Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna u KBC-u Rijeka

Anesteziolozi za vikend na fuš u Maribor za 1250 eura

KBC Rijeka
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
25.02.2016.
u 18:25

U hrvatskim bolnicama najviše nedostaje upravo anesteziologa. U KBC-u Rijeka tvrde da s Mariborom nisu sklopili nijedan ugovor

Vijest da će anesteziolozi KBC-a Rijeka već ovaj vikend biti u operativnim timovima u bolnici u Mariboru i da su s njih dvadeset već potpisani ugovori, u riječkoj je bolnici izazvala pravu zbrku. Sa Slovencima, kažu, nikakav ugovor takve vrste nisu potpisali niti su pregovarali o “izvozu” anesteziologa u susjednu državu, a u javnosti je, kažu, pogrešno protumačeno da je riječ o suradnji dviju ustanova. Znamo li da je iz KBC-a Rijeka u posljednje dvije godine u inozemstvo otišlo desetak tih specijalista kojih u bolnicama najviše nedostaje, još nam je nevjerojatnije da bi se bolnica odlučila na takav potez. S 30 zaposlenih anesteziologa program operativnih zahvata odvija se bez problema.

A kad se odmaraju?

Iako se po bolnici šuškalo o tome da su riječki anesteziolozi dobili ponude za rad u Sloveniji, upravu bolnice nijedan od specijalista anesteziologa nije obavijestio da u slobodno vrijeme namjerava ondje raditi. Stoga traje “istraga” jesu li liječnici bez dopuštenja matične bolnice već potpisali ugovore, kako su javnost obavijestili Mariborčani. Za rad u privatnim klinikama u nas bolnički liječnici moraju imati dozvolu Ministarstva zdravstva i svoje bolnice pa je nejasno kako je moguće da je angažman riječkih anesteziologa u drugoj državi, za koji je navodno posredovala agencija za zapošljavanje, prošao mimo propisane procedure. U KBC-u Rijeka zasad tek potvrđuju da KBC Rijeka nema nijedan sklopljen ugovor s mariborskom bolnicom i da spomenute najave angažmana riječkih liječnika nisu plod institucionalne suradnje bolnica. Ravnatelj mariborske bolnice, Gregor Pivec pohvalio se da je riješio problem s anesteziolozima, uz podršku slovenskog ministarstva zdravstva koje je dalo dopuštenje za angažiranje stranih liječnika, te da će se rad u dane vikenda anesteziolozima plaćati 1250 eura bruto. To je dobra hrvatska mjesečna plaća. U riječkom KBC-u specijalistima anesteziolozima primanja su od 12 do 14 tisuća kuna bez dežurstava. I dok s jedne strane riječki anesteziolozi dobivaju podršku pa se ističe da imaju legitimno pravo u slobodno vrijeme svoju stručnost i znanje “prodati” na tržištu (upućeni ističu da je ponuđeni iznos za rad slovenski standard i da će svoj honorar pošteno zaraditi), s druge strane izražava se zabrinutost zbog radnog vikenda nakon kojega bi, bez odmora, anesteziolozi došli raditi u svoju bolnicu.

– Takva praksa nije neuobičajena u zemljama EU, osim u Sloveniju hrvatski anesteziolozi odlaze za vikende i honorarni rad raditi i u Njemačku, Švicarsku i druge zemlje. Sve dok se ne donesu mjere za ostanak liječnika, može se očekivati da će oni sve više odlaziti van, gdje im je struka priznata i gdje su za svoj rad odgovarajuće financijski nagrađeni – kaže dr. Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Iz hrvatskog zdravstva odlaze i medicinske sestre, njih oko 800 otišlo je na rad u inozemstvo te ih u sustavu, prema nekim procjenama, sada nedostaje između 8 i 12 tisuća.

“Nisam čula da se itko vratio”

– Odlaze izravno iz škole, bez traženja posla i licencije, bez ikakvih potvrda, nisu se ni registrirale pri Komori, odlaze samo s prevedenim svjedodžbama. Dobar dio njih starta u domovima umirovljenika dok ne nauče jezik i snađu se, a onda traže bolje poslove u bolnicama. Nisam čula da se netko vratio – kaže Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

U Hrvatskoj su, objašnjava Prašnjak, tri-četiri sestre na sto tisuća stanovnika, što je dvostruko niže od europskog prosjeka. Ovakvim trendom te će brojke biti još poraznije, a treba napomenuti i da je spomenutih 800 sestara koje su otišle od ulaska u EU neažuriran podatak i da je brojka danas zasigurno i veća.

>> Što se događalo u zdravstvu u 2015.? Varga odustao od novih zakona, liječnici otišli u inozemstvo, marihuana...

Komentara 13

OS
osica
18:46 25.02.2016.

Platite takve stručnjake. Ako je plaća u Saboru 16 do 18.000 KN, došao ne došao na posao, onda je plaća anesteizologa premala "mora nas pustiti u mrtve , taman onoliko koliko treba da drugi liječnici obave zahtijevne operacije i ondaa nas vratiti u žive". Ako to usporedimo s plaćom zastupnika koji ponavljam, ne mora doći na posao, a kada i dođe može odspavati, igrati igrice na pametnom, (čitati novine onaj tko nije vičan modernim tehnologijama ) , ili biti na facebooku ili ..... " Ma dajte platite već jedanput potreban, stručan, odiozan i odgovovoran rad liječnika, inače će nas obične i male liječiti "migranti koji nemaju sobom diplomu jer je uništena u ratu" .

DU
Deleted user
20:12 25.02.2016.

Dolazi na naplatu dugogodišnje pljuvanje i potcjenjivanje liječnika, kao financijski tako i društevnim položajem i razvlačenjem po medijima. Nekad su se u zajednici najviše poštovali liječnik, učitelj i sudac. Danas liječnici odlaze tamo gdje ih plaćaju i poštuju, učitelji se sklanjaju od agresivnih učenika i roditelja za ispodprosiječnu plaću dok se suci druže s "kontroverznim poduzetnicima", lokalnim moćnicima i političarima, drže predmete u ladicama i donose presude koje redovito obara viši sud. Eto, to je slika Hrvatske inteligencije.

DO
doktorica
19:02 25.02.2016.

da su plaćeni kako spada sigurno nebi odlazili,ako kod nas poluškolovani imaju velike plaće i privilegirane mirovine,koja je poruka nego da odu gdje su ne samo bolje plaćeni,nego je organizacija bolja i uvjeti rada bolji.I društveno su priznatiji a kod nas liječnike čereče po medijima samo što ih ne prikazuju kao kriminalce,korumpirane,nedostojne isl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije