Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOLA POLICAJCA U VRAT

Amerikanki Vanessi Raney prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi

Vanessa Raney
Foto: Igor Kralj/Pixsell
07.03.2018.
u 15:07

hićena je nakon što je policija za njom tragala dva mjeseca. SOA ju je, podsjetimo, još ranije proglasila prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Sudi joj se trenutno i u Zagrebu, zbog maltretiranja profesorice sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta

Zbog toga što je zarila nož u glavu policajca Lazara Stojkovića, dok ju je privodio, Amerikanka Vanessa Raney (42) bit će poslana na prisilno liječenje u psihijatrijsku ustanovu na šest mjeseci. Produžen joj je i istražni zatvor. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku.

U žutome kućnom ogrtaču, s lisicama na rukama i bez ikakvoga izraza na licu, Vanessa Raney uvedena je u srijedu u osječku sudnicu. Dovezena je iz zatvora u Zagrebu, gdje joj se već sudi jer je sustavno maltretirala tamošnju profesoricu Ivančicu B. M. (46), i to od početka 2016. pa sve do tog uhićenja po tjeralici, raspisanoj upravo radi tog zlostavljanja.

Suđenje je u Osijeku počelo i završilo u samo jednome danu, a ona se branila šutnjom. Proglašena je krivom za "protupravno djelo, teško ubojstvo u pokušaju".

Tog 15. svibnja, policija je u Bilju zatekla ženu bez dokumenata. Policajci Stojković i Darijo Miler povezli su je prema postaji. Prilikom vožnje, tereti se, nožem je ubola policajca Stojkovića u obraz te ga razrezala po uhu i vratu. Učinila je to, po optužnici, u namjeri da ga usmrti, a "uslijed sumanutog poremećaja i pod utjecajem psihotičnih sumanutih ideja zbog kojih nije mogla upravljati svojim postupcima".

Proglašena je, naime, neubrojivom. Upravo radi teške psihičke bolesti, kao i činjenice da su ozljede na policajcu lakše, obrana je isticala kako Vanessi Raney cilj nije bio ubojstvo. Potvrdi li viši sud presudu o prisilnom liječenju, bit će pregledavana svakih šest mjeseci, nakon čega će se odlučivati o produživanju hospitalizacije.

Amerikanka je, inače, uhićena nakon što je policija za njom tragala dva mjeseca. SOA ju je, podsjetimo, još ranije proglasila prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Sudi joj se trenutno i u Zagrebu, zbog maltretiranja profesorice sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, na kojemu je Vanessa Raney 2015. upisala kolegij Jezične vježbe, a vodila ga je upravo Ivančica B.M.

Kolegij je položila s vrlo dobrim, a nakon toga je započelo iživljavanje. Otvarala je lažne internetske profile na ime profesoričinih kćeri, među kojima su i one u dobi od dvije te šest godina, i objavljivala sadržaje povezane sa seksom. Prijavljivala je profesoricu i djecu i na "dating" stranice.

Komentara 5

BE
Bela
15:18 07.03.2018.

Zar ju se ne može protjerati natrag u Ameriku? Nego joj mi sad plaćamo smještaj i liječničku skrb... Još ćemo i luđake uvoziti?!

Avatar babas
babas
00:14 12.03.2018.

U Hrvatsku samo luđaci i kriminalci sa zapada dolaze. Ova je godinama prijetila profesorici,a onaj Nijemac zaklao psa,pa poslije izbo Hrvata nožem. Da je policija na vrijeme reagirala,zatvorila ih i deportirala,ti zločini se ne bi desili.

Avatar navijač
navijač
17:39 07.03.2018.

Inače SOA ju je proglasila opće opasnom i tražila je uzalud zajedno s policijom, a našli su je novinari za jedan dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije