Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktualni sat

Plenkovića 'rešetali' pitanjima u Saboru, a on zaključio: Sve je bilo kul

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
07.06.2017.
u 13:28

Nakon mjesec dana stanke zbog lokalnih izbora, zastupnici su se vratili u saborske klupe, a rad su započeli aktualnim prijepodnevom.

 Poslijepodnevnu saborsku raspravu o Uredbi EU-a o praćenju emisija ugljikova dioksida iz pomorskog prometa prekinuli su zahtjevi za stankom Klubova zastupnika SDP-a i Mosta koji smatraju da daljnja rasprava nema smisla dok premijer Andrej Plenković ne pokaže da ima parlamentarnu većinu ili ne podnese ostavku. 

Smatram da nema dalje smisla raspravljati u Saboru, kazao je u ime Kluba Mosta Miro Bulj, dodavši da bi bilo najpoštenije da se sjednica prekine. "Vi niste ministar već državni tajnik. U ovom trenutku šest do sedam zastupnika raspravlja, a znamo da nemate većinu kao predlagatelj, kao ni premijer. Ovo radite bez volje građana", kazao je Bulj državnom tajniku Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mariju Šiljegu koji je predstavio Uredbu EU-a.

Bulj je također pozvao premijera Plenkovića da podnese ostavku jer je, kako je kazao, lagao da ima većinu i da će nove ministre predstaviti dan nakon lokalnih izbora.

"Plenković je prevario hrvatski narod, izmanipulirao cijelu javnost, vas iz HDZ-a također i bilo bi korektno da napravi što i Ivan Vrdoljak", kazao je Bulj nakon stanke.

"Gdje je ta većina? Vas je u HDZ-u prevario, lagao vas je, dignite svoj glas, ne vjerujte faraonima kao dosada, ne budite klimoglavci, ne može se od države raditi kako što hoće, prošlo je vrijeme uhićivanja, lociranja i transferiranja kad se pljačkala država. Premijeru Plenkoviću, u ime naroda daj ostavku jer narod vas je birao, nije ovo prćija ni tvoja ni bilo čija", rekao je Bulj.

Pozivima za ostavkom Plenkovića pridružio se i Gordan Maras u ime Kluba zastupnika SDP-a. " "Dajte većinu, gospodine Plenković, ili podnesite ostavku", kazao je Maras smatrajući da je to jedino pošteno rješenje.

"Nije ovo od Andreja Plenkovića, ovo je od hrvatskih građana, nije SDP-ovo, nije HDZ-ovo, nije Mostovo, pokažite poštovanje prema hrvatskim građanima", apelirao je Maras najavivši da će SDP-ovi zastupnici razmisliti hoće li sudjelovati u radu Sabora dok se ne riješi politička kriza.

Tijek sjednice pratite u nastavku: 

17.19 - Bez velike rasprave saborski zastupnici su u poslijepodnevnom dijelu sjednice brzinski odradili i  konačni prijedlog izmjena zakona o autorskim pravima i srodnim pravima kojim se žele postići viši standardi za kolektivno ostvarivanje tih prava.

Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.

14.45 - Premijera Andreja Plenkovića nisu previše uznemirila pitanja zastupnika te je nakon "rešetanja" u Saboru rekao, kako pišu 24 sata, "vidimo da je sve bilo kul". Na pitanje računa li još uvijek na HNS u preslagivanju ili na neku drugu opciju, Plenković je kazao da uvijek ima opcija.  

14.00 - Gordan Jandroković je nakon aktualnog prijepodneva odredio stanku do 15 sati.

13.30 – Ministar rada Tomislav Ćorić pohvalio se u saborskom aktualnom prijepodnevu kako je prvi put nakon sedam godina broj zaposlenih u Hrvatskoj premašio milijun i pol. – Na HZMO-u imamo milijun i 503 tisuće osiguranih osoba, probili smo brojku od milijun i pol zaposlenih. To se zadnji put dogodilo 2010. godine – istaknuo je Ćorić.

12.25 – Premijer Andrej Plenković otkrio je, pak, koliko se puta sastao i što radi Savjet za Inu.

Sastao se dva puta, sve što radi, radi u okviru normalnog funkcioniranja i resora, odgovorio je Domagoju Hajdukoviću (SDP), koji ga je podsjetio da je na lanjski Badnjak najavio preuzimanje Ine od MOL-a i njeno vraćanje u hrvatske ruke, te se zanimao za aktivnosti savjeta i zaključke koje je donio.

 Savjet se sastao dva puta, stručne službe nadležnih ministarstava rade na temeljitoj analizi, prije svega modela koji bi se primijenio u trenutku konačnih, formalnih odluka o vraćanju Ine u hrvatske ruke, rekao je premijer. Dijalog s mađarskom stranom je kontinuiran, i o toj temi i o nizu drugih tema, sve što savjet radi, radi u okviru normalnog funkcioniranja i resora. Kada procijenimo da su okolnosti zrele za daljnje formalne odluke, tada ćemo donositi i druge odluke na razini Vlade, rekao je Plenković. Hajdukovića broj od dva sastanka nije dojmio, a kao i ostali SDP-ovi zastupnici, problematizirao je ima li premijer većinu Saboru. Nisam čuo odgovor imate li većinu, no znam ga - nemate, ustvrdio je Hajduković i poručio premijeru da će, dok ne pokaže većinu ili ne podnese ostavku, svaki govor završavati riječima - "Vaša Vlada nema legitimitet Sabora, prekinite farsu, pokažite većinu ili putujte s mirom".

12.15 –  Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić prozvao je premijera Plenkovića zbog najave isplata mirovina pripadnicima HVO-a upitavši ga koliko će uzeti hrvatskim umirovljenicima da bi kupio jednu jedinu saborsku ruku, no premijer mu je uzvratio kako je tek riječ o "dosljednoj provedbi međudržavnih ugovora". "Nastojite okupiti većinu, nudite ministarstva i fotelje i to je legalno, uklapa se u koncept trgovačke demokracije bliske vama. Ali za mjesto u Saboru nudite i novac poreznih obveznika i njime hoćete isplatiti mirovine pripadnicima HVO-a. Ovdje nisu radili, ali mirovinu će dobivati, a hrvatski umirovljenici koji su ovdje radili sada kopaju po kontejnerima za smeće", poručio je Stazić tijekom saborskog aktualca.

Plenković mu je uzvratio kako je riječ o "dosljednoj provedbi međudržavnih ugovora", kako su pripadnici HVO-a također sudjelovali u obrambenom ratu te im možemo biti zahvalni za 'čuvanje leđa'.  

– Hrvatska je 2006. potpisala međudržavni sporazum, postoje određene obveze i dugovanja prema pripadnicima HVO-a, njih je 6815, a odluke o isplati zaostalih mirovina donijela je Vlada prije moje Vlade. Ono što smo mi učinili ima veze s ranije najavljenim odlukama i pripremama koje je napravio HZM da se krene u isplatu tih zaostalih mirovina i mi ćemo te obveze ispuniti – uzvratio je Plenković.

Referirao se i na Stazićevu opasku kako je riječ o političkoj trgovini u Saboru.

– Mislim da ćete se složiti u tvrdnji kako je teško da netko sam dobije 76 zastupnika samo i isključivo temeljem volje birača. Jesu li svi razgovori nakon izbora tada predmet političke trgovine koju je vodila i vaša stranka? Ja mislim da nisu. Stranke imaju platforme na osnovu kojih žele razgovarati na opću dobrobit – isticao je Plenković. Stazić se, međutim, zapitao kako to da je Plenković krenuo u "ispunjavanje zakonskih obveza tek kad je izgubio većinu".

– Ja se samo nadam da će oni pripadnici HVO-a koji su, primjerice, ubijali djecu i žene u Ahmićima dobiti nešto veće mirovine. Najmlađa žrtva imala je samo tri mjeseca i predstavljala je opasnost i za Hrvatsku i za Hrvate. Možda je red da ubojice tog djeteta adekvatno nagradite mirovinom, krvarinom, kojom plaćate pokušaj da se domognete saborske većine – poručio je Stazić Plenkoviću.

Andrej Plenković
1/45

11.55 – Premijer Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Martina Dalić ponovili su u kako je lex Agrokor, to jest Zakon o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama imao pozitivan učinak na očuvanje radnih mjesta i hrvatsko gospodarstvo.

Da taj zakon nije donesen, danas bismo raspravljali o izgubljenim radnim mjestima, o najmanje 50 tisuća ljudi, a s obzirom na to da je donesen, sva su ta radna mjesta očuvana. Imamo sustav Agrokor, čije se poslovanje stabilizira, imamo proces u kojem su u završnoj fazi pregovori o novom kreditu kojim će se isplatiti dodatan dio starih dugova za dobavljače i osigurati normalno poslovanje sustava – odgovorila je Dalić HDZ-ovoj zastupnici Ireni Petrijevčanin Vuksanović. I premijer naglašava da je zakon o Agrokoru donesen zbog zaštite radnih mjesta, gospodarstva, financijskog sustava.

– Možda ne bi bilo loše da oni koji ga kritiziraju kažu što bi danas bila alternativa, kako bi izgledala hrvatska ekonomija da ga nema, što bi se dogodilo sa 60 tisuća radnih mjesta, 200 tisuća ljudi koji su zaposleni kod dobavljača – rekao je Plenković, primijetivši kako na to pitanje nije čuo suvisao odgovor proteklih tjedan i mjeseci.

– Usvajanjem toga zakona stvorili smo proces kojim upravljamo, proces koji je spriječio lančane reakcije, koji nije doveo do gubitka radnih mjesta, koji je omogućio prekretnički trenutak novog povjerenja i – ono što je najvažnije – omogućio je svježu likvidnost koja je osigurala plaće za travanj, svibanj, a osigurat će i za lipanj – rekao je premijer. Cilj je Vlade – dodao je – temeljem zakona ''držati kormilo u rukama'', odnosno u dijalogu sa svim akterima naći rješenja koja će biti najbezbolnija. To je proces u koji smo ušli svjesni odgovornosti, ali smo uvijek inzistirali na tome da dugovi kompanije nikada ne postanu dugovi države, odnosno poreznih obveznika – rekao je Plenković odgovarajući Ivanu Lovrinoviću (PH) koji je propitivao spremnost da se donese uredba kojom bi se izvan snage stavio ''lex Agrokor'', zbog moguće tužbe kreditora i dobavljača.

11.20 – Želite političkom trgovinom, ne vašim glasovima, nego glasovima koje je dobila SDP-ova koalicija, osigurati svoju premijersku stolicu. To nitko ne radi, nisu to radili ni Sanader ni Karamarko. Je li vam zbog toga neugodno – pitao je Maras premijera Plenkovića. – Govorite li vi uime SDP-a ili HGS-a – uzvratio mu je premijer, referirajući se na Marasove postove uoči drugog kruga lokalnih izbora u Splitu kada je na Facebooku objavljivao kako bi, da živi u Splitu, glasovao za Željka Keruma kao gradonačelnika.

Plenković je uvjeren da će SDP, dođe li do izbora, biti toliko slab da će mu biti žao što su izgubili mandate koje sada imaju u Saboru. – SDP će nakon idućih izbora biti najslabiji u ovom tisućljeću. Moja odgovornost kao predsjednika Vlade mnogo je državničkija i puno pripravnija na dijalog, uključujući HNS, liberale, jer dijalog između narodnjaka i liberala je nešto što je potpuno normalno i što je dio transformativnog procesa kojeg svjesno radim zadnjih godinu dana i koji će doživjeti potporu. Vi nećete, jer se sami isključujete –poručio je premijer SDP-ovu zastupniku.

 Maras mu je uzvratio kako nije impresioniran njegovim stavom 's visoka'. – Vi ste oni koji se najviše boje izbora! Bojite se da će Haso (Zlatko Hasanbegović) imati deset zastupnika, a ne tri. Mi nećemo dobiti manje glasova, u to vas uvjeravam – naglasio je Maras.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

10.59 – Mostov zastupnik i donedavni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić premijera je upozorio kako nije predstavio nove ministre potrebne za potvrdu njegova mandata na čelu Vlade, prozvavši ga za izazivanje političke nestabilnosti, na što mu je Plenković poručio da mu "ta priča neće proći nigdje" što se, tvrdi, vidi i na rezultatima lokalnih izbora.  – To se događa u trenutku potpune političke nestabilnosti koju ste vi prouzročili, što ste dokazali svojom nevjerodostojnošću nudeći suradnju opciji koja je potakla smjenu i dovela u pitanje mandat ministra Marića. Pitam vas, nije li neodgovorno da tako važan resor kao MUP u trenutku velikih opterećenja bude obezglavljen i da ga vodi državni tajnik – pitao je Orepić premijera.

Plenković mu je odgovorio protupitanjem: – Nije li nedogovorno biti protiv svog kolege ministra s kojim ste radili, bez prethodne rasprave. – To se – kaže – zove politička presuda bez mogućnosti da se čuje druga strana. – To što ste napravili kolegi na sjednici Vlade, to se nije nikada dogodilo u političkoj povijesti Hrvatske. Vi da kažete meni da sam prouzročio nestabilnosti, a vi ste oni koji su donijeli političku presudu i odluku i sami sebe diskvalificirali iz Vlade – poručio mu je Plenković.

– To je – ustvrdio je – zamjena teza koju Most pokušava prodati, ali mu to ne prolazi. A što se tiče MUP-a, on funkcionira normalno –naglasio je Plenković. Ustvrdio je kako je upravo on taj koji je unio stabilnost, uključivost i smirenost u političku raspravu u Hrvatskoj, a što je "narod honorirao".  – Moj egoistični pristup bio bi ''hajdemo odmah na izbore'', no moj je interes hrvatska država, ekonomija i sigurnost, a prije svega narod i to je ključno – poručio je.

10.45 – SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić pitao je na saborskom ''aktualcu'' premijera Andreja Plenkovića kako je spavao nakon "neuspjelog jučerašnjeg preslagivanja", kako je nazvao neuspjeli pokušaj dogovora između HDZ-a i HNS-a, na što mu je predsjednik HDZ-a kratko odgovorio: – Dobro!

– Dragi premijeru, maturalac je završen, obišli ste Hrvatsku... Koje pitanje da vam postavim? Pitanje o povratku Ine u hrvatske ruke, insuficijentnost vašeg zakona o Agrokoru, o Zvečevu? Nažalost, podsjećate me na Seana Penna, 'Dead Man Walking' (Mrtvac hoda). Politički, ne vrijeđam. Moje pitanje glasi: Nakon neuspjelog preslagivanja jučer, kako ste spavali, premijeru – upitao je Hajdaš Dončić. Plenković mu je tek kratko odgovorio: – Dobro!

– Znate kako to ide - tko s djecom liježe, budi se popišan – uzvratio mu je potom SDP-ovac i zaradio upozorenje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji ga je zamolio da bira riječi u sabornici.

10.19 – Hvala, predsjedniče Sabora bez većine. Ovo je farsa, govorimo o Vladi bez četiri ministra i većine – kazao je Mostovac Miro Bulj te je pozvao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da mu je dâ stanku, no tome nije udovoljeno. 

– Sudjelujemo u farsi. Četiri ministra nisu imenovana dva mjeseca. Premijer obmanjuje i laže javnost da ima većinu, a većine nema. Premijer bez većine mora reći tko su ministri – rekao je Bulj. Jandroković mu je kazao da postoji Zakon o Vladi koji kaže da se ministri predlažu na prvoj sljedećoj sjednici Sabora. 

10.15 – Ministar Tomislav Tolušić odgovorio je zastupniku IDS-a Borisu Miletiću u vezi s poticajima za maslinare. – Maslinari nisu izbačeni ni iz čega. Uspjeli smo ostaviti i poticaje koje su imali po litri ulja – rekao je Tolušić.

9.50 – SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović pozvao je premijera Andreja Plenkovića da pokaže saborsku većinu koja podržava njegovu Vladu te ga je optužio da je u obrazovnu reformu uključio "ultrakonzervativne klerikalne skupine koje negiraju evoluciju i podržavaju pozdrav 'za dom spremni'", na što ga je premijer podsjetio kako je predsjednik Sabora izabran sa 76 ruku, poručivši mu da je "isključiv".

– Kad ćete otpustiti ministra plagijatora i po kojim kriterijima ste imenovali ekspertnu radnu skupinu i predsjednicu te skupine za kurikularnu reformu te šest članova nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje s obzirom na to da većina njih dolazi iz ultrakonzervativnih i klerikalnih krugova koji podržavaju pozdrav ''za dom spremni''. Koliko ruku u ovoj sabornici uopće podržava rad vaše vlade? – pitao je Jovanović premijera na saborskom ''aktualcu''.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 Plenković ga je podsjetio da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) izabran većinom, sa 76 ruku, a što se tiče reforme obrazovanja, ustvrdio je kako u hrvatskom društvu postoje "otvoreni, uključivi i spremni za dijalog", ali i isključivi, u koje je ubrojio i Jovanovića.  – Vi se po svojim stavovima ubrajate u ove druge i to je poznato najširoj javnosti. Za razliku od vas, moja Vlada imenovala je stručno povjerenstvo, na čijem je čelu rektorica zadarskog Sveučilišta, profesorica Vićan. Ima 11 članova i u tom povjerenstvu su bili ljudi iz različitih stranaka i akademske zajednice – naglasio je Plenković.

Dodao je, međutim, kako svega toga nije bilo prije nekoliko godina u posebnom stručnom povjerenstvu koje je formirao bivši premijer Zoran Milanović.

– Toliko o pluralizmu i nastojanju da postignemo konsenzus oko temeljnih pitanja za Hrvatsku – ustvrdio je Plenković, prozivajući SDP-ovca za "diskvalificirajući pristup". Jovanović ga je potom prozvao da obmanjuje svoju stranku, sabornicu i hrvatsku javnost. – Niste ništa odgovorili, po kojim kriterijima je imenovana ekspertna radna skupina, predsjednica tog povjerenstva... niste rekli ni imate li 76 ruku. Pokažite nam brojke, pa ako nema 76 ruku, izvolite raspisati izbore. Obmanuli ste svoju stranku kad ste pričali o većini koju nikad niste imali, obmanjujete ovu sabornicu i hrvatsku javnost – poručio mu je Jovanović.

Rekao je i kako je, nakon što ju je bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko "umrtvio", Plenković sada "pokopao reformu".

HDZ-ovca Žarka Tušeka zanimalo je u kojoj je fazi izrada Strategije nacionalne sigurnosti, na što mu je ministar obrane Damir Krstičević odgovorio da je strategija gotova te sutra ide na Vladu. – Proces je završen i napravljena je Strategija nacionalne sigurnosti nakon 15 godina. Sedam mjeseci golemog rada, dokument je završen i Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti ide sutra na Vladu – poručio je.

9.45 – Izglasan je dnevni red. Počelo je aktualno prijepodne, zastupnici postavljaju pitanja premijeru i ministrima. 

9.40 – Nakon što su prisegnuli bivši Mostovi ministri Vlaho Orepić i Slaven Dobrović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković je krenuo u utvrđivanje dnevnog reda. 

9.30 – Aktualni sat je prigoda da se postavljaju pitanja predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te ministrima, a oporba će to zasigurno iskoristiti kako bi premijera prozivala jer još nije predložio nova četiri ministra, točnije zamjene za Mostove ministre koje je smijenio krajem travnja.

9.00 –  Premijer je posljednji dan rada Sabora u svibnju, kada je nakon ostavke dotadašnjeg predsjednika Sabora, Mostova Bože Petrova, izabran novi, HDZ-ov Gordan Jandroković, najavio da će nove ministre predložiti na sljedećoj sjednici.

Ona počinje danas, no jučer u Sabor još nisu pristigli prijedlozi novih ministara. Prema proceduri, o novim ministrima, kada dođe prijedlog, ne raspravlja Sabor, već matični odbori, a Sabor ih zatim samo potvrđuje glasovanjem.

Komentara 174

ML
Mlad75
10:07 07.06.2017.

Upravo ste mogli cuti druga Jovanovica sto on misli on Hrvatima i o onima koji ne velicaju komunizam, tita i ateizam....eto vam izbor, pa glasajte nek nas takvi vode ...

AC
accusator
10:11 07.06.2017.

jovanović će me natjerati da postanem ustaša.. ovakve izljeve mržnje prema svemu što nosi hrvatski predznak ubijaju svaku želju za normalan razgovor.. e pa nećemo ni razgovarati s takvima.. protiv takvih narod će opet ustati

Avatar alien79
alien79
10:09 07.06.2017.

Ekstremist i gejotaliban Jovandeka bijesno laje na katolike, neprocijenjivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije