Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigli ruski zrakoplovi

Ameriku, Iran, Rusiju i Siriju spojili džihadisti

Sukhoi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
30.06.2014.
u 16:27

Iako nema službene potvrde, jasno je da Washington i Moskva djeluju koordinirano u Iraku

Nakon što je prva skupina ruskih zrakoplova Suhoj Su-25 stigla na irački teritorij, što će poboljšati borbene kapacitete iračkih zračnih snaga u eliminiranju terorizma, svima je već postalo jasno da su dojučerašnji ljutiti neprijatelji postali saveznici u borbi protiv džihadista u Iraku, kazao je za Večernji list vojni analitičar Hassan Al-Hassan ističući kako su SAD i Iran te Sirija sklopili tajni savez protiv ISIL-a u Iraku a sada im se pridružila i Rusija.

- Iranske i američke bespilotne špijunske letjelice neumorno svaki dan lete i snimaju položaje islamista diljem Iraka koje zatim proslijede sirijskim bombarderima koji ih raketiraju. Za sada taj sistem izvrsno funkcionira jer je zaustavljen pohod sunitske koalicije predvođene pripadnicima ISIL-a, naglasio je Al-Hassan.

Suhoji u akciji za tri dana

Abbas Al-Beyati, član Odbora za nacionalnu sigurnost i obranu u iračkom parlamentu, kazao je za Večernji list da će ruski zrakoplovi koji su stigli u Irak za tri do četiri dana biti u akciji i očekuje se da će promijeniti situaciju na bojišnici.

- Uz desetak ruskih Suhoja u Irak će uskoro stići i pošiljka MI-35 i MI-28 ruskih helikoptera koji će biti odlično antiterorističko oružje. Cilj sporazuma s Rusijom je povećanje borbene moći zračnih snaga i ostale vojske u borbi protiv terorizma, kazao je Al-Beyati naglasivši kako je iračka vlada potpisala sporazum s Rusijom i Bjelorusijom o isporuci zrakoplova u vrijednosti od oko 500 milijuna dolara. U međuvremenu se irački premijer Nuri Al-Maliki obrušio na SAD kazavši da je Irak bio prisiljen kupiti avione i helikoptere od Rusije jer SAD još nije isporučio zrakoplove F-16 koje je Irak kupio od Washingtona.

>> Iraku isporučeno pet ruskih borbenih aviona

Ključne riječi

Komentara 14

MI
Milivoje
17:08 30.06.2014.

hasan diab..vi ste siita? niste sunit?..e pa onda laku noc istini

ST
stomugromova
08:07 01.07.2014.

Valjda je i zadnjim naivcima jasno da iza potpaljivanja terorista stoji SAD.Nije bitno kako se nazivaju,važno je da služe USA interesima.

DU
Deleted user
00:09 01.07.2014.

Dzihadisti su ZLO,Sotona u ljudskom obliku,nesto poput Hitlera i nacista,to treba u korijenu satrat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije