Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO OTKRIĆE

Arheolozi u Izraelu pronašli mjesto Isusovog prvog čuda?

Isus
Igor Kralj/PIXSELL
30.08.2018.
u 15:52

Stotinama godina hodočasnici su vjerovali da je mjesto čudesa Kafr Kanna, grad u sjevernom Izraelu, gdje posjećuju ''Crkvu za vjenčanja'' iz 20. stoljeća.

Misterij je stoljećima okruživao mjesto Isusova "prvog čuda", ali možda bi se uskoro mogao pronaći odgovor, prenosi Daily Mail.

Prema Evanđelju po Ivanu, Isus je pretvorio vodu u vino tijekom vjenčanja u Kani. Stotinama godina hodočasnici su vjerovali da je mjesto čudesa Kafr Kanna, grad u sjevernom Izraelu, gdje posjećuju ''Crkvu za vjenčanja'' iz 20. stoljeća. Ipak, nikada nije potvrđeno da je riječ o pravoj lokaciji. Sada arheolozi vjeruju da je Kana iz biblijskih vremena možda prašnjavo brdo, osam kilometara sjeverno.

To je bivši lokalitet Khirbet Qane, židovskog sela između 323. pr. Kr. i 324. godine, gdje su arheolozi otkrili brojne uvjerljive tragove.

Otkrili su mrežu tunela za kršćansko bogoslužje,obilježeno križevima i referencijama na Kyrie Iesou, grčku frazu koja znači Isus Krist. Tu su bili i oltar i polica s ostacima kamene posude. U šest kamenih posuda nalik na ovu držalo se vino u biblijskom prikazu čuda.

Dr. Tom McCollough, koji se bavi iskopavanjem, rekao je da postoje još tri mjesta s vjerodostojnim tvrdnjama da je upravo tamo bila Kana.

– Otkrili smo veliki kršćanski kompleks koji je služio hodočasnicima koji su došli u potrazi za mjestom na kojem je Isus napravio svoje prvo veliko čudo. Ovaj je kompleks korišten u kasnom petom ili početkom šestog stoljeća, a nastavili su ga koristiti i hodočasnici tijekom križarskog razdoblja u 12. stoljeću, kaže McCollough. 

– Hodočasnički tekstovi iz ovog razdoblja, koji opisuju ono što su hodočasnici učinili i vidjeli kad su došli u Galanski klan, vrlo se usko podudaraju s onim što smo izložili kao čarobni kompleks.

Kao dio svojih dokaza, dr. McCollough upućuje na rad židovskog povjesničara Flaviusa Josephusa iz prvog stoljeća. Njegove referencije na Kanu zemljopisno se usklađuju s lokacijom Khirbet Qane.

– Pozivanje Kane u Josipu, Novom zavjetu i rabinskim tekstovima tvrdi da je selo bilo židovsko, blizu Galilejskog jezera i u području niže Galileje. Khirbet Qana ispunjava sve ove kriterije, zaključuje McCollough.

Pogledajte i video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ključne riječi

Komentara 107

AN
angeomihael
20:29 30.08.2018.

Koliko primitivaca komentira a sve na bazi poganizma.Neks im Bog oprosti što su primitivna stvorenja.

PR
pritiskovic
08:10 31.08.2018.

Najnovije vijesti govore da su tamo našli i njegov smartphone sa punim baterijama! Čudima nikad kraja!

DU
Deleted user
18:44 30.08.2018.

Nista od toga dok ne pronadjemo nacin da pogledamo u proslost. A tko zeli vjerovati, neka vjeruje. Ionako mnogi zazovu ime Bozje pri kraju zivota..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije