Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transrodni medicinski postupci

Arkansas prvi u SAD-u zabranio promjenu spola mlađima od 18

Ilustracija
Isabel Infantes/Press Association/PIXSELL
08.04.2021.
u 23:57

Zakonodavci i senat koji kontroliraju republikanci poništili su guvernerov veto na taj zakon

Arkansas je postao prva američka država koja je zabranila promjenu spola za djecu i tinejdžere do 18 godina, uključujući i lijekove kojima se blokira pubertet. Odlukom je liječnicima zabranjeno pružanje hormonske terapije te obavljanje kirurških zahvata nad osobama mlađima od 18 godina.

Guverner države Asa Hutchinson stavio je veto na zakon nakon molbi pedijatara, socijalnih radnika i roditelja koji smatraju da će ta mjera naštetiti ionako ranjivoj zajednici koja je već u riziku od depresije i samoubojstva. Međutim, zakonodavci i senat koji kontroliraju republikanci poništili su guvernerov veto, piše Guardian. Tretmani su dio procesa koji može poboljšati mentalno zdravlje mladih i spasiti im život, kažu stručnjaci. Protivnici mjere najavili su podnošenje tužbe za blokiranje zabrane prije nego što ona stupi na snagu ovog ljeta.

– Ovaj zakon nastavlja upravo ono za što znamo da je štetno za transrodnu mladež. On nije uperen samo protiv transrodnih osoba nego i protiv znanosti i zdravlja – rekao je dr. Robert Garofalo, šef odjela za adolescenciju i mladež u dječjoj bolnici Lurie u Chicagu.

Pristalice zakona, međutim, odbacuju protivljenje medicinskih skupina i uspoređuju ga s drugim ograničenjima koje država postavlja maloljetnicima, poput zabrane pijenja alkohola.

– Moraju imati 18 godina prije nego što donesu te odluke – rekao je republikanski političar Robin Lundstrum.

Mladi na zapadu sve češće pribjegavaju transrodnim medicinskim postupcima u vrlo ranoj dobi. Nekima kasnije bude žao, ali više ne mogu preokrenuti postupak. Iz Američke unije građanskih sloboda priopćili su kako planiraju osporiti tu mjeru.

– Ovo je tužan dan za Arkansas, ali ova borba nije gotova – rekla je Holly Dickson, izvršna direktorica unije. 

Komentara 1

Avatar Viktor999
Viktor999
12:19 09.04.2021.

Bravo, te budalaštine bi trebale biti zabranjene svuda, pogotovo za maloljetnike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije