Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit

Plenković i Cerar s kancelarkom: 'Nismo došli Merkel na ispovijed'

Zagreb: Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji "Dan velikih planova"
Dalibor Urukalović/PIXSELL
29.09.2017.
u 21:51

Plenković: Samo dijalog, nikakve jednostrane akcije. Cerar: Erjavčeve izjave više koriste Hrvatskoj nego Sloveniji

I hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov slovenski kolega Miro Cerar na marginama summita čelnika EU u Tallinnu razgovarali su s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o pitanju granice, obojica ponavljajući stare pozicije. No u Tallinnu se dogodilo ono o čemu se u diplomatskim krugovima dugo govori – a to je da odnos Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca nije idealan te da zaoštrena Erjavčeva retorika ne odgovara Ceraru i da Hrvatsku koristi za osobnu političku korist – kad je slovenski premijer to prvi put javno rekao.

Plenković je njemačkoj kancelarki ponovio kako je spor oko granice bilateralno pitanje, kazao je kako je Hrvatska otvorena za dijalog i dodao je da ne želi jednostrane poteze s bilo koje strane.

Zagreb: Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji "Dan velikih planova"
1/15

– To je ono što sam od nje zatražio – kazao je Plenković, odbacujući tezu da on i Cerar trebaju posrednika jer se jako dobro razumiju i razgovaraju te kazavši kako kancelarki “nisu došli na ispovijed”.

– Očekujem razumijevanje za poziciju jer arbitražna presuda, čak i da nije bilo problema, ne može se provesti bez privole obiju strana. Predstoji ono što je jedino moguće, a to je civilizirani dijalog. Mi se za to zalažemo bez ucjena, bez blokada, prijetnji neulaskom u OECD. Nismo mi ti koji smo kompromitirali arbitražni proces. To je poanta i zato sam stvarno čvrst i ustrajat ću na svakoj od ovih tema i štitit ću hrvatske interese u svim aspektima – rekao je Plenković.

Slovenski premijer Cerar izrazio je uvjerenje da će se nastaviti međunarodni pritisak na Hrvatsku. Kritizirao je Erjavca kazavši kako ga je morao opomenuti nakon izjave da je slovenska vlada na zatvorenom dijelu sjednice odlučila angažirati pravne stručnjake u mogućoj međunarodnoj tužbi protiv Hrvatske jer “izjave koje daje u javnosti više koriste Hrvatskoj nego Sloveniji” te kako očekuje da će “stvari koje moraju ostati među nama znati zadržati za sebe, a ne ih govoriti javnosti iz nekih drugih razloga”.     

Komentara 11

GV
golub Vaso
21:31 29.09.2017.

tata ga je naučio slovenski

MX
Mister X
23:04 29.09.2017.

Pošteni Hrvat je 100% u pravu bojim se ali je tako. A ovo mi se sviđa kao izjava ; 'Nismo došli Merkel na ispovijed' ne nego da čujemo njena naređenja i upute kako to moramo riješiti... Vidjeli ste da demokratskiki nisu dozvolili kamerama i mikrofonima ni blizu da se ne zgražaju građani kako nam Njemačka diktira naređiva i kao na kojem nivou razgovara sa neposlušnim naivnim balkanskim neposlušnicima ...

DU
Deleted user
08:31 30.09.2017.

Ne znam tko je više kompromitirao arbitražu. Pa naš je arbitar spavao u našoj ambasadi tokom arbitražnog postupka. Mislite da je sa našima razgovarao samo o hrani i piću. Što mislite da bi priznali arbitražnu odluku da nema kompromitacije? Ne bi. Takvi smo mi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije