Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRI LJUDI Bračni par umirovljneika u Bobovcu vode azil ptice

Ana i Srećko brinu se o 135 bolesnih ptica

otv-ptice-txt.jpg
import
26.08.2007.
u 17:36

Kad zagazi po uskoj popločenoj stazi u svom bobovečkom vrtu nedaleko od Zaprešića, među stotinama  kaveza, Ana Škarica postaje carica. Stotinjak širom otvorenih očiju iz tih kaveza hipnotizirano prati svaki njezin korak, a sve ostale u njezinoj blizini sumnjičavo.  “Majka svih ptica”, kako su prozvali 71-godišnju ženu, u svom pernatom carstvu uživa veliko povjerenje.

Život za ptice
Ana je cijeli život pretvorila u misiju spašavanja ranjenih ptica. Među suncokretima, zajedno sa suprugom Srećkom stvorila je pravo malo utočište za 135 ptica. – U meni nemoćna ptica izaziva potrebu da joj pomognem. Nije im mjesto na tlu, stvorene su da lete... – kaže Ana Škarica milujući veliku sovu.

– Dundo je najveća sova na svijetu. Visok je gotovo metar, a raspon krila veći mu je od dva i pol metra. Pao je sa stijene u Dubrovniku još kao beba i nikad više neće moći letjeti. Maza je, al’ samo meni dopušta ulazak u kavez. On je detektor za ljude. Ako se uznemiri, znam da ta osoba nema što ovdje raditi. U suprotnome, gost je dobrodošao.  Najveće zvijezde ptičjeg rezervata su gavrani Garo i Žak. 

– Garo je glumio u devet filmova, a Žak u spotu Vrana.  Žak je invalid, pa ako se okrene na leđa, više se ne može uspraviti bez moje pomoći. Zato ga često zovem. Ako mi se javi, sve je u redu. Ako ne uzvrati, izvrnuo se – smije se Ana. Korak dalje, još jedan gavran pokazuje svoje talente.

“Majko doručak!”
– Majko, doručak! – izvikuje Figaro koji Anu prati u stopu.

– Uz moje ptice ne trebaju mi meteorolozi jer nevrijeme najave – priča vlasnica “pernate klinike”. A ona u više od 20 godina nije odbila nijednu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije