Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastrašivanje Rusa

Amerikanci su planirali gađati Mjesec atomskom bombom?

Pun mjesec
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
26.11.2012.
u 19:35

SAD je tijekom Hladnog rata imao plan nuklearnom bombom gađati Mjesec, a takav scenarij bio je realan 50-ih godina 20. stoljeća

SAD je tijekom Hladnog rata imao plan nuklearnom bombom gađati Mjesec, a takav scenarij bio je realan 50-ih godina 20. stoljeća, piše Daily Mail.

Na vrhuncu "utrke u svemiru" s Rusima Amerikanci su "svoje mišiće" željeli pokazati detonirajući atomsku bombu na Mjesecu. Tajni projekt nazvan "Studija o istraživačkim letovima na Mjesec" s kodnim imenom "Projekt A119" nikada nije realiziran. Taj je plan sadržavao kalkulacije astronoma Carla Sagana o tome kako će eksplozija djelovati na plinove i prašinu na Mjesecu.

Željeli zastrašiti Ruse

Fizičar Leonard Reiffel rekao je 2000. godine AP-u da je nuklearna eksplozija na Mjesecu trebala uplašiti Ruse nakon što su lansirali Sputnik. Prema tom planu, raketa s malom nuklearnom napravom trebala je poletjeti s nepoznate lokacije na Zemlji. Bomba je trebala biti detonirana prilikom udara u Mjesec.

Planeri su se odlučili da to bude atomska, a ne hidrogenska bomba jer bi ona bila preteška za raketu. Navodno je američka vojska odustala od plana zbog opasnosti za ljude na Zemlji u slučaju da misija bude neuspješna. Strahovalo se i od ozračavanja Mjeseca.

Američka vojska AP-u nije željela komentirati postojanje tog projekta.

>>VIDEO Pogledajte sve faze Mjeseca u 2013.

Komentara 23

Avatar Alfons_x
Alfons_x
13:42 27.11.2012.

ZApravo su znali da su gore vanzemaljci....tako da su nas ustvari amerikanci zaštitili od invazije baš kao na "Dan Neovisnosti".......Dakle ovaj članak nije upućen nama, zemljanima, nego je upućen svemircima koji također čitaju VL, kao podsjetnik na ono što se moglo desiti da su 50-tih pokušali invaziju....Pretpostavljam da su "mjesečar" (pleme koje obitava na mjesecu) zaboravili kako su mogli nahebati kao Nagasaki te ih je SAD ovim putem odlučio podsjetiti da imaju tehnologiju i mogu, pretpostavljam da uskoro slijedi i repriza filma "Dan Neovisnosti" - preko satelita naravno. Hvala bogu na Supermanu, Ironmanu, Rambu, i da ne zaboravim Will Smithu koji čuvaju slobodu i demokraciju kako na zemlji tako i diljem svemira, sve do Kriptona:)) HVALA IM

BR
Brandfackel2
20:04 26.11.2012.

Bolje da su se, zajedno sa Rusima, obratili egzorcistima da istjeraju vraga iz njih...

OB
-obrisani-
11:59 27.11.2012.

glupost, to je bilo vjerojatno neka pijana ideja nekog koji je mislio da se i to moze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije