Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nije zajednička izjava'

Bauk objasnio zašto nisu sudjelovali u čitanju izjave o presudi šestorici generala

Arsen Bauk
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
30.11.2017.
u 12:30

Što se tiče minute šutnje, nismo se htjeli dovesti u situaciju da sudjelujemo u odavanju počasti pravomoćno osuđenom ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske. Također ne želimo naknadno opravdavati promašenu HDZ-ovu politiku u BiH tijekom devedesetih godina.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk objasnio je danas kako njegova stranka nije sudjelovala u čitanju izjave o presudi šestorici generala i minuti šutnje jer ta izjava predsjednika Sabora nije usuglašena s klubovima i dijelu kluba bila je neprihvatljiva.

– Što se tiče minute šutnje, nismo se htjeli dovesti u situaciju da sudjelujemo u odavanju počasti pravomoćno osuđenom ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske. Također ne želimo naknadno opravdavati promašenu HDZ-ovu politiku u BiH tijekom devedesetih godina. Naravno, ne slažemo se s tezom o udruženom zločinačkom pothvatu, što su čelnici SDP-a jučer i izražavali. Imali smo sjednicu Kluba, htio sam doći do predsjednika Sabora da ga zamolim da malo pomakne početak sjednice Sabora, ali nisam uspio – objašnjava Bauk. U izjavi je SDP-u, objašnjava, neprihvatljiv dio u kojem se pokušava osporiti ili ne priznati presuda Haaškog suda.

– Nismo htjeli da se naša nazočnost shvati kao nepriznavanje presude, što odgovorni političari ne mogu činiti. Iz riječi neprihvatljiva iz izjave ne može se shvatiti hoćemo li je priznati. Sudjelovat ćemo, nadam se, u izradi najavljene deklaracije i u usuglašavanju – kaže Bauk. Osvrnuo se na usporedbe ove presude s oslobađajućom presudom generalima Gotovini i Markaču.

– To nije za ovakvu izjavu u Saboru nego za ozbiljniju raspravu. Hrvatska je donijela Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, jedna je od utemeljiteljica tog suda. Čini mi se da je dio sudaca koji je jučer donio presudu sudjelovao i u Žalbenom vijeću za generala Gotovinu, a tada je presuda bila prihvatljiva. Prema tome, to je jedno pitanje na koje svi mi moramo sebi odgovoriti, teško je imati poziciju da su nam nekad presude prihvatljive i da su super, a nekad da to nisu. Nisu točne interpretacije da Srbija nije spomenuta u haaškim presudama, jest u presudi Martiću i za Hrvatsku i za BiH – kaže Bauk.

Goran Beus Richembergh objasnio je zašto zastupnici GLAS-a nisu bili u sabornici.

– Nisam bio u sabornici jer su dolazile kontroverzne najave što će izjava sadržavati i kako će se zapravo odati počast generalu Praljku. Bilo je dogovoreno da će prijedlog izjave predsjednik Sabora uputiti svim klubovima još jučer, a to se nije dogodilo. Izjava je poslana praktički na znanje tek jutros neposredno prije početka sjednice, što je, između ostaloga, značilo da nam predsjednik poručuje da je to njegova izjava, a ne zajednička izjava, pa smo je tako i tretirali. On ju je mogao izreći gdje god je htio u prostorima Sabora, nije morao ulaziti u sabornicu za to – objasnio je Beus Richembergh.

Građani se mole za generala Praljka:

Arsen Bauk
1/29

Komentara 102

DU
Deleted user
12:49 30.11.2017.

SDP-e mora stititi onih 25% svojih biraca koji nikad nisu zelili niti volili hrvatsku drzavu,a pogotovo istine o nasoj povijesti.

Avatar nisam_robot
nisam_robot
12:44 30.11.2017.

Opet ljevica napusta Sabor. Da i opet nesporazum, oni su domoljubi, cak najveci, jer imaju par zalutalih branitelja medju sobom. To samo slucajno tako izgleda da rade protiv drzave i naroda, zajedno sa nasim neprijateljima. ;I A svi mi ostali smo budale.

JA
Jania
12:45 30.11.2017.

Niste sudjelovali iz istog razloga zbog kojeg ste 1991. napustili sabornicu prilikom glasovanja o neovisnosti. Stidite se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije