Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident u Brodu

Analitičar za Večernji: Najveća opasnost prijeti od plinova kada završi izgaranje

Eksplozija rafinerije u Bosanskom Brodu
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/11
09.10.2018.
u 23:30

Tada bi CO, CO2, dušični, a nažalost moguće i cijanidni spojevi zrakom i kroz kanalizaciju mogli ugroziti građane oba Broda - rekao je Grgić

Snažna eksplozija uznemirila je večeras oko 21.30 sati građane Slavonskog Broda. Ubrzo se doznalo kako je do eksplozije došlo u postrojenju za preradu nafte u Rafineriji u susjednom Bosanskom Brodu, odakle se širio velik plamen koji se vidio i 20-ak minuta nakon eksplozije. Centar 112 zbog velikog broja poziva bilo je nemoguće dobiti. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara odmah je sazvao sjednicu županijskog Kriznog stožera.

Neovisni analitičar Zoran Grgić za Večernji list komentirao je kako je inicijalna eksplozija, sudeći prema boji požara, imala temperaturu oko 1.100 stupnjeva, a okolna oko 800.

Pogledajte video plamena u rafineriji:

- Sudeći prema visini plamena od 25 do 30 metara, radi se o eksploziji poluproizvoda ili gotovog proizvoda na tlaku višem od 20 bara. Trenutna šteta nastala je eksplozijom, ali najveća opasnost prijeti od plinova koji će nastati kada završi izgaranje. Tada bi CO, CO2, dušični, a nažalost moguće i cijanidni spojevi zrakom i kroz kanalizaciju mogli ugroziti građane oba Broda - rekao je Grgić, dodajući kako evakuacija za sada ipak nije izgledna ako se zaustavi daljnje širenje požara.

Doznajemo kako su u Bosanski Brod prešle i hitne službe iz Slavonskog Broda kako bi pomogle susjedima. Građani Slavonskog Broda već duže vrijeme prosvjeduju zbog zagađenja koje dolazi iz rafinerije iz susjedne države. Danas je grad Slavonski Brod posjetila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je govorila i o problemu zagađenja.

Pogledajte video rafinerije:

Komentara 8

Avatar puky
puky
06:07 10.10.2018.

Obećala Vrhovnica da će srediti stvar sa rafinerijom pa ..............

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:12 10.10.2018.

Predsjednica koja je u Slavonskom Brodu nije se niti javila niti je itko vidio krizne večeri eksplozije u rafineriji. Znam, javit će se danas. Sva top uređena. I ljubiti djecu i građane. Gradonačelnik Duspara u kućnoj trenirci je dojurio ii bio odmah na čelu kriznog stožera.

DU
Deleted user
00:11 10.10.2018.

U koliko je eksplozija rafinerija ili kemijskih postrojenja u svojoj karijeri sudjelovao ovaj ''stručnjak'' i širitelj panike???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije