Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon turbulentnog ratovanja

Armenski premijer: Potpisali smo sporazum kojim završava rat za Gorski Karabah

Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan visits a military hospital in Yerevan
Foto: Armenian Prime Minister Press Se/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
10.11.2020.
u 00:12

Ruske će mirovne snage biti zadužene za održavanje mira u budućnosti, a obje će strane zadržati teritorij koji su dosad zauzele od rujna kada su borbe ponovno započele

Armenski premijer Nikol Pašinjan objavio je u ponedjeljak kasno navečer da potpisuje primirje s Azerbajdžanom kojim se prekida rat za Gorski Karabah, regiju u sastavu Azerbajdžana kojom upravljaju Armenci. Nakon nekoliko vrlo turbulentnih dana ratovanja, koji su uključivali važna teritorijalna osvajanja za Baku, ali i dodatnih komplikacija zato što su Azeri u nesretnom slučaju srušili ruski vojni helikopter, armenski je premijer zaključio da rat mora završiti.

"Potpisao sam izjavu o kraju rata u Karabahu zajedno s ruskim i azerbajdžanskim predsjednikom", napisao je na Facebooku Pašinjan te je dodao da je sporazum bio vrlo bolan za njega i za armenski narod, ali je odluku donio zbog "duboke analize vojne situacije". U ponedjeljak je 17 opozicijskih stranaka pozvalo Pašinjana da odstupi zbog nezadovoljstva vojnom situacijom.

Prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, pod čijim je pokroviteljstvom sporazum potpisan, ruske će mirovne snage biti zadužene za održavanje mira u budućnosti, a obje će strane zadržati teritorij koji su dosad zauzele od rujna kada su borbe ponovno započele. Također će razmijeniti i zatvorenike.

"Ovo nije pobjeda, ali niste poraženi dok se takvima ne smatrate. Nikada se nećemo smatrati poraženima, a ovo će biti novi početak našeg nacionalnog jedinstva", rekao je armenski premijer.

Tri prethodna primirja prekršena su nekoliko sati nakon što su donesena, ali ovo posljednje činilo se znatno ozbiljnije. No, u ratu na Kavkazu nema garancija.

Ranije je u jednom od dosad najvažnijih razvoja događaja u ratu za Gorski Karabah, vojska Azerbajdžana u nedjelju zauzela jedan od ključnih gradova, Šušu (na azerskom jeziku Şuşa) i tako je došla na korak do ulaska u glavni grad Karabaha, Stepanakert.

Predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev rekao je u nedjelju da je njegova vojska zauzela taj grad. Alijevu i Azerima čestitao je turski lider Recep Tayyip Erdoğan.

– Ovu smo pobjedu ostvarili na bojišnici, a ne za pregovaračkim stolom. Mnogo sam puta rekao da postoje, unatoč svim izjavama, vojna rješenja za ovaj sukob – rekao je Alijev svojim stanovnicima u nedjelju. Građani glavnog grada Bakua izašli su na ulice slaviti, pokazuju snimke.

Radi se o jednom od ključnih gradova, i drugom najvećem, uopće u Karabahu, koji se nalazi na cesti koja povezuje Gorski Karabah i Armeniju, što znači da se radi vjerojatno o dosad najvažnijoj pobjedi azerbajdžanske vojske. Grad Šuša smješten je na planini i nalazi se samo deset kilometara južno od Stepanakerta te ga nadvisuje. Prema nekim izvještajima, traje evakuacija Armenaca iz glavnoga grada Karabaha.

Situacija se dodatno zakomplicirala jučer nakon što je Baku priznao da je u nesretnom slučaju azerska vojska srušila ruski vojni helikopter, pri čemu su stradala dvojica ruskih vojnika, a treći je ranjen. Helikopter je srušen iznad armenskog teritorija, i daleko od borbi u Gorskom Karabahu, a Azerbajdžan se ispričao, izrazio sućut obiteljima vojnika i rekao da je spreman platiti odštetu. Helikopter je pratio konvoj iz ruske vojne baze koja se nalazi u Armeniji. Rusija je inače saveznica Armenije, ali ima dobre odnose i s Azerbajdžanom.

Komentara 19

DU
Deleted user
01:54 10.11.2020.

Žalosno da se Rusija nije zauzela za Armeniju- ovako je NK upao u ruke Azera koji tamo nikada nisu bili većina - to je opet čisto etničko čišćenje u NK koji je oduvijek bio autonoman - nekad dio Armenije kojii je nesretno završio po dekretu Rusije u krivim rukama. Očito je Armenija morala odustati jer nema trenutno vojnu moć da se suprotstavi Turskim i Izraelskim dronovima. Armenci ponovno plaćaju pre skupu cijenu - treba ih možda pustiti u EU jer očito im Rusija nije dobar ekonomski partner - a pitanje nakon ovoga da li je i vojno Rusija željna pomoći Armeniji u borbi protiv dronova koji nesmetano lete iznad Armenije i ruše čak i Ruske helikoptere. NK je trebao imati autonomiju i trebao se ovaj rat spriječiti. Turcima je trebalo u startu reći da se okane Armenaca - a Azerima je trebalo dati odmah po nosu.

SI
sisavac
12:27 10.11.2020.

ne pišete da pola čuvara mira osigurava rusija, a pola turska.... vrlo bitna činjenica. sukob je došao do trenutka kad bi se u njega mogle uključiti baš države službeno, armenija na strani svojih sunarodnjaka, turci su ionak suportirali azere. ovo je primirje, slijede turbulencije u armeniji. al za 15 godina azeri više neće imati financija da guraju ratove i naoružavaju se, jer doba nafte će početi nestajati, prihodi sve manji, a s njima i filozofija bezgraničnog blagostanja od nerada.

Avatar peacemaker
peacemaker
15:31 10.11.2020.

Potpisali "plan Z4 bez abolicije opančara".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije