Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Antun i Josip veslaju prema olimpijskom vrhu

veslaci09311.jpg
import
02.08.2008.
u 00:58

Mogu li se nasljednici braće Skelin, 16-godišnji jednojajčani blizanci Antun i Josip Vukičević, unatoč zavidnim rezultatima na domaćim i stranim regatama, nastaviti baviti veslanjem ili će ih iscrpljujući troškovi tog sporta natjerati na odustajanje? Na to pitanje morat će odgovoriti mjerodavni iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Jer, rezultati braće Vukičević već odavno su dokazali da im je budućnost rezervirana među vrhunskim sportašima i olimpijcima, a u Veslačkom savezu Zagreba to  ignoriraju.

Boli nas sve to
Imena braće Vukičević ne nalaze se na njihovoj listi perspektivnih veslača, koji imaju pravo na stipendiju. Da ironija bude veća, Antun i Josip s osvojenih čak 137 medalja, mnoga od imena s liste perspektivnih nebrojeno su puta ostavljali daleko iza svog čamca.

- Sedam godina treniramo veslanje i naučili smo poštovati bolje od sebe i u njima pronaći inspiraciju i motiv za svoje još bolje rezultate.

Stoga nas neizmjerno boli to što se u našem rodnom gradu ignoriraju naši rezultati - govori Antun, dok nam Josip objašnjava razloge:
- Savez podržava veslački klub Trešnjevka, a mi smo u lipnju iz njega prešli u Purger. Zbog toga nas sada kažnjavaju! Gospoda Bašić i Kostelić iz Saveza, unatoč našim rezultatima, dodijelila su nam “titulu” neperspektivnih veslača i tako nam uskratili stipendiju. To je diskriminacija, imamo bolje rezultate od mnogih s liste perspektivnih!

- Naši su roditelji prosvjetni radnici, a veslanje je strahovito skup sport. Svih ovih godina odricali su se ama baš svega kako bismo mi mogli trenirati. Svaka sezona, i ljetna i zimska, donosi nove troškove, a kod nas je to sve puta dva. Samo jedno veslačko odijelo po sezoni košta 5000 kuna, tu su onda povišeni troškovi prehrane, putovanja, smještaja...

Iako uživamo u veslanju, vjerovali smo da ćemo dobiti zasluženu stipendiju, koja bi nam puno značila - kaže Antun i dodaje: - Ova nas nepravda neće udaljiti od veslanja, ono je naša ljubav, a vjerujemo i budućnost. Sanjamo da zaveslamo na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

Strast, ambicija i ljubav
U uspon braće na sam vrh vjeruje i njihov trener Ognjen Čato: - Obojica su iznimno predani i talentirani sportaši, svaki trening odrade besprijekorno. U veslanju su spojili strast, ambiciju i ljubav prema sportu, treniraju dvaput dnevno cijele godine. Vjerujem da ćemo ih bodriti i na mnogim svjetskim prvenstvima!

- Ne možemo biti dobri sportaši ako nismo dobri i u školi. Veslanje smo odabrali jer ga volimo, a iz istog smo razloga odabrali i MIOC - matematičko-informativni smjer. Istina je da ustajemo u 6 ujutro i liježemo iza 11. Zna se dogoditi da ponekad prekrdašimo, ali se brzo dovedemo u red - priznaju Antun i Josip,čiji su najveći kritičari, baš kao i najglasniji navijači, sestra Dora, majka Danica i otac Predrag.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije