Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haaški sud

Antonetti: Šešelj nije naredio protjerivanje Hrvata iz Vojvodine

Seselj
ICTY
05.05.2011.
u 16:15

Šešelj nije sudjelovao ni u zločinačkom pothvatu s Miloševićem jer su se upoznali tek godinu dana nakon zločinačkog udruživanja

Sudac Jean-Claude Antonetti izjavio je danas pred Haaškim sudom da vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj nije naredio iseljavanje Hrvata iz Vojvodine 1992. jer su radikali tada bili u oporbi, ali je poticao progon stanovništva, prenosi B92 i  agencija Tanjug. Antonetti je također kazao da Šešelj nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

Haaški je sud u srijedu odbacio Šešljev zahtjev da ga se oslobodi zbog nedostatka dokaza nakon prvog dijela postupka u kojem su tužitelji iznosili dokaze. Suci Frederik Harhoff i Flavia Latanci smatraju da je tužiteljstvo izvelo dovoljno dokaza za svih devet točaka optužnice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993.

Sudac Antonetti nije se složio s njima i u svome izdvojenom mišljenju ocijenio je da Šešelj 1992. godine, kada se dogodilo iseljavanje Hrvata iz Hrtkovaca, nije imao političku i vojnu vlast i kako nije mogao naređivati, tvrdi B92.

Antonetti je zaključio da bi Šešelja u ovoj fazi postupka oslobodio po šest od devet točaka optužnice, te da bi zadržao ostale tri točke. Prema njima se lidera Srpske radikalne stranke tereti za progon, prisilno premještanje i deportacije nesrpskih civila u Zvorniku, Vukovaru, Nevesinju, širem području Sarajeva i Hrtkovcima, prenosi agencija Beta.

–  Ciljevi Miloševića i Šešelja bili su različiti. Milošević je htio sačuvati saveznu državu, Šešelj je htio unitarističku državu sa svim srpskim teritorijima. Između Šešelja i Miloševića postojale su ideološke razlike. S Miloševićem se upoznao tek u travnju 1992. nakon stvaranja zločinačkog pothvata u kolovozu 1991. kako navodi tužiteljstvo  – kazao je sudac Antonetti.

Dodao je da Šešelj čak nije ni poznavao neke osobe s popisa udruženih u zločinački  pothvat, poput Frenkija Simatovića. Istodobno, drugo sudsko vijeće odbilo je pustiti na slobodu Simatovića, bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije službe Državne sigurnosti Srbije.

On je, kao i Šešelj, prema pravilu 98.bis tražio puštanje na slobodu zbog nedostatka dokaza nakon tužiteljskog dijela postupka. Simatović je s Jovicom Stanišićem, bivšim šefom srbijanske službe sigurnosti, optužen za zločine u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. Optuženi su i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s Miloševićem, Kadijevićem, Adžićem, Mladićem, Babićem, Šešeljem i drugima.

Obrazlažući odluku u slučaju Simatoviću, sudac Alphons Orie kazao je da postoji dovoljno dokaza koji podupiru tvrdnju o postojanju udruženog zločinačkog pothvata s ciljem uklanjanja nesrpskog stanovništva iz Hrvatske i BiH, na čijem je čelu bio Slobodan Milošević.

Sudac Orie nije rekao ništa novo. Postojanje udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Miloševićem već je ranije potvrđeno u haaškim presudama Milanu Martiću i Milanu Babiću. 

 

Komentara 181

OB
-obrisani-
01:46 06.05.2011.

ante ćuti ,neko će te čuti pa ni sud mu nije dokazao te tvoje gluposti nije šeki nikog ubijo,on samo previše laje

OB
-obrisani-
07:09 06.05.2011.

6:58 JJMTIA...

Avatar emilsali
emilsali
17:37 05.05.2011.

Miting kod nas u Beogradu......... Hleba i igara u savremenom obliku - hleb se izostavlja, a igre za narod se izvode na agorama ove velelepne zemlje. Tradicionalni običaj gubljenja vremena na ulicama i trgovima u licemernih i z******** Srba (nažalost,st, daleko brojnije sorte na ovim prostorima). Deli se na: Miting opšteg nezadovoljstva naroda, mrsomudski miting ubijanja dosade maloumnika i kontra mrsomudski miting; nepotrebno je reći da prvoj grupi pripada 1% svih protesta. Govornik: Braćo i sestra, Srbi i Srb(!)kinje! Sve je to jedna dobro poznata zavera germanskih plemena, p****** CIA-e, debelih masona i jevrejskih moćnika koji žele da se osvete Srbima jer su srušili nekadašnju moć Rima i zločinačkog pontifeksa maksimusa pape! E pa mi im kažemo da nećemo da im se uvlačimo u *****, neće oni nas sad da pokatoliče u toj satanstičkoj Evropskoj uniji posle dve hiljade godina hrišćanstva (!?), koja nam -gle!- otima svetu teritoriju! Mi imamo našu veru i braću Ruse! Sa njima ćemo mi u zajedničku državu, znamo ko su nam prijatelji! (mlako odobravanje) Vojvoda vam šalje pozdrav iz Haga, kaže da mu tamo nije loše, da se ugojio i da je po**** Karlu. (smeh proste mase, pauza, pa histerija i klicanje idolu: VOJVODA, VOJVODA, VOJVODA!) Govornik (u sebi): Kako sam naložio ove čobane, svaka mi dala! (na glas) Ali se Vojislav Šešelj zaklinje da će da se vrati i izbaci ovaj NATO šljam iz zemlje! (u pozadini: VOJVODA, VOJVODA, VOJVODA.) Vidite šta zlikovci rade našem bratu Gadafiju pravoslavcu! (masa jednodušno, predvođena Obrazom: GADAFI, GADAFI, GADAFI, GADAFI LAVE, GADAFI NEPOKORNI SRBINE!) ...Agonija se nastavlja, masa se loži... Govornik(u sebi trijumfalno): Sad, care, reci im da lome. (na glas) Braćo, mi smo se ovde okupili da pokažemo da smo protiv p******** govana i tih neprijatnosti, protiv tog šljama koji treba poklati, protiv ateista i deista koje treba sp*****jer su strani plaćenici, protiv fundamentalnih muslimana i nacionalnih manjina, ali... (masa kreće da napada aktviste G**alijanse ili da šutira kante pevajući himne Draži i četnicima, mlađi pale i baklje, masovno ludilo, a govornik jedva čujno dodaje da je stranka odlučno protiv nasilja i zadovoljno se povlači.) eto tako je kudi nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije