Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranci u Njemačkoj

Angela Merkel pred mladima u Potsdamu nikad tako izravna

Merkel Erdogan
AFP
18.10.2010.
u 21:00

Oporba Merkelovoj predbacuje da je danas više iseljavanja iz Njemačke nego useljavanja, a konzervativci da je okrenuta liberalima i skreće ulijevo.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rijetko je kada bila tako izravna i šokantna. Samo tjedan dana nakon susreta s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom u Berlinu, njezina izjava da je umrla ideja multikulturalnog društva u Njemačkoj žestoko je odjeknula u cijeloj Europi, posebno u islamskom svijetu. Mnogi Europljani smatraju da ih imigranti guše i urušavaju im kulturu, dok se muslimani osjećaju izravno prozvanima.

Predsjednik na iglama
U Njemačkoj su se tako prozvanima osjetili Turci koji već tjednima slušaju rasprave o tome je li islamu mjesto u njemačkom društvu ili nije. No, nisu samo oni na iglama nego i sam njemački predsjednik Christian Wulff. On je, naime, od danas u višednevnom posjetu Turskoj. Iako je Wulff među prvima podržao ideju priznavanja islama kao državne religije, što bi značilo i plaćanje, ali ujedno kontrolu islamskih učitelja, zasigurno mu neće biti lako objasniti Turcima sve brojnije njemačke poglede na islam kao nasilnu religiju.

Njemačka je javnost podijeljena. Neki su mediji kancelarkinu izjavu shvatili tek kao priznanje neuspjele politike integriranja stranaca. Drugi smatraju da se ona jasno nadovezala na koalicijskoga partnera Horsta Seehofera (CSU) koji je izjavio da Njemačkoj više nije potrebna migracija stranaca iz njima stranih kulturnih krugova, poglavito iz Turske i arapskih zemalja.

Izjava je naišla na mimoilaženje i u njezinoj vladajućoj koaliciji. Dok je CSU zasigurno na tragu njezine izjave, iz vrha njemačkih liberala predbacuje joj se generaliziranje i kulturna izolacija dijela državljana. Liberali ujedno žestoko brane multikulturalnost zemlje. Kancelarki se oštro suprotstavila čak i ministrica za socijalna pitanja Donje Saske, inače podrijetlom Turkinja, ali visoka članica CDU-a. Iz opozicije Merkelovoj se ponajprije predbacuje da je danas više iseljavanja iz Njemačke nego useljavanja u nju. Konzervativci kancelarki zamjeraju preveliku okrenutost liberalima i skretanje ulijevo.

Stari kontinent škripi
Pod tim, kao i pritiskom zbog nedavno izgubljenih izbora u Sjevernoj Rajni i Vestfaliji te približavanjem konvencije njezine stranke u studenom, Merkel je dala izjavu koja je skrenula pozornost cijele Europe na Njemačku. A Stari kontinent ionako sve više škripi pod teretom nerazumijevanja s imigrantima.

Komentara 623

OB
-obrisani-
13:46 20.10.2010.

Angela Merkel je apsolutno u pravu Integracija u jedno društvo nije samo fizički boravak u nekoj zemlji nego sudjelovanje i u njezinom kulturnom i demokratskom sustavu. A kako će se uklopiti u taj dio priče, netko tko nosi maramu naa glavi ili ne daj Bože burku, Kako da se integriraju, oni koji javno govore da su došli da ostanu i ne da SEBE prilagođavaju postojećim pravilima nego da mjenjaju prema sebi domaće... \"Ili neka se oni odsele\" reče jedan islamski vjerski vođa nedavno..

OB
-obrisani-
00:17 19.10.2010.

LN

OB
-obrisani-
23:01 19.10.2010.

gastarbeiter si mozda ti, ako si i dotle dogurao ja sam gradjanin evropskog i sjeveroaltlantskog drustva dakle u natrag u bosnu na edukaciju \"fore i vicevi\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije