Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP traži brzi dogovor

Anketom se odlučuje o kandidatu ljevice?

Zagreb: Peđa Grbin i Tomislav Tomašević održali konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.12.2020.
u 18:37

Gordan Maras zadnjih dana i otvoreno poziva na što skoriji dogovor s platformom Možemo

Iako i u SDP-u i u Možemo konstantno ističu da je ključni cilj na lokalnim izborima u Zagrebu “maknuti” vječnog gradonačelnika Milana Bandića, veliko je pitanje hoće li se te dvije opcije na kraju i uspjeti dogovoriti o zajedničkom izlasku na izbore. A bez toga “rušenje” Bandića postaje veliki rizik.

Dosad je bilo nekoliko krugova pregovora, naručena je i zajednička anketa koja bi trebala dati odgovore na to kakvi su točno odnosi snaga među opozicijskim strankama, kolike su im šanse za osvajanje vlasti budu li išli svi zajedno, a na koju bi podršku mogli računati budu li išli s dvije ili više lista. I dalje se od toga nisu pomaknulil

Bandićevi spavači

U međuvremenu je postalo jasno i da je SDP spreman odustati od ideje da njegov kandidat bude šef zagrebačke organizacije Gordan Maras koji zadnjih dana i otvoreno poziva na što skoriji dogovor s platformom Možemo. A u vrhu SDP-a komentiraju i da je dogovor s Možemo već i mogao biti postignut da se pita samo njih.

U međuvremenu se iz Možemo jasno ne izjašnjavaju po pitanju dogovora sa SDP-om, a prvi idući sastanak ujedinjene oporbe, čuje se, bit će tek kada stignu rezultati nove ankete. A očekuju ih tek nešto prije Božića.

– Gubi se vrijeme, a to nam samo šteti – kaže naš izvor iz SDP-a. A da je još uvijek najjačoj opozicijskoj stranci SDP-u baš jako stalo do dogovora s Možemo pokazuje i odluka koju je zagrebačka organizacija donijela prije otprilike tjedan dana, a prema kojoj na listi za Skupštinu od njihovih članova neće moći biti nitko tko je zaposlen ili u Holdingu ili u zagrebačkoj gradskoj upravi. Na taj način želi se stati na kraj mogućim prelascima u Klub Milana Bandića nakon izbora s čime je SDP prije imao problema, ali i zaustaviti komentare koji se čuju iz platforme Možemo da je u zagrebačkom SDP-u i dalje jako puno Bandićevih spavača. A što i nije daleko od istine.

Gdje točno zapinje na relaciji SDP – Možemo ne zna se. Ono što se zna jest da SDP osim brzog dogovora traži da se na izbore, u slučaju dogovora s Možemo, ide s jednom zajedničkom listom za Skupštinu što je jasno s obzirom na to da u slučaju dvije liste ona koja ima kandidata za gradonačelnika, a u ovom bi to slučaju bila platforma Možemo, može računati i na bolji rezultat.

Ne žele HNS i HSLS

Kao kamen spoticanja spominje se i to da SDP-u smeta što u pregovorima sudjeluje sva oporba. Naime, dio zagrebačkog SDP-a smatra da bi se ključni dogovor trebao postići prvo između SDP-a i Možemo i eventualno Nove ljevice, a tek potom da bi u priču trebalo uključiti i druge, poput Glasa i nezavisnih zastupnika, ali da za HNS i HSLS koji također sudjeluju u pregovorima kao dio oporbe ne bi trebalo biti mjesta.

– Zašto mi uopće pregovaramo s HNS-om i HSLS-om koji na nacionalnoj razini surađuju s HDZ-om? Oni u toj priči nemaju što tražiti – kaže naš izvor iz zagrebačkog SDP-a.

U međuvremenu su se pojavile i priče da SDP inzistira prije dogovora za Zagreb da Možemo javno kaže da neće podržati kandidatkinju Radničke fronte za gradonačelnicu Rijeke Katarinu Peović. No u vrhu SDP-a i to odbacuju kao uvjet i kažu da takvo to nisu tražili i neće tražiti od Možemo.

– Ovi su izbori puno važniji od toga. To su izbori na kojima treba srušiti Bandića i kandidate poput Ivana Čehoka u Varaždinu i druge koji su zauzeli javne dužnosti radi vlastite koristi – kaže izvor iz vrha SDP-a.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
11:07 09.12.2020.

Kad bi na izbore izlazila samo crvena burzoazija , snobovi s filozofskog ,radikalni ljevicari ,Lgbt terminali ,feministkinje, ateisti,brkate i ruzne zene ,te oni koji Hrvatsku nisu htjeli , pobjeda bi bila zagarntirana i sorosevom aktivistu a i KPJ , ali Zagreb je puno siri pojam , tu zive i domoljubi ,krscani ,ljudi koji vole Zagreb i Hrvatsku , jedno sam siguran da ce kandidat konzervativnih vrijednosti pobijedit i to u drugom krugu , dok ce sasvim sam siguran Tomasevic u dtugom krugu glasat za Bandica

RI
rimac444
09:42 09.12.2020.

Od ponuđenih ne vidim ni jednog normalnog, sposobnog, poštenog, vrijednog pažnje

ZV
zvezdomor
08:43 09.12.2020.

Ako ste vi kandidati onda banderas straha nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije