Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI GOSPODARSKI FORUM

Apple tražio sastanak s Plenkovićem u Davosu

Andrej Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
20.01.2020.
u 22:31

Hrvatski premijera i direktora najvećeg svjetskog tehnološkog diva Tim Cook razgovarat će o mogućnostima proširenja suradnje Hrvatske i Applea, osobito na znanstveno-istraživačkom području te području razvoja i jačanja ljudskih potencijala

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook zatražio je sastanak i razgovor s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejem Plenkovićem na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, događaju u švicarskom mjestašcu koji je ove godine jubilarni 50. put okupio ekonomsku, političku i društvenu elitu. Hrvatski premijer i čelnik te najveće svjetske tehnološke tvrtke i jednog od najvrednijih svjetskih brendova razgovarati o mogućnostima proširenja suradnje Hrvatske i Applea, osobito na znanstveno-istraživačkom području te području razvoja i jačanja ljudskih potencijala, doznajemo.

Na Forumu ove godine sudjeluje 3000 poduzetnika, političara – među kojima je 50-ak šefova vlada i država, poput američkog predsjednika Donalda Trumpa i njemačke kancelarka Angele Merkel, intelektualaca, aktivista i drugih uzvanika iz 117 država, a glavna tema je klima te izgradnja skladnog i održivog svijeta.

Na večeri s osnivačem

– Davos je prilika da u najkraćem vremenu osjetite sve globalne trendove, bilo da je riječ o umjetnoj inteligenciji, 4. industrijska revolucija, digitalizacija, inovacija, ali i sigurnosno-politička pitanja te prilika za jačanje položaja Hrvatske – kazao je Plenković uoči odlaska u Davos. Premijer će danas sudjelovati na sastanku “Dijalog o zapadnom Balkanu”, koji će moderirati predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma Børge Brende, a na kojem će sudjelovati i predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov, slovenski premijer Marjan Šarec, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te na radnom sastanku na temu “Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem.  Naime, Hrvatska je sa Svjetskim ekonomskim forumom dogovorila sastanak o gospodarskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe koji će se održati kao popratni događaj središnjeg summita hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije EU – jugoistočna Europa ovoga svibnja u Zagrebu. Plenković će biti i gost na večeri na večeri osnivača i izvršnog direktora Svjetskog gospodarskog foruma Klausa Schwaba prigodom jubilarnog, 50. sastanka. Schwab, rođen 1938. u Ravensburgu, bio je malo poznati profesor poslovne politike na ženevskom sveučilištu kada je 1971., kazavši kako ga je djetinjstvo tijekom Drugog svjetskog rata nadahnulo da izgradi organizaciju koja će svijet učiniti boljim, osnovao Europski simpozij upravljanja, preteču SGF-a.

S godinama se događaj proširio izvan granica Europe, na njega su pozivani i svjetski političari. Brzi pregled Davosa izdvaja 1980., kad je Henry Kissinger poručio kako ruska invazija u Afganistanu predstavlja izazov za SAD te 1986. kad su grčki premijer Andreas Papandreou i turski mu kolega Turgut Özal razgovorom u švicarskom lječilištu, koje je prije Foruma bilo poznato kao mjesto radnje romana Thomasa Manna “Čarobni brijeg”, gdje se liječe plućni bolesnici, ali izolaciju nalaze i oni opterećeni užasima stvarnog svijeta u dolini, otklonili opasnost od ratnog sukoba. Američki predsjednik Donald Trump 2018. je poručio kako je “Amerika otvorena za business” i time otvorio krizu multilateralizma i novi svjetski poredak, posebice zato što je te godine kineski predsjednik Xi Jinping branio slobodnu trgovinu. Odjeknula je i izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua 2014. kad je obećao da neće evakuirati naselja na Zapadnoj obali, a četiri godine kasnije je s hrvatskim premijerom dogovarao kupovinu borbenih aviona koja je propala. Plenković će i ove godine održati niz bilateralnih susreta – s predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, čelnicima Azerbajdžana, Gruzije, Bugarske, Nizozemske, potpredsjednikom Vlade Vijetnama Truongom Hoa Binhom te ministrom gospodarstva i financija Francuske Brunom Le Maireom.

Također, susrest će se i s glavnim tajnikom Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem, predsjednikom Europskog istraživačkog vijeća Maurom Ferrarijem, dekanom INSEAD-a Singapore Ilianom Mihovom, izvršnom direktoricom MMF-a Kristalinom Georgievom, izvršnom direktoricom Visa Europe Charlotte Hogg, predsjednikom EIB-a Alexanderom Stubbom te predsjednicom Uprave tvrtke Booking.com Gillian Tans.

Utjelovljuju nejednakost

Tijekom godina, gosti Davosa postaju i međunarodne zvijezde pop-kulture, posebno one koje su – kako bi Amerikanci rekli – “woke”, socijalno osviješteni, pa su se tako švicarskim lječilištem šetali Bono i Angelina i Greta Thunberg, klimatska aktivistica, mlada žena koja je iz alternativne (pop) kulture prešla u mainstream, stavljajući zelenu politiku u žarište, na što su stare elite mogle odmahivati rukom da odjednom na političkim kartama svijeta zelene stranke nisu eksplodirale, ostavljajući iza sebe one tradicionalne. Ona će sudjelovati na današnjem, vjerojatno medijski najviše popraćenom panelu o klimatskim promjenama. Već su jučer iz Međunarodnog monetarnog fonda u Davosu upozorili kako su klimatske promjene glavna prijetnja svjetskoj ekonomiji. Usto, predsjednica MMF-a Kristalina Georgieva ocijenila je kako ekonomija ostaje troma te kako se svi navikavaju na život u “novoj normalnosti” veće nesigurnosti. Njihove procjene za ekonomiju su: “Uvjetna stabilizacija, trom oporavak”.

No ma koliko se elita iz Davosa trudi razbiti politiku nejednakosti, oni je utjelovljuju. I dok tradicionalno Oxfamovo istraživanje uoči Davosa kaže da jedan posto najbogatijih posjeduje bogatstvo dvostruko veće od ostatka čovječanstva, ironično je da su i sami sudionici Foruma rangirani su u više kategorija – po važnosti i moći – i – u skladu s tim, nose bedževe i propusnice raznih različitih boja u tom švicarskom mini-kozmosu.

Komentara 97

JU
juice
23:15 20.01.2020.

Je...a pridružit će im se i Kinezi kojima se propagirao kao spasiteljima hrvatske brodogradnje s gospođom Yu na čelu (koji je to leteći cirkus bio tih dana). Pridružit će im se i oni Josipovićevi arapi koje je on vodao kao ovaj Koneze...a sve u svrhu samopromidžbe kao i ovaj naslov na selu kad se praviš važan da si bitan u gradu. Majko mila koje jeftine fore.

LU
luksa
23:04 20.01.2020.

Idu izbori. Sada će prodavat svakakva sr.nja.

PR
protin
22:50 20.01.2020.

Kaj na to veli drug silkonska dolina hahahehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije