Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američka vojska

Amerikanke mogu biti časnice i na podmornicama

podmornica
AFP
29.04.2010.
u 17:18

Ministar obrane Robert Gates u veljači je izvijestio Kongres kako Pentagon kani ukunuti zabranu služenja na podmornicama za žene.

Od danas pripadnice američke mornarice mogu služiti i u podmornicama, što do sada nisu mogle zato što je postojala zabrana. Ministar obrane Robert Gates još je sredinom veljače izvijestio Kongres kako Pentagon kani ukinuti ovu zabranu ako Kongres ne poduzme nikavu akciju u vezi njenog obnavljanja. Rok koji je Kongers imao istekao je u ponoć sa srijede na čevrtak.

Mornarica je priopćila kako postoji jako puno vrlo sposobnih žena koje imaju i talent i volju da budu u posadama podmornica, uz napomenu da mornarica bez žena danas više ne bi mogla funkcionirati jer žene čine čak šestinu mornaričkih snaga. Pentagon će na posebnoj konferencije za novinare iznijeti sve detalje i uvjete za angažman žena na podmornicama.

Prije 15 godina američka je mornarica ukinula zabranu za žene na ratnim borodovima koji plove na površini mora, a zabrana za podmornice je ostala uz obrazloženje da bi angažman žena na podmornicama bio preskup zato što bi u potpunosti trebalo adaptirati dio podmornice u kojem bi boravile žene. Sada su se uvjeti života i spavanja na podmornicama promijenili. Za početak, mornarica planira na podmiornice rasporediti tri časnice koje pohađaju petnaestomjesečnu obuku za rad u podmornici.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
21:35 03.05.2010.

Aj aj... svjetski mir je tom odlukom ugrožen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije