Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od pet do 25 milijuna dolara

Amerikanci nude pravo bogatstvo za informacije o opasnim teroristima

Abu Bakr al-Baghdadi
Foto: Youtube/Screenshot
1/6
28.10.2019.
u 10:03

Najveća se nagrada, također 25 milijuna dolara, daje za informacije o Aymanu al-Zawahiriju, liječniku koji je trenutni lider Al-Qa'ide.

Nakon što su američke snage likvidirale lidera tzv. Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija, svjetski su mediji mahom zaključili da se radilo o najopasnijem teroristu današnjice. Za informacije koje bi mogle pomoći njegovu uhićenju bila je raspisana nagrada od 25 milijuna dolara, a taj se iznos više nego udvostručio od prvotnih deset milijuna koji su obećani 2016. godine.

Nedavno je ubijen i sin lidera Al-Qa'ide Osame bin Ladena, Hamza, a američki je predsjednik Donald Trump priprijetio da će ih sve dočekati ista sudbina.

- Ova divlja čudovišta neće izbjeći svoju sudbinu i neće izbjeći posljednji Božji sud - rekao je američki predsjednik.

Foto: Courtesy FBI.gov

No, kako piše Fox News, američke vlasti traže još čitav niz terorista, a i za informacije o njima nude nagrade koje bi one koji ih prijave moglo učiniti bogatašima: Najveća se nagrada, također 25 milijuna dolara, daje za informacije o Aymanu al-Zawahiriju, liječniku koji je trenutni lider Al-Qa'ide. Osnovao je u 1990-ima egipatsku džihadističku organizaciju EIJ, a radio je protiv sekularnih egipatskih vlasti te ih je želio naslino zbaciti. Njegov se EIJ kasnije spojio s Al-Qa'idom te je optužen za bombardiranje američkih veleposlanstava u Tanzaniji i Keniji 1998. godine te zbog niza drugih terorističkih napada.

Za isti su zločin, bombardiranje američkih veleposlanstava u Africi, optuženi i Saif al-Adel te Abdullah Ahmed Abdullah za koje se nudi nagrada od deset milijuna dolara.

Nakon toga slijedi lista terorista za informacije o kojima se nudi nagrada od pet milijuna dolara.

Foto: Courtesy FBI.gov

Hasan Izz-Al-Din optužen je zbog uloge u planiranju i sudjelovanju u otmici aviona 1985. u kojoj je napadnuto više putnika i članova bosade te ubojstvom jednog državljana. Abdelkarim Hussein Mohamed Al-Nasser pak je optužen je da je izveo bombaški napad u Saudijskoj Arabiji 1996. godine. Napad na saudijske Tornjeve Khobar rezultirao je smrću 20 ljudi.

Wadoud Muhamed Hafiz al-Turki, Muhammad Abdullah Khalil Hussain Ar-Rahayyal i Muhammad Ahmed Al-Munawar optuženi su da su sudjelovanjem u otmici američkog zrakoplova u Pakistanu 1986. ubili 20 putnika i osoblja, uključujući dvoje američkih državljana.

Foto: Courtesy FBI.gov

Ramadan Abdullah Mohammad Shallah osumnjičen je zbog sudjelovanja u palestinskim terorističim orhanizacijama od 1995. godine, a Sajid Mir pak je optužen zbog rada s pakistanskim teroristima koji su 2008. godine izveli bombaške napade u Indiji koji su ubili 170 ljudi. Ti su optuženi teroristi razasuti većinom po islamskom svijetu i nedostupni su američkim vlastima, a one se nadaju da će im visoke tjeralice pomoći u njihovu hvatanju.

Komentara 1

GR
gragakarlovac
12:01 28.10.2019.

ovi su u Hrvatskoj, dosli preko bosne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije