Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analitičari o izborima

Jugo: Most je u nezahvalnoj poziciji; Mamić: Oko Škore su dvije stvari važne

Ankica Mamić i Damir Jugo
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/6
15.05.2020.
u 17:11

Gosti u studiju Večernjeg lista su analitičari Ankica Mamić i Damir Jugo

Hrvatski sabor bit će raspušten u ponedjeljak, 18. svibnja, a predsjednika Zoran Milanović ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28. lipnja te 5. ili 12. srpnja. O raspuštanju Sabora, nadolazećim izborima, koalicijama ali i onome što nas čeka na jesen danas u studiju Večernjeg lista govorili su analitičari Ankica Mamić i Damir Jugo.

 

Raspuštanje Sabora

Mamić: - Mislim da će vladajući imati ruke. Zadnjih par godina mandata stalno se špekulira o broju ruku, no premijer je uvijek imao ruke kad je trebao nešto izglasati. Ovdje ima i komforniju poziciju. Oporba će morati glasati. Ove ucjene Bandića neće imati nekog utjecaja. Koliko sam ja razumjela pressicu koju je imao Restart, kazali su da će biti suzdržani.

Datum izbora

Jugo: - Prema datumu koji odabere vidjet ćemo kakav je stav predsjednika prema njima. Vladajućima će odgovarati što raniji datum, a ako će biti zločesti onda će odabrati posljednji datum.

Mamić: - Ja bih rekla HDZ-u odgovaraju izbori čim prije dok su još uvijek pozitivni efekti mjera. U mjesec dana od travnja do svibnja potpora Vladi je drastično pala. Ja očekujem da će se trend pada podrške Vlade nastaviti. HNS je svejedno kad su izbori, HDZ-u čim prije. Oporbi je stalo da to čim kasnije, a predsjedniku bi bilo najbolje da napravi neki kompromis.

Jugo je istaknuo kako bi 5.srpanj bio kompromis.

Mamić: - Zbog pandemije morat će se promijeniti alati kampanje. Znamo da je Restart u problemima financijskim, dok HDZ sjajno stoji. Ovdje će se dosta ovisiti o tome tko može platiti medijski prostor. A vladajući kao takvi već imaju prostor u medijima

Miroslav Škoro

Jugo: - Škoro nije u Saboru i on sad ponavlja jedan proces koji često vidimo pred izbore, a to je okupljanje desnice. Mislim da je tu isti problem. Tamo ima jako puno individualaca koji su prepoznatljivi, no uvijek ispadne problem oko dogovora. Mislim da mu je to prvenstveni izazov. On ima 10 posto prema istraživanjima, no treba vidjeti kako će se to raspodijeliti jer istraživanja koja se provode promatraju Hrvatsku kao jednu izbornu jedinicu.

Mamić: - Oko Škore su dvije stvari važne. On je ostao na 10 posto iako nije bio previše u medijima. Tih 10 posto je ustvari postotak desnice na političkoj sceni. On je, po meni, propustio priliku da se približi centru. Most je već bez nekog sporazuma sa Škoro već izgubio na potpori. Čelnici Mosta moraju vidjeti vrijede li ima dva mandata koje možda mogu sami sakupiti u devetoj i desetoj izbornoj jedinici, ili tri koja bi mogli dobiti sa Škorom uzevši da bi tada dobili etiketu ekstremne desnice.

Jugo:- Most je u vrlo nezahvalnoj poziciji. Dobro su iskoristili predsjedničke izbore. Nisu imali svojeg kandidata već su se sakrili iza Škore koji je imao dobar rezultat.

O strankama koje možda neće ući u parlament

Mamić: - Prema nekim istraživanjima koje se rade po lokalnim jedinicama, postoji mogućnost da HNS dobije jedan mandat u trećoj izbornoj jedinici. No, to nije sigurno. Vrdoljak u IV. jedinici nema nikakve šanse. Mogao je dignuti stranku, ali to nije napravio. Što se tiče Milana Bandića, on je i na vrhuncu moći loše prolazio u parlamentu. Mislim da on neće dobiti niti taj jedan mandat.

Jugo: - S Bandićem i HNS-om treba biti oprezan. Bandića smo puno puta otpisivali i pokazali. Uvijek bi prošao taj jedan s liste Milana Bandića, pa bi onda taj klub nabujao. HNS ima na lokalnom nivou prepoznatljive članove pa bi možda nešto mogli.

Ostavština Andreja Plenkovića

Mamić: - Korona je utjecala na stavove i mišljenje ljudi. Andrej Plenković zaslužuje svaku pohvalu jer je međunarodni položaj Hrvatske doveo na drugu razinu. Dogodila mu se ta nezahvalna situacija s predsjedavanjem. On se pokazao jako lukavim političarem. Njemu se spočitavalo da nema podršku, onda je nadmoćno pobijedio na stranačkim izborima. Što se tiče opće situacije u Hrvatske, on je ušao u jedno nezahvalnoj situaciji jer se činilo da imamo dobru situaciju jer smo izašli iz recesije. Onda se dogodio Agrokor, onda brodogradilište, Đuro Đaković, pa onda korona. Treba reći da mu mandat nije bio lak.

Jugo: Meni se čini da Agrokor, Uljanik su bili prije deset godina. Pojačao je međunarodni status Hrvatske. Korona je promijenila trend jer mu građani ne bi honorirali predsjedanje, no s koronom i dobrom reakcijom on je uspio preokrenut taj trend. Rejting nije tu presudan jer će se svašta dogoditi. Oporba će nastojati prisjetiti građane i mislim da će im glavni adut biti ovu dobru reakciju upakirati u celofan iskorištavanja u političke svrhe, što je s jedne strane logične. Dok je posve očito da će HDZ ići personalizirati kampanju. Ako stavite Bernardića i Plenkovića onda se jasno vidi tko bi mogao pobijediti.

Komentara 4

Avatar SharonPO87
SharonPO87
14:24 02.06.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​​​.​​k︆︅︆︅︆︅​​​i​​​s​​s​​​​t​​​​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Avatar JenniferAK79
JenniferAK79
22:34 31.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​is︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Avatar SarahNB80
SarahNB80
01:13 30.05.2020.

w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije