Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TU NIJE KRAJ

Amerikanci uvode sankcije Rusima zbog miješanja u izbore i kibernetičkih napada

Steve Mnuchin
Foto: DPA/PIXSELL
15.03.2018.
u 17:17

Američki posebni istražitelj Robert Mueller podigao je 16. veljače optužnice protiv 13 Rusa i tri ruske tvrtke, optuživši ih da su sudjelovali u kriminalnoj i špijunskoj uroti miješanja u izbore.

SAD je u četvrtak uveo sankcije protiv 19 ruskih državljana i pet ruskih organizacija, uključujući ruske obavještajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i kibernetičkih napada, objavilo je američko ministarstvo financija.

Ministar financija Steve Mnuchin rekao je da će biti još sankcija protiv ruskih vladinih dužnosnika i oligarha "zbog njihovih destabilizirajućih aktivnosti". Nije rekao kada, ali je rekao da će te sankcije onemogućiti njihov pristup američkom financijskom sustavu.

"Administracija odgovara na zlonamjernu rusku kibernetičku djelatnost, uključujući pokušaj miješanja u američke izbore, destruktivne kibernetičke napade i upade u ključnu infrastrukturu", priopćio je Mnuchin.

Američke obavještajne službe zaključile su da se Rusija miješala u predsjedničku kampanju 2016. hakirajući računala i šireći propagandu, uključujući pokušaj pogodovanja Donaldu Trumpu. Rusija to niječe.

Američki posebni istražitelj Robert Mueller podigao je 16. veljače optužnice protiv 13 Rusa i tri ruske tvrtke, optuživši ih da su sudjelovali u kriminalnoj i špijunskoj uroti miješanja u izbore.

Ruse je optužio da su pod lažnim imenima na internetu širili propagandu, putovali u SAD radi prikupljanja informacija i organizirali političke skupove predstavljajući se kao Amerikanci.

Nove sankcije odnose na Ruse i tvrtke koje je optužio Mueller. Odnose se i na ruske tajne službe FSB i GRU te šest osoba koje su radile za GRU.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar superhik74
superhik74
17:25 15.03.2018.

Dva dana nakon sto je kongres odbor objavio sluzbene rezultate "istrage" u kojima nije pronasao nikakve dokaze o ruskom konspirativnom suradnjom s Trumpovom predsjednickom kampanjom 2016 godine, prodadajuci anglo-cionisticki imperij uvodi "dodatne sankcije" zbog poraza u Siriji gdje su im rusi sprijecili jos jednu "smjenu rezima" kombinacijom terorizma i direktne agresije na suverenu drzavu koju ne kontroliraju.

KO
kordunmoj75
18:38 15.03.2018.

Ova americka gofna,ne znaju nista drugo nego samo sankcije udarti,koji su to debili i idioti,Rusi su ih razbucali k`o beba zvecku,jadni nemogu sebi doci koliko su nemaocni protiv Ruske drzave i naroda.

Avatar 123456
123456
19:16 15.03.2018.

koje su to pokvarene budale! A moš mislit kak se Rusima tresu gaće! Nek se NATO i ameri zahebavaju, ali nek imaju na umu kak Rusi imaju ventil s kojim mogu u svakom trenutku zatvoriti dovod plina EU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije