Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prenose se prava i obveze

ARZ se pripaja HAC-u: Refinanciranjem do 287 milijuna kuna

Gužva na autocesti A1 u smjeru Karlovca zbog prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale 4 osobe
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
04.12.2020.
u 07:00

U HAC-u ističu da su refinanciranjem tog jednog kredita osigurali dodatnu likvidnost od 287 milijuna kuna u sljedeće tri godine.

Tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb od 31. prosinca više neće postojati jer će se od toga datuma pripojiti Hrvatskim autocestama. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala suglasnosti na tekst ugovora o pripajanju. Na Staru godinu HAC će tako preuzeti sve radnike i na njega se prenose sva prava i obveze ARZ-a, uključujući i obveze po KfW kreditu.

U HAC-u ističu da je u postupku ishođenja suglasnosti banaka na postupak pripajanja od 19 zahtjeva stiglo 18 pozitivnih odgovora, dok je KfW po osnovi kreditnih aranžmana sklopljenih s ARZ-om tumačio da dolazi do aktivacije odredbe kredita koja regulira likvidaciju društva te su predložili da se iz njihova novog kredita refinanciraju predmetna dva kredita.

KfW je tako za preostali dio svog kredita od 120,9 milijuna eura ponudio refinanciranje s kamatom šestomjesečnog euribora plus 2,5 posto marže što, navode u HAC-u, nisu mogli prihvatiti te su na domaćem tržištu postigli puno bolje uvjete kod HBOR-a, HPB-a i Zagrebačke banke.

Tako je HBOR-ov dio kredita od 450 milijuna kuna ugovoren s fiksnom kamatom od 1,8 posto, a za kredit iz kluba HPB/ZABA ugovorene su minimalne kamate – šestomjesečni euribor + 1,15 posto marže.

U HAC-u ističu da su krediti između ARZ-a i KfW-a ugovarani 2007. kad je euribor iznosio 4,76 posto, dok je danas euribor -0,507, čime je trošak po tim kreditima kumulativno do sada iskazan u iznosu od 39,772.770 eura, a što je znatno više od procjene ukupnih kamata po kreditu za refinanciranje HPB/ZABA/ HBOR u iznosu od 13,863.092 eura.

U HAC-u ističu da su refinanciranjem tog jednog kredita osigurali dodatnu likvidnost od 287 milijuna kuna u sljedeće tri godine. 

Ključne riječi

Komentara 2

LI
linkser2
07:58 04.12.2020.

zapanjujuće je da su to do sada bile 2 firme!!! Ali tako je omogućeno više uhljeba, direktora, kredita,natječaja.... fuj!!!

MA
max
08:47 04.12.2020.

Ovo je odlican trenutak da se zaposli jos par stotina blagajnika na naplatnim kucicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije