Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatični trenuci

Kako je propao napad na Plenkovića

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
15.06.2017.
u 15:45

– Ništa o tome ne znam. Izgleda da se vodi hibridni rat – demantirao je jučer Kovač tvrdnje da je rukovodio “pučem”.

Iza Andreja Plenkovića najdramatičniji je i najburniji tjedan u političkoj karijeri. U vrtlogu filmskih političkih obrata premijer i šef HDZ-a ipak je ostao “iznad vode”, sačuvao je Vladu, ali i poziciju u HDZ-u koja bi vjerojatno bila prilično načeta da je HNS ostao pri odluci da neće u savezništvo s HDZ-om.

Iako se s odmakom vremena čini da se kriza vlasti rasplela baš onako kako je Plenković priželjkivao, ipak nije sve išlo tako glatko.

Kovač samo meta?

Prvi udarac vrhu HDZ-a bila je Vrdoljakova ostavka u utorak navečer na sastanku Predsjedništva HNS-a kada je pod pritiskom Vesne Pusić i ekipe pobunjenika abdicirao i odustao od prijedloga da narodnjaci uđu u Vladu s HDZ-om. Osim Plenkovića i njegove ekipe pregovarača s HNS-om, u potpunom su šoku bili i članovi Predsjedništva HDZ-a koji su netom prije dali stopostotnu podršku šefu stranke za koaliciju s HNS-om. Međutim, ostalo je nepoznato da se u tim trenucima potpune konsternacije u dijelu Zajednice utemeljitelja HDZ-a, prema našim informacijama, počela pripremati operacija napada na Plenkovića.

Navodno je u pozadini te akcije bio Miro Kovač, član Predsjedništva HDZ-a, koji je navodno s Nevenom Juricom i Božidarom Petračem, dopredsjednikom Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja, dogovarao njihove istupe (ili intervjue) u kojima bi njih dvojica udarila po Plenkoviću da treba odstupiti jer je poput Tomislava Karamarka srušio svoju Vladu i isprovocirao nove izbore. Operacija je propala i prije nego li je počela jer je HNS sutradan na Središnjem odboru ipak prihvatio ulazak u Vladu s HDZ-om. Miro Kovač, označen kao mastermind operacije, sve demantira.

– Ništa o tome ne znam. Izgleda da se vodi hibridni rat – kratko nam je jučer odgovorio Kovač, bivši ministar vanjskih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a, svalivši sve na rat lažnim informacijama. Kovač se profilirao kao član Predsjedništva HDZ-a koji među rijetkima kritizira ili barem propitkuje poteze Andreja Plenkovića pa nije isključeno da je možda Kovač označen kao meta koju treba politički eliminirati u HDZ-u.

Čvrsta pozicija, ali...

Uopće nije upitno da bi iz HDZ-a krenula lavina kritika na Plenkovića da nije uspio pridobiti HNS na svoju stranu pa ne čudi da ga je netko imao ideju kritizirati, no pomalo je čudno da se u navodni pokušaj puča išlo preko Zajednice utemeljitelja jer nju vodi Mario Kapulica, koji je bio upravo Plenkovićev kandidat za tu poziciju (i apsolutno je Plenkovićev čovjek) kada je bio protukandidat tadašnjem šefu utemeljitelja Milanu Kovaču.

Plenkoviću je bilo iznimno važno na čelu HDZ-ovih patrijarha imati svojeg čovjeka jer su mu upravo iz Zajednice utemeljitelja, kada je formirao Vladu, stizale kritike na račun ministrice Nine Obuljen, koja je zamijenila dotadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ali i Martine Dalić itd. Iako je Andrej Plenković preživio političke oluje i osvojio odličan rezultat na lokalnim izborima, pa mu je pozicija u HDZ-u prilično čvrsta, ipak ima i nezadovoljnika koji nisu sretni rješenjem s HNS-om. Sve će ovisiti i o stabilnosti koalicije s narodnjacima. Zato sada postaje ključna uloga Davora Ive Stiera i kako će se on ponašati u HDZ-u dok bude “jačao demokršćansku opciju”.    

Komentara 87

MI
miso
16:15 15.06.2017.

Napad na Plenkovića nije nitko napravio - on sam je to sebi učinio! ... Pa tko ga je tjerao da radi cirkus u vladi kakav je napravio s Mostovim ministrima? Tko? Nitko - on sam, bahat i neodgovoan. Ugrozio je time cijelu Hrvatsku.

DR
drugPlenky
17:22 15.06.2017.

Plenkovića brani rigidna ljevica a napada crkva, pametnom dosta. Mislim da je njegovo u HDZu gotovo, neka ga uzmu u partiju i svi će biti sretni

DU
Deleted user
16:53 15.06.2017.

Zasto nitko ne pise kad je zadnji put Plenkovic spomenuo radnike,seljake,umirovljenike,socijalu u kontekstu rijesavanja njihovih problema? ja se ne sjecam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije