Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAVANJE PARTNERSTVA

Amerikanci se nadaju da ćemo izabrati njihove avione: 'Nije riječ samo o kupnji, već i o ulasku u klub'

Svečani ispraćaj 12. HRVCON-a u misiju potpore miru Resolute Support u Afganistan
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
29.09.2020.
u 12:12

Kohorst je poručio da je "F-16 najbolji borbeni avion na svijetu" koji se dokazao u borbama, ali je dodao da se ne radi samo o nabavci aviona već i o "održavanju dugogodišnjih partnerskih odnosa".

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst rekao je u utorak u Zagrebu da su borbeni avioni F-16 "najbolji borbeni avioni na svijetu" i nada se da će se Hrvatska pri kupnji novih zrakoplova odlučiti za američku ponudu

"Mislimo da je F-16 izvrstan izbor za Hrvatsku i nadamo se da će ih izabrati", rekao je američki veleposlanik novinarima u utorak na Fakultetu strojarstva i brodogradnje na kojem istraživači i studenti do 1. listopada mogu isprobati simulator F-16

"Važno je da i studenti i istraživači imaju pristup ovoj tehnologiji", rekao je profesor Zdravko Terze, voditelj studija zrakoplovnog inženjerstva na FSB-u. Terze je istaknuo da je gostovanje američke tvrtke Lockheed Martin na fakultetu  "još jedna potvrda izvrsnosti naših istraživača". 

Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona i dobila je ponudu SAD-a za nabavku novih F-16, a Kohorst ističe da SAD nudi "puni paket". 

"U Europi je tisuću aviona F-16. Nije riječ samo o kupnji nekoliko aviona, već i o ulasku u klub", rekao je američki veleposlanik. 

Kohorst je poručio da je "F-16 najbolji borbeni avion na svijetu" koji se dokazao u borbama, ali je dodao da se ne radi samo o nabavci aviona već i o "održavanju dugogodišnjih partnerskih odnosa". 

J. R. McDonald iz tvrtke Lockheed Martin rekao je da izbor aviona F-16 "nudi mogućnost strateškog partnerstva ne samo sa SAD-om i NATO-om, već i regionalno" jer će tako ući u klub s Bugarskom i Slovačkom koje su se odlučile za te lovce.

Kohorst je istaknuo da će novi F-16 biti skuplji, ali će imati veću vrijednost.

"Potrajat će dulje, trebat će manje održavanja i to je najbolji proizvod koji možete kupiti", dodao je. 

Hrvatska "vrlo blizu" ukidanja viza za SAD

Američki državni tajnik Mike Pompeo na europskoj je turneji, a u petak stiže u posjet Hrvatskoj. U Dubrovniku će ga primiti premijer Andrej Plenković i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Predviđen je i susret Pompea i ministra obrane Marija Banožića.

Razgovarat će o obrambenoj suradnji, avionima F-16, dvostrukom oporezivanju, jugoistoku Europe te o viznom izuzeću kojemu smo "vrlo blizu", rekao je Kohorst. 

Uvjet Hrvatskoj za ukidanje američkih viza za manje je od tri posto odbijenih zahtjeva za vizu. Kohorst je rekao da nemaju još službeni izvještaj o ispunjenju tog uvjeta, ali je "vrlo optimističan". 

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize. Poljska je iz tog režima isključena krajem prošle godine. 

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Nashorn
Nashorn
12:59 29.09.2020.

Najjača sila svijeta nas može ostaviti preko noći isto kao npr. Kurde u Siriji i Iraku. A prema Hrvatima u BiH se ionako ponašaju kao prema neprijateljima, podržavaju 'građansku Bosnu' koju forsiraju muslimani da sa svojim natalitetom da pregaze Hrvate i Srbe. Ništa mi nismo Amerima dužni, pogotovo kad su nam prijetili pred Banja Lukom da će nas bombardirati. I da, jedna mala sitnica, Rafale je puno bolji zrakoplov od F-16 i jeftinije bi nas došao taj aranžman. Plus EU veze bi se ojačale a Trump koliko vidim ide u izolacionizam, mrzi EU i nije ga briga šta se dešava preko bare pa nek bratuje dalje s Englezima. A EU treba postati jača država sa jačom vojskom (stalnom) i svojim oružjem i svojom proizvodnjom. Po uzoru na državu Karla Velikog.

MA
Mama
14:14 29.09.2020.

sa SAD imamo i tako jaku vojnu suradnju,nasa budućnost je EU i pogotovo jer je jasno da EU u budućnosti ide ka vecoj zajedničkoj odbrani.Trebamo se razvijati iznutra a odbiti ovakve ucjene iz SADa,EU nam je dala najvise para poo glavi stan. i plus toga produzila nam prvi put nekom da ugovorenih 5-6 milijardi € iz prethodnog budzeta iskoristimo u naredne 3 godine.Znaći u narednih 7 godina 28 milijardi € a mi uplaćujemo pola milijarde po godini.Rafalei su odličan avion i cijena je dobra ako je tocno da su oko milijardu

DU
Deleted user
13:33 29.09.2020.

zasto tu uopce ima dvojbi...americki zrakoplovi moraju biti izbor ...ali predsjednik rh i predsjednik vlade rh igraju na evrokartu...a sto se moze..nikaj ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije