Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajni dokumenti

Amerikanci u kolovozu savjetovali Gadafija kako ostati na vlasti?

Libija (1)
Reuters/AFP
01.09.2011.
u 11:31

Najbolji način rušenja pobunjeničkog kredibiliteta u američkim očima, savjetovali su Gadafija, bio bi povezanost s Al-Qa'idom.

Gadafijev režim, unatoč stalnoj protuameričkoj retorici, održavao je izravan kontakt s visokopozicioniranim američkim čelnicima. Prema dokumentima libijskih tajnih službi, čiju su središnjicu pobunjenici doslovno "pregazili", kako donosi Al Jazeera, Gadafijevi izaslanici Abubakr Alzleitny i Mohammed Ahmed Ismail te američki pomoćnik državne tajnice u administraciji Georgea W. Busha David Welch sastajali su se i razgovarali o najboljem načinu Gadafijeve daljnje vladavine u Libiji.

Welch sada radi za Bechtel, američku kompaniju koja ima multimilijunske građevinske ugovore diljem Bliskog istoka. Prema dokumentima prije samo mjesec dana sastao se s Gadafijevim čelnicima u hotelu Four Seasons u Kairu nedaleko od američkog veleposlanstva. Tada je Welch savjetovao Gadafijev tim kako pomoću propagande dobiti rat predlažući nekoliko mjera kojima bi se zadobilo povjerenje svjetske, a ponajprije američke zajednice.

Prema dokumentima utjecajni američki političar savjetovao je Gadafija kako pobijediti SAD i NATO. Među savjetima našao se i onaj kako potkopati pobunjenike pomoću stranih tajnih službi uključujući i izraelske. Najbolji način rušenja pobunjeničkog kredibiliteta u američkim očima, savjetovali su Gadafija, bio bi povezanost s Al-Qa'idom. Te "tajne" informacije trebale bi svakako doći od tajnih službi kojima SAD vjeruje, najbolje preko izraelske, egipatske, marokanske ili jordanske.

Među Welchovim savjetima našao se i onaj da bi Libija trebala iskoristiti sirijske nemire u svoju korist te osramotiti Zapad dvostrukim mjerilima koja primjenjuje na određene zemlje. Ipak, najbolje rješenje libijskog problema u očima Zapada bio bi Gadafijev odlazak s vlasti, ali ne i prepuštanje vladavine. Welch je, prema dokumentaciji, obećao da će sve dogovoreno prenijeti američkoj administraciji, Kongresu i svim utjecajnim osobama.

Čini se da se Welchovoj pomoći Libiji pridružio i američki kongresnik Denni Kucinich koji se dopisivao s Gadafijevim sinom Saif al-Islamom od kojeg je tražio informacije kojima bi u Americi mogao lobirati za ukidanje pomoći Nacionalnom prijelaznom vijeću i zaustaviti NATO-ove napade. I on je tražio informacije o korupciji i povezanosti članova Vijeća s Al-Qa'idom te informacije koje bi Saif al-Islama oslobodile optužbi pred Međunarodnim sudom.

Komentara 28

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
12:03 01.09.2011.

Mislim da će sada konačno svim našim podrepašima na ovom forumu konačno doći iz guze u glavu da su oni najobičniji ljudski šljam jer zastupaju interese svjetskih zločinaca i kriminalaca (čitaj interese USA i Izraela). Sada je konačno jasno da je libijski narod žrtva međunarodne zavjere kojoj su na čelu tajne službe amerike i onog cionističkog režima koji je inače jako dobro poznat po ovakvim stvarima. Nadam se da će libijski narod biti dobro upoznat s istinom i da će stati na stranu anti imperijalista i boriti se protiv iskorištavanja siromašnih, globalizacije, dvostrukih standarda i lažne demokracije. Naravno treba učiniti sve da se nikada ne uspostavi odnos s Izraelom koji stalno muti vodu na bliskom istoku i ne želi ništa dobroga ni kršćanima a pogotovo muslimanima.

MI
miran
12:20 01.09.2011.

01.09.2011. u 12:03h Jack_Bauer je napisao/la: \"...Sada je konačno jasno da je libijski narod žrtva međunarodne zavjere ... \" Linijski narod je budalcina da mu nema ravnog. Zar to sve nije gledao u Iraku (dva puta) u Avganistanu, u bivsojj Jugoslaviji i da ne nabrajam dalje. Zar i narod u bivsoj nam zajednickoj drzavi nije bio istog mentalnog sklopa? Dok bude ovaca, biti ce i onih koji shishaju.

FL
flok
14:26 01.09.2011.

ma ne bi čovjek povjerovao kako ti ljudi razmišljaju njima je sasvim normalno da sjede doma i primaju plaću kao zaposlenici npr. Ingra-e. oni ne kuže da se za plaću treba oznojiti -

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije