Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu pogoršali prognoze

Analitičari Erste banke: Pad BDP-a u 2020. bit će 9 posto, turistička sezona bila je bolja od očekivanja

erste
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
17.09.2020.
u 13:25

Očekuje se kretanje proračunskog deficita oko razine od osam posto BDP-a, s približavanjem javnog duga razini od 90 posto BDP-a, dok su potrebe za financiranjem u ovoj godini u velikoj mjeri već zadovoljene. Analitičari smatraju i da će Hrvatska zadržati investicijski kreditni rejting.

Zbog turističke sezone bolje od očekivanja u trećem kvartalu analitičari Erste banke nisu pogoršali prognoze pada BDP-a za 2020., nego su ih zadržali na devet posto. Rizike za ovu prognozu smatraju uravnoteženima, unatoč značajnom padu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju tekuće godine od 15,1 posto na godišnjoj razini.

- Očekivani pad ekonomske aktivnosti u drugom tromjesečju ponajprije je generiran značajnim smanjenjem domaće potražnje, koja je u velikoj mjeri bila određena 'lock-down' mjerama, te smanjenjem izvoza koji odražava snažan pad turističke aktivnosti tom razdoblju godine. Međutim, pozitivni trendovi i ostvareni rezultati turističke sezone u trećem tromjesečju, koji su bolji od inicijalnih očekivanja, pružit će vjetar u leđa te dati određeni pozitivan impuls trendovima kretanja BDP-a u tekućem kvartalu – komentirao je Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke.

Nepovoljni su trendovi u domaćoj potražnji, kako u pogledu privatne potrošnje, tako i investicija, što je posljedica pogoršanih uvjeta na tržištu rada, kvarenja sentimenta te povećane razine neizvjesnosti. Analitičari nisu značajno promijenili ni fiskalne prognoze; očekuju kretanje proračunskog deficita oko razine od osam posto BDP-a, s približavanjem javnog duga razini od 90 posto BDP-a, dok su potrebe za financiranjem u ovoj godini u velikoj mjeri već zadovoljene. Očekuju i da će Hrvatska zadržati investicijski kreditni rejting, a sljedeća kontrolna točka bit će proračun za 2021. godinu, pri čemu se očekivanja kreću u smjeru povratka unutar kriterija iz Maastrichta.

- Općenito govoreći, rizici u pogledu ekonomskih kretanja u ovom su trenutku uravnoteženi, iako i dalje u velikoj mjeri ostaju osjetljivi na epidemiološku situaciju i s tim povezane eventualne restrikcije u obavljanju ekonomske aktivnosti. Imajući u vidu ograničenja na strani potražnje privatnog sektora, odnosno osobne potrošnje i privatnih investicija, iskorištavanje potencijala dostupnih EU programa još u većoj mjeri dobiva na važnosti te predstavlja faktor koji nosi značajan protuciklički potencijal - zaključio je Kovač.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije