Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Saboru

Amsterdamska koalicija neće podržati mirovinsku reformu

Amsterdamska koalicija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
04.12.2018.
u 12:24

Zahvaljujući ovoj "reformi", oni koji su radili i uplaćivali dobit će manje, a oni koji nisu dobit će više, dakle, poruka je "počnite raditi s 40 godina pa će vam država još i pomoći, kaže predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš

Amsterdamska koalicija, dakle, GLAS, IDS i HSS te HSU kao njihov gost na konferenciji za medije u Saboru neće podržati mirovinsku reformu o kojoj Sabor danas raspravlja jer joj je cilj, tvrde, imati što starije i siromašnije umirovljenike. Prave reforme, najavljuju, provest će oni nakon što osvoje vlast.

– Godina 2018. godina trebala je biti godina reformi, no reforme ne stanuju u ovoj Vladi, a još manje u Hrvatskom saboru. Zahvaljujući ovoj "reformi", oni koji su radili i uplaćivali dobit će manje, a oni koji nisu dobit će više, dakle, poruka je "počnite raditi s 40 godina pa će vam država još i pomoći – kaže predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš koja je prigovorila što se ne uvodi obiteljska mirovina te što će se ranije nego što je planirano u mirovinu moći ići tek od 67. godine.

Pogledajte video s konferencije Amsterdamske koalicije

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kaže kako mirovinsku reformu treba donijeti konsenzusom svih političkih aktera.

–- Pravi vođa napravio bi suglasje i donio dokument o dugoročnoj strategiji koju bi nakon toga svi provodili – predlaže Beljak koji kritizira, kako kaže, sramotne poljoprivredne mirovine. Svi koji su sposobni za rad, a u mirovini su, trebali bi se vratiti na posao, tek tada se može govoriti o reformi – smatra Beljak.

IDS-ov Tulio Demetlika kaže da je ova takozvana reforma još jedna obmana HDZ-ove vlade. Očito je, dodaje, da je mirovinski sustav ugrožen, posebice kad se zna da je omjer umirovljenika prema zaposlenima 1:1,23.

 – Imamo sve više starih osoba, loše demografske trendove, iseljavanje, sve to nepovoljno utječe na sustav. Ovo je samo gašenje požara – drži Demetlika koji je siguran da će do kraja godine biti puno prijevremenih odlazaka u mirovinu kako bi se izbjegli učinci reforme.

Pogledajte video s konferencije Amsterdamske koalicije

Čelnik HSU-a Silvano Hrelja kaže da ga vrijeđa kada predlagatelj tvrdi da građani prosječno imaju samo 30 godina radnog staža jer se, naglašava, to ne poklapa s podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Od 1998. godine bilježimo, tvrdi, 13-postotno povećanje radnog staža i zato, poručuje, nema razloga za penalizaciju.

Što se tiče donošenja proračuna u Gradu Zagrebu, Anka Mrak-Taritaš rekla je kako se osobno nada da se neće donijeti jer je 28 zastupnika prošli tjedan reklo da neće dići ruku za proračun, pa se nada da će ostati dosljedni svojim najavama.

Što se tiče glasovanja o Zakonu o udomiteljstvu, Mrak-Taritaš kaže kako Amsterdamska koalicija neće sudjelovati u igrokazima vladajućih niti će im držati kvorum uz poruku "ne igrajte se djecom".

Komentara 4

DU
Deleted user
12:52 04.12.2018.

Beljak bu dobil beneficiranu mirovinu zbog opasnog i stresnog posla kojeg je obavljal prije nek je postal politikant....

DU
Deleted user
13:11 04.12.2018.

Mirovinska reforma bi bila da se ukine tzv.drugi stup kojeg je popala maca tj.bankarska mafija koja pljacka hrvatsku....itd

DA
DarthVader
18:39 04.12.2018.

A zivota ti, a gospe ti. Vidi ovu rugobu Tratisas. Prava se je javila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije