Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hnd podržava

Novinari uputili apel Sveučilištu - traže da postupak izbora rektora bude javan

Damir Boras
Davor Visnjic/PIXSELL
15.02.2018.
u 16:17

U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata

Od sveučilišnog Izbornog povjerenstva, novinari i novinarke 16 medijskih redakcija, među kojima je i Večernji list, zatražili su da im se omogući prisustvo sjednici Senata koja se održava sutra, a na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, kao i da im se omogući prisustvo na sjednici Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor zagrebačkog Sveučilišta.

Naime, Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom, nije predvidjela otvorenost sjednica Senata za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.

- U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata – stoji u dopisu novinara proslijeđenom sveučilišnom Izbornom povjerenstvu. Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornog povjerenstva profesor Enes Midžić poručio je kako je odluka kojom se na sjednice Senata pozivaju predstavnici javnih medija na tijelima Sveučilišta – Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru.

Zbog toga je predsjednik Izbornog povjerenstva dao rektoru Borasu preporuku da na odgovarajući način novinarima omogući praćenje izbornog procesa. No zasad, odgovor rektora nije stigao, a novinarima je upućena informacija o održavanju konferencije za novinare po završetku sjednice Senata.

Potporu novinarima dao je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND).

- HND, odnosno njegov Izvršni odbor, daje potporu kolegicama i kolegama u istupima prema Sveučilištu u vezi zahtjeva da postupak izbora rektora bude javan – poručuju iz HND-a.

Potpisnici apela za otvaranje sjednica Senata za javnost su novinarke i novinari iz redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, index.hr, HRT, 24 sata, srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, Hina, Telegram, Školske novine, RTL, Faktograf, N1 i Nova TV.

Komentara 29

GU
Gustirna
16:36 15.02.2018.

Kada ce uposljavanje novinara,buduci su javni djelatnici, biti javano ....a ne po politickoj liniji...

BA
bakulušić
16:54 15.02.2018.

HND, GONG, Dokumenta, Centar za mirovne studije i Veritas Save Štrpca a po potrebi i ostale (ne)vladine udruge, obavezno moraju biti uključeni i dati svoj "blagoslov" na sve društveno važne odluke u Republici Hrvatskoj. U protivnom postoji opasnost da se Hrvati otmu kontroli a to nas vodi u "ustašizaciju" i "fašizaciju" države i društva. A treba povećati i broj nadzornih kamera.

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
16:38 15.02.2018.

Podržavam Borasovo zašpricavanje 16 'novinarskih' redakcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije