Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNO CITIRANJE

AP nije naveo da je koristio Obzor kao izvor priče o stealth fighteru

domazet
Anton Ficko/VLM
23.01.2011.
u 19:26

Obzor je 15. siječnja objavio članak "Neevidljivi 'Srbin'", a AP "Američka tehnologija u novom kineskom nevidiljivom lovcu".

Više od dvije tisuće svjetskih medija u nedjelju ujutro na svojim su portalima objavili: “Američka tehnologija u novom kineskom nevidljivom lovcu.” Svi se pozivaju na uglednu agenciju AP. Ona međutim nije u članku navela izvor za dobar dio svoje priče – prošlotjedni Obzor Večernjega lista.

U broju od 15. siječnja Obzor je objavio članak “Nevidljivi ‘Srbin’”, s podnaslovom “Kinezi su tehnologiju najvjerojatnije preuzeli od američkog aviona koji je 1999. godine srušen iznad Srbije”, a koji je nosio i naslovnicu broja.

AP-ijevi regionalni dopisnici Slobodan Lekić, Dušan Stojanović i Snježana Vukić u članku su se ne samo pozvali na isti izvor – hrvatskoga vojnog analitičara admirala Davora Domazeta Lošu – nego su u tekstu iskoristili i posve iste konstrukcije kao i Večernjakov novinar Bernard Karakaš, no nigdje nisu naveli odakle su crpili informacije. U Obzoru od 15. siječnja stajalo je: “Kinezi su preplavili to područje (Vojvodinu, op. a.) i otkupili od seljaka dijelove raspadnutog zrakoplova... vjerojatno su reverzibilnim inženjerstvom došli do tajni stealth tehnologije.”

 

AP je 23. siječnja objavio: “Kineski agenti su preplavili područje nad kojim se zrakoplov raspao otkupljujući od lokalnih seljaka dijelove zrakoplova... Kinezi su iskoristili taj materijal da bi otkrili tajne stealth tehnologije... reverzibilnim inženjerstvom”. Jednak je i jedan od zaključaka teksta da kinesko veleposlanstvo u Beogradu nije za rata slučajno raketirano, nego da su to Amerikanci napravili jer su već tada znali da su Kinezi kupili njihovu tajnu tehnologiju.

Komentara 3

DU
Deleted user
19:44 23.01.2011.

pa valjda ih znate tužiti, za to se dobivaju dobri novci.

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
20:59 23.01.2011.

A hebote s ovim srbima samo problemi. Prvo su zapoceli prvi svjetski rat, a onda i drugi koji je nastao zbog prvog, pa domovinski rat, pa rat u bosni i na kosovu... Kako stvari stoje bit ce krivi i zaa treci, ide im to jako dobro. braco srbi u cemu je vas problem?

B6
Booyaka 619
11:56 24.01.2011.

To je tzv. \"copy/paste\" novinarstvo nepismenih i polupismenih novinara. BTW,ne kaže se \'reverzibilno inženjerstvo\', nego obrnuti inženjering... Toliko o \"pismenosti novinara\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije