Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo rješenje

ANKETA Koji je najbolji model otkupa dionica Ine?

ina
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
19.01.2017.
u 11:34

Model koji zagovara Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem jest IPO HEP-a

Otkup MOL-ovih dionica Ine u posljednje je vrijeme najaktualnija tema u hrvatskoj politici. I dok se većina slaže da Inu treba vratiti u hrvatske ruke, nema konsenzusa oko toga kako to učiniti.

Model koji zagovara HDZ na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem jest IPO HEP-a.

– Planirani model financiranja kroz inicijalnu javnu ponudu dionica HEP-a udovoljava svim bitnim ciljevima koje smo postavili u strateškom definiranju otkupa cjelokupnog MOL-ova udjela u Ini. Inicijalnom ponudom dionica HEP-a hrvatskim građanima, mirovinskim fondovima i drugim zainteresiranim investitorima osigurat će se sredstva za otkup dionica Ine bez povećanja javnog duga. Istodobno, Hrvatska će osigurati potpunu kontrolu nad obje bitne energetske kompanije i to tako da se čuva njihov investicijski potencijal. S druge strane, hrvatski će građani dobiti priliku kupnje visokokvalitetne dionice, odnosno priliku da sudjeluju u rezultatima daljnjeg rasta i razvoja tih kompanija. Radi se stoga o modelu koji osigurava pozitivne učinke za hrvatsko gospodarstvo i za građane – objasnio je Plenković u intervjuu za Večernji list.

Međutim, HDZ-ovi partneri u Mostu predložili su drugi model. Kako Večernji neslužbeno doznaje, zagovaraju ideju da se novac za otkup dionica Ine osigura osnivanjem društva posebne namjene, u koje bi država prenijela dionice Ine, ali i druge vrijedne dionice iz Centra za restrukturiranje i prodaju. To društvo izdalo bi obveznice na dulji rok, iz kojih bi se financirao otkup MOL-ova udjela, a dospijeće obveznica isplaćivalo bi se iz dobiti poduzeća čije su dionice unutra. Iako službenu potvrdu te informacije u Mostu nismo mogli dobiti, izvori iz stranke tumače kako takav model ne bi povećao javni dug, država ne bi morala ići u prodaju HEP-a, a osigurao bi se novac za otkup Ine.

Oporbeni SDP predlaže osnivanje energetskog holdinga koji bi kreditom otkupio dionice. Branko Grčić rekao je da bi u toj akviziciji sudjelovala dijelom i država, ali da to treba interpretirati kao ulaganje u izglednu budućnost.

– HEP i druge energetske tvrtke u državnom vlasništvu imaju potencijal za realizaciju te transakcije i to je puno bolja opcija nego da se prodaje HEP – rekao je Grčić.

Akademik Mirko Zelić zalaže se za nacionalizaciju Ine te vjeruje da bi interes za sudjelovanje u otkupu Ine imali i hrvatski građani i bogati iseljenici. Zelić je protiv traženja novog strateškog partnera za Inu i zalaže se za to da Ina nakon nacionalizacije bude državna tvrtka. Zelić napominje da je besmisleno otkupljivati dionice kako bi ih se ponovno prodalo, već da je u tom slučaju puno lakše i bolje prisiliti MOL da više ulaže u upstream.

– Za Inu se ne treba brinuti, ona je mogla preživjeti i bez strateških partnera, a i sada će opet stati na svoje noge. Strateški partner, tko god to bio, uvijek će slijediti svoje interese – kaže Zelić.

Komentara 16

DU
Deleted user
14:12 19.01.2017.

Najbolji model je da se brzo i jeftino proda HEP i kupi INA u stečaju, zatim prodaju Hrvatske šume i kupi nazad HEP u stečaju i na kraju prodaju Hrvatske autoceste i kupe nazad Hrvatske šume bez šuma. Pola nek odradi hdz pola sdp i svi sretni. Most neka samo uvijek kaže odlučno možda i to ovjeri kod javnog bilježnika. U međuvremenu treba podići PDV na 30% i uvesti porez na nekretnine 10%

DU
Deleted user
13:01 19.01.2017.

Moj komentar su izbrisali,samo sam napisao, "što nije sdp kad je bio na vlasti otkupio dionice INE po modelu koji predlaže Grčić

Avatar istina007
istina007
13:33 19.01.2017.

U mađarskim medijama se pojavio da MOL je dobio ponudu iz Rusije što je mnogo veća nego što je hrvatska ponudio. Nije bio reć o k9me će na kraju prodati jel mađari ne žele svađu sa Hrvatskom ali te pare teško odbiti što ruska firma nudi. pre nego što Hrvatska proda deinicu Hep trebaju pitati MOL da li će 100% prodati Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije