Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA GINEKOLOGU Sud oslobodio četvero liječnika

Asim Kurjak nije krao tuđe jajne stanice

26.01.2009.
u 13:11

Asim Kurjak, njegova supruga Biserka, Sanja Kupešić i Ernest Suchanek nepravomoćno su oslobođeni optužbe da su nedopušteno presađivali jajne stanice drugih žena na pet pacijentica u poliklinici Kurjakovih 2000. i 2001. U jednom je slučaju 52-godišnja žena rodila curicu, jedna je žena spontano pobacila, a tri nisu zatrudnjele.

Nisu došli
Presudu optuženima, koji nisu ni došli na sud da čuju kako su nedužni, izrekla je zagrebačka sutkinja Sanda Bramberger Ostojić, a tužiteljica Helena Pirnat Dragičević najavila je žalbu. Sutkinja je sat vremena obrazlagala zašto nema dokaza da su optuženi nedopušteno presađivali jajne stanice, a najviše razloga za oslobađajuću presudu dalo joj je vještačenje stručnjaka s Medicinskog fakulteta u Ljubljani.

– Postupak je pokazao da je maternica središnje mjesto trudnoće, a sve su žene imale maternicu, koja je mogla hormonskim pripravcima postati funkcionalna. I u 52-godišnjakinje unatoč izostanku menstruacije nije nemoguće da se hormonalnim procesima uspostavi jajna stanica i da bude spontana začeća. Čak ni nedostatak jajnika (prema optužbi, u jedne su žene bili uklonjeni jajnici, a druga ih nije imala jer joj se nisu razvili, op. a.) nije apsolutna zapreka trudnoći iako je mogućnost izuzetno mala. U žene kojoj su jajnici odstranjeni vještaci su naveli da ne može biti riječ o apsolutnu odstranjenju jer je moguće da je dio ostao na stijenci, što je dovoljno za stvaranje jajne stanice, rekla je sutkinja.

Sporna kratica
Inače, tužiteljica je kazala da je tražila DNK- analizu djeteta koje je rodila 52- godišnjakinja, no žena je to odbila, a zakon je ne može na to prisiliti. Sutkinja je dodala i da kratica OOD, koja je bila u rokovniku, uz imena žena ne znači, što je tužiteljstvo tvrdilo, donaciju jajnih stanica nego obradu obojenim doplerom! Na kraju je dodala i da se nada kako će presuda utjecati na to da se u nas počnu primjenjivati dostignuća humane reprodukcije jer smo jedna od samo sedam zemalja u kojima nije regulirana oplodnja darovanim jajnim stanicama.


Nitko ne zna tko su davateljice

Premda su žene u istrazi govorile da su bile podvrgnute darivanju jajnih stanica, na sudu su rekle da su to same zaključile, a i u novinama su čitale kako se to kod Kurjaka radi. Optužene se tereti za uzimanje jajnih stanica bez pristanka, ali nismo doznali tko su te žene od kojih su uzete jajne stanice. Teorijski, ako ne znamo tko je davatelj, kako znamo da nije dao pristanak za doniranje, kaže sutkinja. (Tužiteljica tvrdi da nisu doznali identitet jer je dokumentacija uništena.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije