Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije izdržao

Armando otišao u Zadar i zatvorio školu u Premudi

'za SPEKAR      Uciteljica Iva Maras i Armando premuda jedini ucenik u skoli'
'Rozeta Bogeljic'
09.09.2010.
u 19:30

Prije šest godina priča o veselom dječaku Armandu Smirčiću obišla je Hrvatsku. Dječak je tada bio jedini učenik na udaljenom otoku i za njega je obnovljena škola.

S prvim danom nastave zatvorene su još dvije škole na zadarskim otocima. Prošle godine posljednji učenici napustili su Olib, a nakon Oliba, ove godine bez đaka je odlaskom kćeri tamošnjeg pekara u Zagreb ostao i Molat, a odlaskom jedinog učenika u Zadar škola više ne radi ni na Premudi.

Sve se promijenilo

Priča o Armandu Smirčiću Runku, veselu dječaku koji se, iako bez mogućnosti da uči s vršnjacima, radovao nastavku života na udaljenom zadarskom otočiću Premudi i školovanju, obišla je prije šest godina cijelu Hrvatsku. Nakon niza godina makar jedan školski stolac bio je zagrijan, a na jednoj školskoj klupi bile su knjige. Zbog Armanda je Smirčića i obnovljena i otvorena škola, a dobio je, dakako, i jednu učiteljicu, s kojom je vrlo brzo prešao na "ti". Zamijenila ju je druga, opet posvećena jedinom đaku na idiličnom udaljenom otočiću čija je ljepota očito nadomještala dječju graju škola punih djece, što na Premudi nije bio slučaj, ali ni problem. Šest razreda je završio, a prije tri mjeseca sve se zauvijek promijenilo.

– Mi smo htjeli ostati u Premudi iako je Armando tamo mogao imati i kvalitetnije školovanje da su mu prošle godine iz Grada Zadra s Oliba premjestili videovezu. No, Premudu smo odlučili napustiti nakon što mi je prije tri mjeseca umro suprug i ja se sama više ne mogu baviti ribarstvom. U Premudi postoji samo pošta, jedno mjesto škovacina, posao na privezu brodova, dućan i tri gostionice koje rade samo ljeti. Tu posla nema i morala sam krenuti prema Zadru u potrazi za poslom kako bih mogla osigurati egzistenciju djetetu. Nažalost, još nisam našla posao, a sada smo podstanari u Zadru i živimo od ušteđevine – rekla nam je Armandova majka Jagoda ističući kako se Armando u novoj školi u Zadru dobro snašao prvih dana. To potvrđuje i sam.

Imam toliko prijatelja

– Dobro mi je u školi. U našem je razredu najmanje djece, 19 – kaže učenik koji je donedavno bio sam u cijeloj školi. – Dobro je imati toliko prijatelja. Nemam najboljeg prijatelja, svi su mi najbolji prijatelji – rekao nam je Armando dodajući kako mu Premuda neće nedostajati jer će na rodni otok ići, kako je rekao, svakog vikenda.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
sandrina
13:50 10.09.2010.

Da vidiš kad HR uđe u toliko željenu EU pa kad stranci navrnu na naše otoke kupovat nekretnine i ulagat jer će znati cijeniti ljepotu, mir i nedirnutu prirodu....Bit će škola i škola i male pačurlije....Jer nažalost, HR si NE ZNA sama organizirat život na svome, ma koliko držali ruku na srcu i pjevali na svadbama domoljubne pjesme dok su svi \"pod gasom\"!!!!!! U pjesmama jedno, u stvarnosti mnogo tužnija priča

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije