Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZRAČNI NAPADI

VIDEO Hamas se osvetio Izraelu za zračni napad, raketirali više gradova

Izraelsko-palestinski sukob
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/21
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.05.2021.
u 21:53

"Proteklih tjedana ni jedan nasilni incident nije započet s palestinske strane. Nije bilo ni jednog incidenta u kojem su Palestinci inicirali provokaciju ili eskalaciju", rekao je Abul-Geit na virtualnom sastanku arapskih ministara vanjskih poslova

Palestinski ekstremisti u Gazi raketirali su danas drugi dan zaredom Izrael. Hamas je objavio da je u utorak Na Tel Aviv i druge gradove ispaljeno ukupno 130 raketa te da se radi o odgovoru na izraelsko raketiranje u kojem je uništen stambenog kompleksa u Gazi.

>> VIDEO Šteta nastala u Holonu nakon što su pale rakete iz Gaze

Hamas je potvrdio da su neke rakete pogodile domove na jugu Izraela, usmrtivši dvije žene. Istovremeno navode da je u napadu na Gazu ubijeno ukupno 28 Palestinaca, uključujući 10 djece, prenosi RT.

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Abul Geit optužio je Izrael za nedavnu eskalaciju nasilja i pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da intervenira, dok se se sukobi nastavljaju.

"Proteklih tjedana ni jedan nasilni incident nije započet s palestinske strane. Nije bilo ni jednog incidenta u kojem su Palestinci inicirali provokaciju ili eskalaciju", rekao je Abul-Geit na virtualnom sastanku arapskih ministara vanjskih poslova. 

Izraelsko-palestinski sukob
1/21

Optužio je izraelsku "nepromišljenu politiku" i upozorio međunarodnu zajednicu da prestane kriviti i Izraelce i Palestince.

"Okupatori imaju vojnu moć i kontrolu, i oni su ti koji provociraju i podržavaju nasilje", kazao je Abul-Gheit. "Ono čemu smo svjedočili je, jasno i iskreno, provokacija izraelskih okupacijskih snaga koje su napale najsvetije islamsko mjesto tijekom najsvetijeg mjeseca za muslimane", izjavio je, misleći pritom na ramazan koji završava ovoga tjedna.

Sirene koje upozoravaju na zračni napad oglasile su se u Tel Avivu u utorak navečer i nekoliko eksplozija čulo se u središtu grada. Upozorenje na raketni napad došlo je nakon što je izraelska vojska uništila višekatnicu Toranj Hanadi, navodno stambenu zgradu, u kojoj su se nalazili i uredi članova Hamasa u Pojasu Gaze. Stanari zgrade upozoreni su prije napada i rečeno im je na napuste zgradu, kazali su očevici.

Glasnogovornik Hamasa ranije je zaprijetio snažnim raketnim napadom na Tel Aviv ako Toranj Hanadi bude uništen. Palestinski militanti ispalili su iz Pojasa Gaze stotine raketa prema Izraelu u utorak, dok Izrael provodi zračne napade na Pojas Gaze.

Eskalacija između Izraelaca i Palestinaca "mora se odmah prekinuti", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u izjvai u utorak, dodavši da je "ozbiljno zabrinut" zbog razvoja situacije.

"Izraelske snage sigurnosti moraju biti krajnje suzdržane i odmjeriti svoju upotrebu sile", rekao je šef UN-a. "Neselektivno ispaljivanje raketa i granata prema izraelskim naseljima je neprihvatljivo", istaknuo je.

Ključne riječi

Komentara 17

O2
Ožujak.2023
22:39 11.05.2021.

Ljudi, MIR!! Tko želi rat, kome to treba! Valjda je normalno da svojoj djeci ostavimo svijet mira a ne svijet rata.

SE
sexmaker
23:21 11.05.2021.

Ekipa iz hamasa ista kao i ovi janjičari istočno od nas... Kad im sad krene Oluja iz Izraela, biti će plakanja...

FR
francekmali
07:48 12.05.2021.

Eto ljudi nalupaste svašta,ali primjetili ste da su sada i izraelski gradovi u plamenu,drugo je bilo kada su Palestinci noževima i puškama kokošarili s Izraelcima,a sada im na glave ispaljuju rakete !!! Što je sada sa tri ,TRI ,sloja proturaketne obrane izraelske vojske ???Jedna američka i dvije vlastite proturaketne obrana ,sustavi koji su trebali jamčiti apsolutnu sigurnost Izraela i na što su utrošene desetine milijardi dolara ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije