Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna služba

Apsurd: Pljačkaš dobiva ugovor o djelu, a nemarni roditelji – otkaz

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
15.10.2015.
u 08:49

Za takav angažman nema zapreke jer angažiranje prema ugovoru o djelu nije uređeno propisima o službenicima i namještenicima ni ZOR-om

Osuđen za sudjelovanje u oružanoj pljački mjenjačnice, jedan je muškarac dva puta bio raspoređen na rad za opće dobro u Gradu Umagu – 2012. i 2013. Pomoćne poslove koje su mu dodijelili obavljao je kvalitetno i korektno pa ga je Umag nagradio i s nekoliko ugovora o djelu u 2014.

Kaznena evidencija

Radio je na pomoćno-tehničkim poslovima u prvoj fazi postupka legalizacije – fotografirao je građevine na terenu, navodi se u dopisu Grada Umaga Upravnoj inspekciji koju je Ministarstvo uprave pokrenulo temeljem predstavke Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Ovih je dana o rezultatu te inspekcije Ministarstvo obavijestilo SDLSN.

Nitko ne treba biti stigmatiziran nakon što "odguli" kaznu, međutim, činjenica je da posao u državnoj službi ne mogu dobiti osobe osuđene za kaznena djela. Štoviše, osude li kojeg državnog službenika ili namještenika za bilo koje kazneno djelo, sudovi tu presudu trebaju dostaviti u državne institucije u kojima osuđeni radi.

Da je država odlučna držati se slova zakona, pokazalo se proljetos kada je ministar uprave Arsen Bauk pokrenuo "češljanje" kaznene evidencije 52 tisuće državnih službenika i namještenika. Utvrdilo se da 71 službenik ima pravomoćnu presudu za kazneno djelo, rekorder čak njih sedam, pa su svi dobili otkaz. Najviše ih je bilo osuđeno zbog neplaćanja alimentacije, nanošenja tjelesnih ozljeda, krivotvorenja, prijevare i prijetnje. Ne umanjujući nijedno kazneno djelo, oružanu pljačku bi se svakako svrstalo u vrh tog neslavnog popisa, pa je to više nelogičan ovakav potez.

Probni rok

– Razvidno je da u državnoj upravi, županiji, gradu ili općini ipak mogu raditi osobe osuđene za kazneno djelo koje je zapreka za rad u službi. Ali ne kao službenik ili namještenik, nego u zamjenu za kaznu zatvora, što može poslužiti kao probni rok za poslovni angažman u obliku ugovora o djelu – poslovično je ironičan Siniša Kuhar iz službeničkog sindikata.

Nakon upravne inspekcije koja je tražila očitovanje Grada Umaga, u Ministarstvu uprave objašnjavaju nam da angažiranje osoba prema ugovoru o djelu nije uređeno propisima o službenicima i namještenicima ni Zakonom o radu, pa za takav angažman nema ni zapreke jer se ne radi o zasnivanju službe, tj. radnog odnosa. Mogućnost takvog angažmana reguliran je Zakonom o obveznim odnosima.

>> 'Zatvor je pun žohara, a variva su bila mlaka'

Komentara 28

RA
rakikaki
09:10 15.10.2015.

Glavno da rade oni koji su pucali po hrvatima.

DU
Deleted user
08:56 15.10.2015.

Baš ste napravili posao, date otkaz zbog neplaćanja alimentacije tek je sad neće plaćati i to zakonski.

AJ
ajmo
09:25 15.10.2015.

A kakvog čuda pa pravomočno osuđen Andro Vlahušić se kandidirao za Gradonaćelnika Dubrovnika.A sad se Bauk ćudi ko pura na...pa sami su donosili četiri puta zakon za samo jedog čovujeka .Toga ima samo kod Kima i Kukuriku kukunama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije