Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORGANIZIRANI KRIMINAL

Antimafijaški zakoni bit će gotovi u veljači

VL
Autor
Jasmina Popović
27.01.2009.
u 20:52

Ministri Ivan Šimonović i Tomislav Karamarko napravili su dobar posao od listopadske sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, kada je najavljena oštra borba protiv organizirana kriminala.

I pravosuđe, i policija, i obavještajni sustav rade u skladu s uputama koje su tada dobili, paket se antimafijaških zakona dovršava, potvrdili su danas predsjednik Mesić, premijer Sanader i predsjednik Sabora Luka Bebić poslije sjednice VNS-a.

Ministar policije Karamarko najavio je, kako doznajemo, da će zakon o policijskim ovlastima u veljači pred Vladu, da se educiraju kadrovi za stvaranje policijskih USKOK-a i da operativni odjeli djeluju proaktivno držeći pod kontrolom organizirane kriminalne skupine poput onih iz akcije Šok i Čepinska grupa. Šimonović je najavio da će do kraja veljače biti formirani uskočki odjeli na nekoliko sudova te da će rok za prvu raspravu u optužbama za organiziran kriminal i korupciju morati biti sedam dana, čime će se znatno ubrzati suđenja za takve slučajeve, pa tako i borba protiv njih.

– Dogovorili smo se da strategija nacionalne sigurnosti bude gotova do lipnja ove godine. To je naša obveza prema NATO-u, vodit će je MORH, a potom će biti još dvije strategije do kraja godine – najavio je Sanader.

– Hrvatska ide prema operativnom rješavanju pitanja koja su opterećivala našu situaciju. Pomaci su napravljeni u zakonskoj regulativi, policije na ovim prostorima surađuju i to će donijeti rezultate – rekao je Bebić.

Na pitanje je li počelo s radom tijelo koje je trebalo naslijediti Ured za sprečavanje pranja novca, Sanader je rekao da Ured radi svoj posao, a Ministarstvo financija istražit će europsku praksu i vidjeti koje je najbolje rješenje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije