Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICA

Anketa BBC-a: Marie Curi najutjecajnija žena stoljeća

Marie Curie jedina je žena s dvije Nobelove nagrade, za kemiju i za fiziku
Foto: Wikimedia Commons
10.08.2018.
u 07:36

U Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u plaćama među spolovima.

Poljsko-francuska znanstvenica Marie Curie najutjecajnija je žena stoljeća, odlučili su sudionici ankete BBC-ja.

Čitatelji BBC-jeva časopisa History svrstali su Curie na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet, zbog toga što je bila prva osoba s osvojene dvije Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i kemiju 1911.) i zbog istraživanja radioaktivnosti - riječi koju je sama skovala.

U Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u plaćama među spolovima.

Na drugom je mjestu američka aktivistica Rosa Parks, koja je odbila ustupiti svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih sufražetkinja Emmeline Penkhurst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

Engleska matematičarka i pionirka računalnog programiranja Ada Lovelace četvrta je na listi, a peta je britanska kemičarka Rosalind Franklin koja je pridonijela razumijevanju molekularne strukture DNK. 

"Ovaj popis testament je ženama u povijesti koje su protivno izgledima ostvarile nevjerojatna postignuća", kazala je Heenali Patel, glasnogovornica najveće britanske udruge za prava žena Fawcett Societyja

Izbor bi mogao izazvati i neke prijepore, piše Guardian. Zaslužuje li uistinu Margaret Thatcher šesto mjesto na listi, a princeza Diana petnaesto? I jeli Eleanor Akvitanska (11.), moćna žena dvojice kraljeva, Luja VII. francuskog i Henrika II. engleskog, imala veći značaj za svjetsku povijest od Djevice Marije na 12. mjestu. 

Komentara 5

DU
Deleted user
10:20 10.08.2018.

Jesenti milu bigulicu, ako je Marie Curie bila najutjecajnija žena 20. stoljeća, tko je onda najutjecajnija žena 21. stoljeća. Ja sam za Kim Kardashian, a u domaćom okvirima za Nives Celzijus. Anketa je otvorena.

Avatar nekakav
nekakav
08:02 10.08.2018.

čemu opet propitkivati razlike u plaćama muški i ženskih radnika? ili pak njihovu zastupljenost u upravama firmi? kad bude jednak broj muškaraca i žena zaposlenih u vrtićima, školama, javnoj upravi i javnim poduzećima, ministarstvima, onda možemo početi gledati kako izjednačiti to i u drugim sektorima. kad vam u ljevaonici bude isto muških kao i ženskih radnika, kad vam u lokalnom komunalcu na sanaciju kvara vodovoda dođe ženska ekipa, kad vam u brodogradilištu bude jednaki broj muških i ženskih zavarivača, možemo reći da se nešto po pitanju ravnopravnosti spolova i rodova dogodilo, i to pozitivno. kad već vučete za jezik po tom pitanju, zašto nikad ne izađete sa podacima koje imate, a pomažu stvoriti pravilniju sliku o odnosu muških i ženskih plaća? isto radno mjesto, ali, da li je isti i radni učinak? ako znamo da je zadnja dva desetljeća većina fakultetskih osoba žena, te da ih je sve više i na fakultetima, u drugim firmama na važnim mjestima, pa ako znamo da se plaća određuje i na temelju staža, posebno u državnom sektoru, dal je tako teško shvatiti i prihvatiti da dvije osobe sa istim školama, kako tako, na istom radnom mjestu, imaju različite plaće zbog dodataka koji su izvan kategorije muško-žensko? dal je tako teško prihvatiti mogućnost da žena ne može u jednoj smjeni lopatom natovariti istu količinu tereta, robe, kao i muški joj kolega? dal znate da žene prema zakonskim propisima smiju u komadu dizati manje težine tereta od muških radnika? i tako već 40 godina.

Avatar reference
reference
12:14 10.08.2018.

a da je to bila anketa HTV-a niko ziv ne bi zno a kamo li to objavio u njuhovim noviama. sto ti je razlika kad si imperija I jadna mala beznacajna balkanska vukoyebina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije