Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

Aplikaciju za praćenje koronavirusa skinulo 50 tisuća Hrvata, a samo jedna osoba podijelila da je zaražena

Zagreb: Vili Beroš i Saša Bilić predstavili mobilnu aplikaciju "Stop COVID-19"
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
25.08.2020.
u 22:31

Psihologinja Sandra Puljiz Vidović vidi nekoliko problema u tome zašto nema više preuzimanja, među ostalim informatičku nepismenost i fenomena koji se zove difuzija odgovornosti.

Jedno od metoda kojoj se trebalo pratiti kontakte kao i potencijalne zaraze koronavirusa bila je i nedavno predstavljena aplikacija Ministarstva zdravstva. Nju je u samo mjesec dana preuzelo 50 tisuća korisnika, ali samo jedna osoba podijelila je s drugima da se zarazila. 

Navedena aplikacija covid-19 razvijena je u APIS-u. I funkcionira pod pretpostavkom da dvije osobe imaju instaliranu aplikaciju, da razgovaraju na udaljenosti manjoj od dva metra dulje od 15 minuta. U tom slučaju njihovi će telefoni razmijeniti tzv. ključeve, te će tu informaciju pamtitu idućih 14 dana. Isto vrijedi i za sve ostale kontakte. 

- Ja kažem aplikaciji da imam covid na temelju pozitivnog nalaza i verifikacijskog koda tako da ne postoji način da se s tim manipulira. Kontakti će dobiti obavijestrda ste dana toga i toga bili u kontaktu s osobom koja ja je zaražena -  rekla je voditeljica komunikacija APIS IT-a, Juliana Štrbić, pišu Vijesti.hr. 

U poruci koju dobijete neće pisati gdje ste zaraženi niti od koga, već će u njoj biti naznačena razina rizika i daljnje korake koje osoba treba poduzeti. 

- Svakom novom instalacijom raste pretpostavka za uspjehom. Naravno da ako se vozimo tramvajem ili idemo u šoping centar mi ne možemo znati s kim smo se susreli, a aplikacija će na jedan benevolentan način evidentirati i omogućiti razmjenu informacija - rekao je voditelj službe e-zdravstvo Ministarstva zdravstva Hrvoje Belani.

Otkad je predstavljena aplikacija samo je jedan korisnik i to prošlog tjedna unio verifikacijski kod. S obzirom na broj preuzimanja, Hrvatska je u randu Poljske. Kad je riječ o aplikacijama sličnog sadržaja, Austrija i Italija imaju od 7 do 10 posto, a Irska čak 30 posto. 

Psihologinja Sandra Puljiz Vidović vidi nekoliko problema u tome zašto nema više preuzimanja, među ostalim informatičku nepismenost i fenomena koji se zove difuzija odgovornosti. 

- To je možda će netko drugi zašto bih ja. Aako je anonimno to nema veze. Isto vam je kada je tulum u kvartu. svi znaju da netko treba zvati policiju, ali misle da će netko drugi. Nemamo tu svijest o tome da smo svi odgovorni, rekla je psihologinja Sandra Puljiz Vidović.

Ministarstvo zdravstva nada se da će s vremenom aplikaciju ljudi više koristiti, a u narednim tjednima i Europska komisija radi na tome da umreži aplikacije pa će se informacije razmjenjivati i preko granice. 

Komentara 3

DU
Deleted user
23:05 25.08.2020.

Ja se stvarno pitam kako je moguće da netko razvije aplikaciju a onda nije sposoban objasniti njezino funkcioniranje. Koristi se praćenje od strane Googla i Applea koje funkcionira putem bluetooth veze. Uopće nije točno da netko mora biti na udaljenostisti dva metra i 15 minuta provesti s njime u komadu. Mora se biti u području prijema bluetooth signala koje je definitivno veće od dva metra i zbraja se ukupno vrijeme kontakta tijekom 14 dana. Problem je što nije isto ako je netko susretao nekoga zaraženog vani ili u zatvorenom prostoru i što se virus ne prenosi tek nakon 15 minuta već može i vrlo kratkim kontaktom ako je to bilo u zatvorenom prostoru. Ali ok, mora izgledati da se nešto radi bez obzira što to bilo potpuno promašeno kao što se pokazalo u praksi s ovom aplikacijom.

Avatar gradonacelnik koji menstruira
gradonacelnik koji menstruira
22:56 25.08.2020.

Ostalih 49.999 su hadezeovci kojima je Capak unaprijed napisao ispričnicu.

SO
Sotona
22:54 25.08.2020.

Aplikaciju za praćenje koronavirusa skinulo 50 tisuća Hrvata, a samo jedna osoba podijelila da je zaražena, jer ostali su bolesni ali tako da ni neznaju... Ili oni koji testiraju nznaju da testiraju i misle vjeruju a u stvari zna sese ništa od sveg toga ... 50.000 kod 4,4 miljuna stanovnika je vic viceva šala i bezvezno i beskorisno igranje sa mobitelom . Da vidimo objavite tko sve ima raka pa da vidite čega se zaista morate plašiti . Narvno i dalje nositi masake i protiv Raka ( znam ne pomažu ne koriste isto kao i protiv konovirusa ne pomažu nikome ali svi ju moraju nositi koristiti .................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije