Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGROZA ZA ZDRAVLJE

Apokaliptične fotografije iz Rumunjske: 'U jezeru punom cijanida ostao samo crkveni toranj'

Foto: Profimedia
1/3
18.02.2021.
u 17:05

Na fotografijama se vidi kako iznad površine zaleđenog žutog jezera viri samo toranj ortodoksne crkve iz 18. stoljeća

Geamana je napušteno selo u Rumunjskoj, no prije 1978. godine bilo je to vrlo lijepo i napučeno mjesto, sve dok komunistički režim nije prisilio stanovnike da napuste svoje domove zbog toksičnog otpada iz obližnjeg rudnika.

Sve je počelo 1977. kada je diktator Nicolae Ceausescu odlučio eksploatirati veliko podzemno skladište bakra. Samo godinu dana kasnije, posao je započeo, a svi iz sela bili su primorani otići. 

Foto: Profimedia

Vadilo se tamo oko 11.000 tona bakra godišnje. Sada je proizvodnja stala, no ostale su posljedice zbog ogromne količine toksičnog otpada koji se morao negdje pohraniti - što je bio razlog žrtve ovog sela.

Oko 400 obitelji je evakuirano, a njihovo je selo zamijenilo umjetno jezero koje je služilo kao svojevrsni sliv za zagađeni mulj iz rudnika.

Kako se eksploatacija nastavila, otrovno jezero puno cijanida je sve više raslo i 'progutalo' selo. Ono što je ostalo je nerealan krajolik uhvaćen objektivom fotografa Ovija Popa. Na fotografijama se vidi kako iznad površine zaleđenog žutog jezera viri samo toranj ortodoksne crkve iz 18. stoljeća.

Foto: Profimedia

Mnogi mještani mislili su da će se obogatiti ako se pristanu iseliti, kao što je vlast obećala. Trebali su biti premješteni u novo selo sedam kilometara od Geamane, no na kraju su ih preselili 100 kilometara dalje, a zauzvrat su dobili samo zemlju i malu količinu novca.

Od 1000 ljudi koji su nekoć nastanjivali to područje, 20 ih još uvijek živi u otrovnom okruženju. Njihove kuće nalaze se visoko na vrhu i samo su igrom slučaja ostali u svom selu, piše ZmeScience.

Komentara 6

IG
igorl
17:42 18.02.2021.

A ja mislio da u komunizmu tece med i mlijeko. Mislim - kao sto je teklo u jugoslaviji. Svi imali posao, svi isli na more, svi dobili stanove i tako...

DU
Deleted user
13:34 21.02.2021.

u svim horor filmovima slične scene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije