Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESVAKIDAŠNJA PRIČA

Amerikanka prije tri godine iz rimskog muzeja ukrala važan komad, sad ga je vratila uz ispriku

Pixabay
30.11.2020.
u 09:55

Stéphane Verger, direktor muzeja, za talijanski je list Messagero rekao da vraćeni kamen i nije bio osobito vrijedan te je vjerojatno uzet s mjesta poput Rimskog foruma.

Jedna je Amerikanka, obuzeta grizodušjem gradu Rimu vratila komad drevnog mramora koji je ukrala za vrijeme posjeta Vječnome gradu godine 2017. Mramor je poslan na adresu rimskoga Nacionalnog muzeja, a na njemu markerom piše "Za Sama, s ljubavlju Jess, Rim 2017."

Otuđeni je komad kamena stigao uz poruku u kojoj turistkinja moli da joj se oprosti jer se ponašala bezobzirno, piše BBC.

"Uistinu se osjećam strašno, ne samo zato što sam uzela taj kamen, već i zato što sam po njemu pisala", stoji u pismu isprike.

Osoba, a talijanski dužnosnici vjeruju da je riječ o mladoj ženi po imenu Jess, u pismu kaže da je bezuspješno "satima ribala i prala" komad mramora, nastojeći ukloniti tragove markera.

Stéphane Verger, direktor muzeja, za talijanski je list Messagero rekao da vraćeni kamen i nije bio osobito vrijedan te je vjerojatno uzet s mjesta poput Rimskog foruma, nekadašnjeg središta drevnog Rima. Dodao je da je riječ o mladoj djevojci koja je 2017. doputovala u Rim, a kamen je odnijela u Ameriku kao poklon dečku.

Kaže i da ga je dirnulo pismo koje je stiglo iz Atlante.

"Dirnulo me jer je riječ o mladoj djevojci koja je shvatila da je pogriješila, a njezin je potez spontan i istodobno je  rezultat svjesnog razmišljanja". 

A možda i praznovjerja, dodaje. Verger pretpostavlja da je djevojka čula za sličan slučaj koji se dogodio ranije. Naime, jedna je Kanađanka nedavno vratila predmete koje je 2005. ukrala za vrijeme razgledavanja Pompeja.

Radi se o ženi koja se predstavila kao Nicole, a paketom je u Rim vratila dvije keramičke pločice koje su bile dio mozaika iz Pompeja. I ona je u pismu priznala krađu, napisavši kako vjeruje da su predmeti "ukleti" i da su joj donijeli brojne zdravstvene probleme, među kojima i rak dojke.

Ključne riječi

Komentara 2

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije