Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTAVLJANJE VLADE

Plenković prikupio 77 potpisa i može postati mandatar i bez Mosta

Andrej Plenković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/7
05.10.2016.
u 21:26

Kažimir Varda (HSU), Željko Lacković i Darinko Dumbović iz BM365 te manjinka E. Lekaj Prljaskaj dali su svoje potpise HDZ-u

Četiri saborska zastupnika, članova budućeg kluba stranke Milana Bandića u Saboru, dali su svoje potpise za podršku Andreju Plenkoviću za sastavljanje Vlade, potvrđeno je Večernjem listu iz više izvora. Riječ je o članu Predsjedništva HSU-a Kažimiru Vardi, nezavisnom gradonačelniku Đurđevca Željku Lackoviću, gradonačelniku Petrinje, reformistu Darinku Dumboviću i Ermini Lekaj Prljaskaj, zastupnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine. Dvojica gradonačelnika izabrana su u Sabor s koalicijskih lista koje je predvodila stranka Milana Bandića. U saborski klub pridružit će im se još dva zastupnika manjina i to Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine te Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine. I njihovi se potpisi podrške Andreju Plenkoviću također očekuju. 

Uz ova četiri nova potpisa, a nakon što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak HDZ-u već uručio pet potpisa HSS-ovih izabranih zastupnika, omjer snaga u pregovorima Mosta i HDZ-a znatno se promijenio u korist HDZ-a. Praktički, HDZ već ima više od 76 potpisa zastupnika, minimalno potrebna za dobivanje mandata za sastavljanje nove Vlade i već se može otputiti predsjednici na Pantovčak po taj mandat. Naime, sa svojim 61 mandatom, pet HSS-ovih te potporom sedam manjinaca (bez Ermine Lekaj Prljaskaj), uz četiri potpisa iz Bandićeva budućeg saborskog kluba, HDZ i bez Mosta ima 77 mandata! 

HDZ se sastaje s manjincima

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac danas je rekao da manjinci sutra nastavljaju pregovore s HDZ-om te da ne očekuje komplikacije i da bi sve moglo biti riješeno do ponedjeljka kada predsjednica RH ima novi krug konzultacija.

– Do kraja tjedna sigurno ćemo završiti s pregovorima – poručio je danas i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi. Sudeći po tome da se pregovori HDZ-a i Mosta nastavljaju i sutra i večerašnjoj izjavi Andreja Plenkovića da očekuje i više od minimalno potrebnih 76 potpisa, jasno je da HDZ želi što stabilniju Vladu koja će uključivati Most, ali i cijeli niz malih partnera. Moguće je da će i nakon četiri potpisa iz Bandićeva kluba HDZ nastaviti s prikupljanjem potpisa. A dodatne mandate mogu tražiti na više adresa. Na raspolaganju su im Željko Glasnović, bivši član HDZ-a koji je osvojio mandat u dijaspori, HDSSB s jednim osvojenim mandatom, bivši mostovci Ivan Lovrinović i Ivica Mišić koji su mandate osvojili u koaliciji sa Živim zidom, ali i HNS. 

Potpora HNS-a iz Sabora?

HNS ponavlja da ovu Vladu trebaju sastaviti Most i HDZ, no postoji priča da bi u slučaju opasnosti od ponavljanja izbora HNS mogao dati potpise HDZ-u. Kako su nam neki HNS-ovci neslužbeno rekli, spremni su poduprijeti HDZ samo da bi državu spasili od novih izbora. Ta opcija jedino je pak moguća, ako im je vjerovati, u kombinaciji bez Mosta i bez sudjelovanja HNS-a u radu Vlade. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak danas nam je samo rekao da je on uvjeren da je Vlada HDZ-a i Mosta gotova stvar.

– Nitko iz HDZ-a nam se nije obraćao. Mi se ne mislimo miješati u njihove pregovore s Mostom i idemo u oporbu – kazao je Vrdoljak. 

>> Maletić odbacila tvrdnje da ne želi u Vladu: To su sve nagađanja

Komentara 91

OS
osica
21:38 05.10.2016.

Svaka čast i sretno Plenkoviću u sastavljanju vlade. "Visoka škola diplomacije naspram žila ..nja " daje rezultat a Mostovcima putokaz kako dalje i da ne može u beskonačnost.

BE
berogrga
21:53 05.10.2016.

Samo naprijed Plenkoviću, dosta je trakavica. Hrvatsku u trećem tromjesečju čeka rast bdp-a od 3%, gospodarstvo raste, dug se smanjuje, optimizam vlada među građanima i poduzetnicima. HDZ treba preuzeti snažno kormilo vlasti i još više novca povući iz EU fondova, ići s Marićevom poreznom reformom, smanjenjem pdv-a i obračunom s Milanovićevom hobotnicom koja je htjela uništiti HDZ. Budućnost je na strani HDZ-a, HDZ ima mlade birače, dok za raspali sdp glasuju samo populacija od 60 plus godina. 2020. HDZ će još uvjerljivije pobjediti na izborima nego ove 2016. a SDP će zbog demografije ostati bez još 150 tisuća birača. Ove izbore sdp je sam uzeo 480 tisuća glasova, 2020. neće uzeti ni 350 tisuća.

MO
mobitel20
21:56 05.10.2016.

Moze bez MOSTa ali nece ! Oni su strateski partner ! Pa nece HDZ nasjesti na lijeve spinove koje prihvacaju i ultradesnicarske grupice(zbog "razumijevanja"politike i imaju jedva 1%) da se odbaci MOST i da se zavisi od Pupovca i Beljakaaka ! Ili ne daj Boze od Vrdoljaka i Pusicke ! Uzalud vam trud sviraci...Hrvati su se opametili !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije