Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špijuni u Berlinu

Amerikanci više od 10 godina prisluškuju Angelu Merkel?

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
27.10.2013.
u 10:23

Nakon što je izbila afera sa prisluškivanjem njemačke kancelarke, Barack Obama je rekao Merkel da bi on to zaustavio da je imao saznanja o praćenju.

SAD je navodno prisluškivao telefon njemačke kancelarke Angele Merkel od 2002. godine, izvijestio je magazin Der Spiegel pozivajući se na tajni dokument Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), piše France24.

Nakon što je izbila afera sa prisluškivanjem njemačke kancelarke, Barack Obama je rekao Merkel da bi on to zaustavio da je imao saznanja o praćenju.  Spiegel piše kako je telefonski broj Angele Merkel bio izlistan u bazi NSA od 2002. godine, a označen je pod imenom \"GE Chancellor Merkel\" i još je bio na listi tjednima prije nego je Obama u lipnju posjetio Berlin.

U dokumentu koji citira magazin, NSA piše kako u američkom veleposlanstvu u Berlinu imaju \"legalno neregistriranu špijunsku podružnicu\" zbog čijeg otkrića bi došlo do \"velike štete za odnose SAD i druge vlade\". Od tamo su NSA i agenti CIA-e pratili komunikaciju u području gdje se nalazi njemačka vlada. U tom dokumentu stoji kako su takve podružnice postojale i na još oko 80 lokacija diljem svijeta, uključujući i Pariz, Madrid, Rim, Prag i Frankfurt.

>>Šefovi njemačkih špijuna idu na razgovor u Washington!

>>Merkel: Imam dva mobitela, ne mogu reći koji je bio prisluškivan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije