Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napadi na židove

Antisemitski incidenti u SAD-u porasli za 57 posto prema 2016.

američka policija
Foto: Reuters/PIXSELL
28.02.2018.
u 07:37

U izvješću organizacije navodi se da je prošle godine bilo 1986 takvih incidenta, uključujući i tjelesne napade, vandalizam i napade na židovske institucije, dok je 2016. bilo 1267 takvih slučajeva

Broj antisemitskih incidenata u SAD-u porastao je za 57 posto u odnosu na 2016., prema podacima Antidifamacijske lige (ADL), a za to povećanje čelnik organizacije djelomično okrivljuje predsjednika Donalda Trumpa.

U izvješću organizacije navodi se da je prošle godine bilo 1986 takvih incidenta, uključujući i tjelesne napade, vandalizam i napade na židovske institucije, dok je 2016. bilo 1267 takvih slučajeva.

Čelnik ADL-a  Jonathan Greenblatt rekao je da Trump snosi dio odgovornosti za povećanje broja incidenata jer nije osudio događaje poput rasističkog skupa u Charlottesvilleu u Virginiji prošlog ljeta, kao ni incidente u kojima se prijeti bombom, skrnavljenja groblja i nasilje u školi.

"Neke od njegovih poruka na Twitteru i retorika ohrabrili su najgore segmente društva, antisemite i fanatike", rekao je Greenblatt u telefonskom intervjuu.

"Predsjednikovi komentari na skupu o tome da postoje dobri ljudi na objema stranama, bili su najniža razina pod njegovim vodstvom i za vrijeme njegova predsjedničkog mandata", kazao je Greenblatt.

Na konferenciji za novinare u veljači 2017. Trump je za sebe ustvrdio da je najmanje antisemitska osoba koju ste sreli u cijelom svom životu dodajući da je i najmanje rasistička osoba. Često  napominje kako su mu kći i unuci Židovi, kao i njegovi zaposlenici.

Ključne riječi

Komentara 5

NO
nogogaz
12:23 02.03.2018.

Danas malo ko zna sta znači semitizsm. Rijec je izmislio zidovski novinar prije drugog rata. Semitizam vezan je za semitske gene. A tih gena nisu imali samo nekadašnji židovi. Imala su jih plemena koja su zivila u pslestini. Braca tadasnjihh zidova. Biblija ne opisuje zidove kao narod jer u to vrime nisu bili narod vec na engleskom bili su samo " people". Kad velika vecina zidova pobjegla na zapad istoki sjever semitski su geni askenaza, sefarda...u dvs milenija skoro u potpunisti izgubili. A semitski geni ostsli su kod orto zidova koji nisu bili izbjeglice i kod njihovih palestninskih bratica i brata koji su bili samo druge vjere ( kriscsni i mudlimani). Danas imamo fokaz Gorbkesove teorije da laz ponavljanjem postaje istina. Danas virujemo da antisemitizsm znaci isključivo mrznju židova...koji su skoro izgubili semitski gen. Najveci antisemiti su upravo askenazi i sefardi koji sire okupaciju i mrznju prema autohtonim palestincima. Maloko zna da u palestini autohtoni orto zidovi ne prihvacaju izraela za drzavu svih zidova nego postivaju nrke zspise iz thore i talmuda. Kod zidova se zidovstvo prenosilo samo od majke zidinje na dite. Otac je mogso bit bilo ko. Tako imamo danas i crnih zidova u africi ( davidova ljubavnica bila je crna i postala židinja) za koje i sama vlast askenaza u izraelu nezna kako da jih skine...jer je Izrael domovina svih židova...pa i crnih koji bi tribali bit genetsko isto askenazima...Vira je bila xloupotrebljena za nacionalnu osnovu...

DU
Deleted user
13:24 28.02.2018.

To je danas problem broj 1 u Hrvastkoj sa kojim se vecernjak bavi i koji koji muci Hrvatski narod?

ST
Startrack
08:06 28.02.2018.

Najvece zrtve rasizma u USA, ito daleko naprijed, su bjelci pogotovu bjelacke zene od strane crnaca. Bjelci muskarci su napadnuti zakonima o favoriziranju nebjelaca u drzavnim poslovima, na fakultetima i u jakim firmama (kroz olaksice za taxu). Ja cuo nisamam daje neki zidov napadnut po vjerskoj osnovi. Ja neznam odakle ovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije