Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Anto Nobilo: Polančec može za sobom povući i Vladu i HDZ

'15.05.2010.Zagreb; Intervju sa Antom Nobilom u njegovoj kuci na Pantovcaku. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
15.05.2010.
u 23:20

Odvjetnik Ističe da je postigao cilj: Vlada i vrh HDZ-a priznali su da je prodaja TLM-a bila politička odluka, čime su stali u obrambeni tabor Damira Polančeca

Na vijest da je Odvjetnička komora protiv njega pokrenula stegovni postupak, odvjetnik Anto Nobilo nije ni trepnuo. Ističe da je postigao cilj: Vlada i vrh HDZ-a priznali su da je prodaja TLM-a bila politička odluka, čime su stali u obrambeni tabor Damira Polančeca.

U petak sam čuo Vladimira Šeksa da bi me Komora trebala stegovno goniti. U subotu je to isto rekla Jadranka Kosor. Potom su mi novinari rekli da je Leo Andreis izjavio kako je Komora pokrenula stegovni postupak. Slijed tih informacija dovoljno govori sam za sebe.

Andreis kaže da je još u srijedu donesena odluka da vas se stegovno goni?

Da je odluka donesena u srijedu, onda bih ja za nju već znao. Odluku su mi morali dati na očitovanje.

Za koje vas djelo terete?

Čuo sam da bi to bila povreda ugleda odvjetnika. No za svoga sam klijenta napravio izvanredno velik posao u posljednjih sedam dana. U čudnoj smo situaciji. Istrage su proglašene tajnima, a DORH je prije tjedan dana dao šturo priopćenje u kojem gotovo ništa nije rekao. Ali u svim su medijima osvanuli svi detalji iz istrage. Budući da ja do danas nisam vidio spis, od mene nije moglo izići. Dakle, brojne informacije koje su objavljene mogle su izići samo iz DORH-a ili policije. Ako državni organi rade sve da u javnosti stvore dobru klimu za svoju stranu u postupku, onda je najmanje ono što mogu i moram napraviti zastupati stranu svoga klijenta.

U čemu je pravi problem?

Premijerka se ponaša kao lovac koji je u mraku uočio neku lovinu, skočio, zgrabio je i zagrizao. I onda je bolno jauknuo i vidio da je ugrizao vlastiti rep. U tome je pravi problem. U prvom se naletu govorilo da je Polančec sam dogovorio da HEP prodaje povlaštenu struju. Onda smo ustali i rekli, a ne znajući ništa iz spisa, da su to preveliki projekti i da je najmanje Vlada morala donijeti odluku o prodaji TLM-a. Logično sam pitao zašto se ne saslušavaju ministri jer oni moraju imati neke spoznaje. Onda se u novinama našao dokument o prodaji TLM-a koji je J. Kosor potpisala, pa je predsjedništvo HDZ-a bilo prisiljeno dati izjavu da je odluku o prodaji TLM-a i jeftine struje donio vrh HDZ-a i Vlada, da je to politička odluka, dobra odluka, najbolja u tom trenutku i da stoje iza nje.

To je ono što ste htjeli?

Da! Želio sam da to priznaju i trebalo mi je tjedan dana. No da nije bilo moje medijske akcije, tu izjavu sigurno ne bih dobio. Znam da to J. Kosor donosi određenu političku štetu, ali što joj ja tu mogu.

DORH, čini se, čvrsto stoji na stavu da je za štetu od 600 milijuna kn u malverzacijama pri prodaji struje TLM-u, pa Aluminiju u Mostaru, kriv isključivo Polančec. Nema kolektivne krivnje u koju vi upirete.

Njihovo je pravo da idu s tezom po kojoj bi Polančec bio vrh, a onda bi zahvaćali sve ispod njega. A pravo je obrane da traži argumente kojima će to pobiti. Tražit ćemo da se saslušaju svi članovi Vlade i vrha HDZ-a jer oni izgledno imaju spoznaja o činjenicama koje mogu koristiti mom branjeniku. To je za njih neugodno, ali takav je život.

Taktika vam djeluje kao plašenje vrha vlasti, no ne bi li oni u strahu za sebe počeli braniti Polančeca i pritiskati DORH da od svega odustane?

Pustimo sad taktike. Nećemo ih do kraja objašnjavati. Reći ću samo to da sam postigao sve ciljeve koje sam sebi zadao prije sedam dana. Smatram da sam odradio dobar posao za svog klijenta, a on je odobrio svaki moj postupak.

Mnogo se nagađa da je krajnji cilj Ivo Sanader. Bi li Polančec teretio Sanadera?

To morate pitati Polančeca.

Jeste li razgovarali o tome?

Nismo uopće.

Za sada je pokazao kako je spreman za sobom povući cijelu aktualnu Vladu. Znači li to da je na Sanaderovoj strani?

Nismo o tome razgovarali. Razgovaramo o svakom pojedinom postupku, ali nismo o tome.

Je li se Sanader javio Polančecu od kada se protiv njega vode kazneni postupci?

On je u Remetincu u pritvoru i teško mu se itko ondje može javiti.

Sanader je mogao s njim kontaktirati preko vas?

Sanadera nisam čuo čak godinu dana.

Bi li se Polančec usudio za sobom povući vrh HDZ-a i sadašnje Vlade?

Polančec nije mekan, nego je čvrst i tvrd igrač. Uz moju malu pomoć sve je moguće.

A može li on financijski izdržati takvu borbu?

Novac više nije posrijedi.

Ipak, protiv njega se otvara nekoliko kaznenih procesa koji mogu trajati godinama.

Najprije je tražio da mu plaća ide u humanitarne svrhe, no prošli smo tjedan zatražili od Vlade da mu se isplaćuje na račun njegove supruge zbog financijskih problema.

Zašto bi J. Kosor i HDZ željeli da vas proganja HOK?

Zato što im je iz moje obrane proizišla politička šteta. To je činjenica iako mi to nije bio cilj. Šeks je rekao da sam izvršio politički udar na J. Kosor, kao da je to zabranjeno. U ovome trenutku nema propisa po kojemu bi me Komora ili bilo tko drugi mogao kazniti zbog političkog udara. Ako donesu zakon o zaštiti lika i djela J. Kosor, onda ću se ja ponašati prema tome zakonu. Do tada ću raditi i političke udare ako je to u interesu moga klijenta.

Ključne riječi

Komentara 191

TU
tunjavko
06:13 16.05.2010.

Kako je ovo moguce......... Glavas je u bijegu u BiH a prima saborsku placu. ....... Pa moguce je ako imas nekoga tko te stiti i ne poduzima nista da se to rjesi. Mozda treba pitati Seksa, zajedno su se druzili po Osjeku u toku rata.

DA
darko9
07:50 16.05.2010.

čujte vi seljačine jedina greška vlade je što nije proglasila stečaj i poslala 2000 radnika na burzu a sve ostalo je rekla kazala

GE
gerosimo
01:49 16.05.2010.

Svaka cast Nobilo. Lov je otvoren.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije