Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

Andrus Ansip: Stvorit ćemo jedinstveno digitalno tržište u EU

13.02.2018.
u 00:01

Jedinstveno tržište u fizičkom smislu uspjeli smo stvoriti još prije više od 20 godina, i svi imaju koristi od toga, siguran sam i Hrvatska.

Umjetna inteligencija naša je budućnost. Promijenit će svijet kao što je to napravila i električna energija. Mnoge industrije bit će potpuno drukčije zbog digitalizacije i umjetne inteligencije. Treba biti prilagodljiv inovativnoj tehnologiji. Tako govori Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište, u razgovoru za Večernji list uoči današnjeg službenog posjeta Hrvatskoj.

Što očekujete od posjeta?

Prvo, želio bih zahvaliti Hrvatskoj na snažnoj podršci svim inicijativama koje se tiču digitalnog jedinstvenog tržišta. Naš je cilj stvoriti digitalno jedinstveno tržište u EU. Jedinstveno tržište u fizičkom smislu uspjeli smo stvoriti još prije više od 20 godina, i svi imaju koristi od toga, siguran sam i Hrvatska. Jer, ako možete prodavati svoju robu i usluge u bilo kojoj drugoj državi članici bez protekcionizma i barijera, onda je korisno za sve. Ali digitalno jedinstveno tržište ne postoji i moramo ga stvoriti. U tome imamo podršku Hrvatske.

Kako Hrvatska stoji gledano po različitim digitalnim pokazateljima poput eVlade, ePrivatnosti, digitalizacije…

Mogla bi puno bolje. Dobro stoji po pitanju elektroničkih liječničkih recepata: 99 posto liječnika opće prakse koristi se e-receptima. To je jedan od najviših postotaka u EU. Ali, po indeksu digitalne ekonomije i društva (DESI), Hrvatska je na 24. mjestu u EU. Dakle, može još puno bolje.

>>Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjg lista od utorka ili u e-izdanju

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Epilog susreta koji se morao dogoditi: 100 dana bez provokacija

>>Ivica Todorić traži od suda da spriječi nagodbu

>>Američki veleposlanik: Hrvatska bi pogriješila kad bi Ruse pustila u Inu

>>U SDP-u drže da bi Picula bio dobar kandidat za šefa države

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije