Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVICA RELKOVIĆ

Analiza: Bude li inzistirao na tvrdoj kohabitaciji, Plenković će iritirati birače

Zoran Milanović i Andrej Plenković
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
19.02.2020.
u 10:11

Dosadašnje iskustvo pokazuje kako i jednom i drugom brdu više odgovara kohabitacija nego kada su i u Vladi i na Pantovčaku vladali pripadnici iste političke struje.

Kako će funkcionirati suradnja između predsjednika države Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića i tko će bolje proći u toj kohabitacijskoj bitci?

Novi predsjednik još je u svojoj kampanji za Pantovčak pružao ruku suradnje porukom kako premijeru Plenkoviću nema namjeru biti neprijatelj. Dapače, govorio je kako će mu biti najbolji prijatelj, čime je želio naglasiti da on neće raditi ono što je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović radila njemu kao premijeru.

Zoran Milanović i Andrej Plenković
1/39

Da misli biti konstruktivan, Milanović pokazuje i svojom odlukom da kod izbora savjetnika ne uspostavlja na Pantovčaku neku vladu u sjeni, a i u svom inauguracijskom govoru jučer je jasno istaknuo kako ne misli biti korektivni nego konstruktivni faktor, kad je riječ o područjima izravne nadležnosti ili sunadležnosti predsjednika Republike, dodavši kako to proizlazi iz duha Ustava.

S druge strane, Plenković je Milanoviću obećao tvrdu kohabitaciju bez objašnjenja što bi to točno trebalo značiti te je pitanje je li takvu izjavu dao isključivo zbog unutarstranačkih prilika HDZ-u, odnosno jer “njegovi” to od njega očekuju ili će doista teško prihvatiti činjenicu da mora surađivati sa Zoranom Milanovićem.      

Dosadašnje iskustvo pokazuje kako i jednom i drugom brdu više odgovara kohabitacija nego kada su i u Vladi i na Pantovčaku vladali pripadnici iste političke struje. Međutim, Plenković ima jedan problem, odnosno dva ove godine.Tvrdi to politički analitičar Ivica Relković koji naglašava kako Plenkoviću u ovom trenutku odgovara ta jedna razina visoke homogenizacije u vlastitim redovima, ali i među biračima jer u ovoj godini ima i unutarstranačke izbore u HDZ-u i parlamentarne izbore.

"U ovoj godini, iz tih razloga, nećemo imati preraspoloženog Andreja Plenkovića i to jest njegov problem. Ali izvan užeg biračkog tijela on će zbog toga imati problem jer ako on bude prelazio granicu i samo tražio izgovore za sukobe s Milanovićem, on će biti strana koja će iritirati i izgubit će dodatne glasove", kaže Relković.

S druge strane, dodaje, predsjednik Milanović u ovom trenutku ne samo da ne iritira nego on sada cijelu godinu pred sobom može iskoristiti za primanje teških udaraca.

"On Plenkoviću ne treba ni odgovarati, može trpjeti njegove udarce i doista se držati svoje izjave da će biti konstruktivni faktor, a ne korektivni. On može staviti neke teme na dnevni red i pozvati vladajuće da zajedno riješe stvar i Plenković će opet biti u problemu", napominje Relković.

Jednostavno, zaključuje, percepcija javnosti već je na strani Milanovića i ići će mu i dalje u korist pogotovo ako Andrej Plenković misli da treba tvrdu kohabitaciju zbog svojih unutarstranačkih razloga.

Komentara 5

Avatar MateTaraba
MateTaraba
10:33 19.02.2020.

Kohabitacija, tvrda ili meka, je jedina i neizbježna opcija. Mislim da su obojica dovoljno inteligentni i da suradnja neće biti problem. Karijeru su ionako obojica započela u Ministarstvu vanjskih poslova gdje su već surađivali.

Avatar Šipo
Šipo
10:32 19.02.2020.

Pa nebi trebalo biti sukoba ako ce Milanovic biti realan i nece raditi probleme namjerno, jer Plenkovic zna sto radi.

MA
Mama
10:36 19.02.2020.

Plenković mora tako ako misi dobiti izbore u HDZu, a poslje moze spustiti loptu.A naravno i Milanovic to zna i svakako tim mekanim stavom želi otežati Plenkoviću,objektivno najboljem političaru koji je do sada HDZe iznjedrio,jer svakako zeli lakšeg protivnika za SDP jer iskreno Bero je smijesan.Imamo trenutno dvojicu nasih najsposobnih političara na čelu države i priljepka Njonju koji ne po funkciji nego po karakteru nije toliko bitan pa se nadam za boljitak Hrvatske da ce Plenki dobiti ne samo izbore u Vladi nego ponovno sastaviti i Vladu sa Marićem u njoj ,simpa Butkovićem i jos par nelosih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije