. S druge strane, sirijska vojska topništvom gađa prvu crtu obrane pobunjenika i džihadista kako bi omogućili ulazak specijalnim jedinicama sirijske vojske “Tigrovi” koji su već raspoređeni duž linije Abu Duhur na jugoistoku Idliba, dok se u smjeru Alepa kreću borci libanonskog Hezbollaha i pripadnici iranske Revolucionarne garde, čekajući naredbu za ulazak u, kako kažu, “majku svih bitaka”.

Iako Putin vjeruje da će bitka za Idlib okončati rat u Siriji, analitičari strahuju kako bi ta bitka mogla izazvati rat širih razmjera. Naime, i prije pripreme za napad na provinciju Idlib, Donald Trump, Emanuel Macron i Theresa May, upozorili su režim Bashara al-Assada da se u borbi u Idlibu ne usudi koristiti kemijsko oružje, jer će se u protivnom suočiti s njihovom vrlo snažnom reakcijom. Takvo upozorenje Assadu uputila je i američka veleposlanica u UN-u, Nikki Haley, što analitičari tumače kao najavu da će SAD sa saveznicima ući u rat u Siriji s obzirom na to da Sirija Americi potpuno izmiče iz ruku i pada pod utjecaj Rusije i Irana. Prešućuje se činjenice da su bojni otrovi u Siriji pali i u ruke pobunjenika i džihadista.

“Inscenirani napadi”

Da je scenarij oko kemijskog oružja već pripremljen, kažu u Moskvi i Damasku, dokazuje i nedavna pojava pripadnika Bijelih kaciga u provinciji Idlib koji su već prije, ističu, “inscenirali dva kemijska napada” nakon čega su Siriju bombardirali SAD i saveznici.

Ključne riječi

Komentara 17

GV
golub Vaso
10:15 06.09.2018.

Assad pobjeđuje u ratu i onda baš ide baciti bojne otrove da izazove stranu intervenciju. Takvu šuplju priču ozbiljno nam nameću svi mainstream mediji. Pa je li to djeca u vrtiću mogu progutati?!? Treba pogledati samo jedan intervju Bashara da se vidi o kakvom se čovjeku radi, uzalud vam sva Goebbels propaganda.

Avatar Proleter
Proleter
10:40 06.09.2018.

Gotovo je. Ameri, Židovi, Saudi, Britanci i Francuzi izbačeni su iz Sirije. Nema više vojske koja bi u njihovo ime umarširala u Damask, Alepo, Homs i Hamu. Nema više ni lokalnog stanovništva koje želi takvu vojsku, naučili se pameti uz DAESH. Sirija je u rukama Rusije i Irana. Jedino što gubitnici mogu jest pokrenuti Treći svjetski rat protiv Sirije, Irana, Kine i Rusije, ali u tom slučaju agresori kapituliraju za deset dana. Nego, koliko su ono Amerikanci civila pobili "oslobađajući" Mosul i Raqqu? Zna li im se broja uopće?

MI
midea
11:01 06.09.2018.

najveće zlo svijeta su upravo Ameri ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije