Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGLI NAJVEĆE VJEŽBE DOSAD

Amerikanci negoduju zbog burne kineske reakcije: 'Rekli smo im jasno da ne želimo krizu'

Foto: Reuters/Pixsell
1/5
05.08.2022.
u 12:13

Blinken: Akcije Kine oko Tajvana su neopravdane, neproporcionalne i provokativne

Kineske vojne vježbe oko Tajvana kao odgovor na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu predstavljaju nesrazmjernu i neopravdanu eskalaciju, poručio je u petak američki državni tajnik Antony Blinken. Blinken je rekao da su Sjedinjene Države više puta jasno dale do znanja Kini da ne žele krizu, dodajući da su Washington i njegovi saveznici ozbiljno zabrinuti zbog najnovijih akcija Pekinga.

Kina provodi najveće vojne vježbe ikada u Tajvanskom tjesnacu, uključujući i lansiranje projektila oko otoka koji smatra dijelom svog teritorija. "Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nerazmjeran i eskalirajući vojni odgovor", rekao je Blinken na konferenciji za novinare na marginama regionalnog foruma ASEAN-a u Kambodži.

"Sada su podigli opasno djelovanje na višu razinu", dodao je.Naglasio je da SAD neće poduzimati mjere kojima bi isprovocirao krizu, ali će nastaviti podržavati regionalne saveznike i održavati uobičajeni zračni i pomorski tranzit kroz Tajvanski tjesnac.

Foto: Reuters/Pixsell

"Letjet ćemo, ploviti i djelovati gdje god to dopušta međunarodno pravo", kazao je.

Blinken se u Kambodži sastaje s kolegama iz jugoistočne Azije i 27 drugih zemalja, uključujući Kinu, Japan, Veliku Britaniju, Europsku uniju i Indiju. Nije se susreo s kineskim šefom diplomacije Wang Yijem.

Savez država jugoistočne Azije (ASEAN), koji je domaćin sastanka, ranije je pozvao na suzdržanost svih strana, dodavši da postoji rizik od krive procjene i sukoba između veliki hsila.

Kina je u petak poručila da će uvesti sankcije predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi zbog njenog "zlobnog" i "provokativnog" posjeta Tajvanu. Blinken je rekao da su ASEAN, kao i drugi azijski dužnosnici ozbiljno zabrinuti da će akcije Kine destabilizirati cijelu regiju.

"Posljednje što zemlje u regiji žele je da se razlike između Kine i Tajvana riješe silom", rekao je Blinken. "Dužnost je nas i Kine da se ponašamo odgovorno. Ne želimo da bilo koja zemlja, uključujući Kinu i Rusiju, remeti međunarodni mir i sigurnost", dodao je.

Ključne riječi

Komentara 83

BU
bum5bar
12:26 05.08.2022.

Američki piromani zapale vatru pa pobjegnu

AR
arutagajisur
13:01 05.08.2022.

Oni govore da nece krizu ali sve rade da do krize dodje i tako uvijek. Oni nisu htjeli rat u Iraku, ali su svjesno slagali da Irak ima kemijsko oruzje da bi ga napali znajuci unaprijed da ga Irak nema. Zasto vi koji napadate Rusiju nikada niste trazili da ameri i VB odgovaraju za napad na Irak i da mu nadoknade stetu? A oni su svjesno lagali, ubili predsjednika, razorili zemlju, ubili nekoliko sto tina tisuca djece, i onda Madlen Olbrajt cinicno izjavljuje da je vrijedilo toliku djecu ubiti za demokraciju. Ta baba je monstrum kao i cijela anglosaksonska politika, gdje su vase rijeci osude, vas koji osudjujete Rusiju koja je nevinasce u odnosu na SAD i VB?

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
12:42 05.08.2022.

Ameri se malo preračunali pa sad podvijaju rep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije