Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove sankcije

Amerikanci protjerali deset ruskih diplomata

President Joe Biden speaks from the Treaty Room in the White House
Foto: Andrew Harnik/Newscom/PIXSELL
1/3
15.04.2021.
u 15:57

Američka vlada pokrenula je diplomatsku i financijsku ofenzivu protiv ruskih dužnosnika i poslovnog sektora. Kazna je to Rusima za seriju nedjela, od kibernetičkih napada do aneksije Krima.

Bijela kuća je najavila protjerivanje desetorice ruskih diplomata iz SAD-a, kao i sankcije za više organizacija i pojedinaca u znak odmazde za, među ostalim, kibernetičke napade za koje odgovornom drži Moskvu. Među protjeranim diplomatima je i pet dužnosnika ruske tajne službe. 

Američki predsjednik je potpisao uredbu koja omogućuje ponovno kažnjavanje Rusije tako da se "stvore strateške i gospodarske posljedice ako nastavi ili promiče eskalaciju akcija međunarodne destabilizacije", upozorila je Bijela kuća u priopćenju.

"Bidenova vlada bila je jasna da SAD želi odnose s Rusijom koji su stabilni i predvidljivi", stoji u priopćenju.

U sklopu te odredbe sankcionira se šest ruskih tehnoloških tvrtki za podržavanje moskovskih kibernetičkih obavještajnih aktivnosti.

Odgovor je ovo SAD-a na veliki kibernetički napad 2020. za koji je Bidenova administracija optužila Rusiju.

Američko ministarstvo financija sankcionira 32 entiteta i osobe optužene da su pokušale, u ime ruske vlade, "utjecati na predsjedničke izbore 2020. u Sjedinjenim Državama", navodi Bijela kuća.

"U partnerstvu s Europskom unijom, Kanadom, Velikom Britanijom i Australijom, američka vlada uvodi sankcije i za osam osoba i entiteta povezanih s okupacijom i represijom na Krimu". 

U vezi optužbi za nagrade koje je Rusija navodno ponudila talibanima da napadnu američke ili strane vojnike u Afganistanu, Bijela kuća se za sada nije odredila. Navode da tom "aferom upravljaju diplomatski, vojni i obavještajni kanali".

Ključne riječi

Komentara 17

MP
miroslav.petkovic.7564
21:21 15.04.2021.

Evo sad slusam na TV u Moskvi jedna americka analiticarka kaze ovaj svjet polako klizi u pakao...Tisuce nuklearni raketa je okrnuto prema Rusiji i takoder tisuce Ruski okrenute prema nama...Svjet moze poci brze nego sto mislimo kataklizmi..Zasto sve starcu Bidenu sve to treba rece njihova politicarka. Rusi sad rekose davno su Ameri preski crvenu liniju nema povlacenja znaci dno je dotaknuto..U Ameriici ima pametni ljudi koji ne zele rat.

MP
miroslav.petkovic.7564
16:42 15.04.2021.

Dobit ce ameri brzo odgovor rekose na TV u Moskvi vjerovatno ce ih sankcionirat u svemiru protrat Astronaute, jer lete na njihovin aparatin jer svoja neznaju napravit...Rekli su im da u sirokum luku zaobilaze Krim kazu moze se desit ko brodu Donald Cook da mu otkaze elektronika pa zbrisa u Siriju..Kazu rusi trebali smo davno snjima ostro jer oni raspoznaju rjeci sile onda se umire..Nisu rusi naoruzavali Amere u Avganistanu kao sto su to Ameri radili za vrjeme Sovjeta u Avganistanu koji su bili pozvani od legalne vlasti..Eto Ameri izgubise rat u Avganistanu protrase ih Talibani nakon dvadeset godina.Totalni poraz fijasko.

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
17:14 15.04.2021.

To sve govori o ovim jadnim i nemocnim propalim diktatorima,koji su toliko nemocni protiv Rusije,da neznaju vise stabi s tim mocnim Putinom,nego opet sankcije,o koliko jada i bjede na tom jadnom i nemocnom zapadu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije